Universets historie skal skrives om: Langt flere stjerner end vi troede

Måske skal universets tidlige historie skrives om efter opdagelsen af, at antallet af stjerner på himlen kan være tre gange højere, end hidtil antaget.

Amerikanske astronomer har undersøgt otte relativt nærliggende galakser. Det viste sig, at hver af galakserne har ti gange så mange stjerner som Mælkevejen. Disse ældre galakser er så propfulde med stjerner, at astronomerne anslår, at der er tre gange så mange stjerner som hidtil antaget i hele universet.

De største galakser i universet et de elliptiske. De indeholder op mod en milliard milliarder (10^18) stjerner. Til sammenligning findes der i spiralgalaksen Mælkevejen cirka 400 milliarder stjerner. De elliptiske galakser har en tendens til at have en ældre stjernebestand. Forskellen mellem indholdet af stjerner i de to galaksetyper har længe været antaget, men aldrig bevist.

Nye undersøgelser har pludselig tredoblet antallet af stjerner i Universet. (Foto: NASA) Illustration: NASA

Nu har astronomerne Pieter van Dokkum fra Yale Universitetet og Charlie Conroy fra Harvard-Smithsonian Center for Astrofysik undersøgt, om spiralgalakser som Mælkevejen har en anden fordeling af stjerne med stor og lille masse, end de elliptiske galakser. Konklusionen er, at det har de.

Da selv ikke de skarpeste teleskoper kan se individuelle svage stjerner i galakser, der befinder sig millioner af lysår fra Mælkevejen, har astronomerne via Keck-teleskopet undersøgt lyset fra den centrale del af otte store elliptiske galakser. De fire findes i Coma-galaksehoben, og de fire andre i Virgo-galaksehoben. Disse lyssvage stjerner med en lav masse, menes at være en tredjedel af den samlede stjernemasse i universet. De tidlige kæmpegalakser, der fandtes i universets første milliard år, menes at være de tidlige forfædre til nutidens store elliptiske galakser.

Spektralanalyse viser mange røde dværgstjerner

Spektralanalyser af lyset fra galakserne afslørede to kemiske fingeraftryk i form af absorptionslinjer fra natrium og jernhydrid. Disse er meget kraftige for svage røde dværgstjerner, der har mindre end en tredjedel af solens masse. Styrken af absorptionslinjerne tyder på, at de røde dværgestjerner står for 80 procent af antallet af stjerner i ellipsegalakserne og 60 procent af den samlede stjernemasse.

Selvom astronomerne ved, at er farligt at ekstrapolere fra fundet i de otte galakser og til hele universet, så vil det betyde, at det totale antal af stjerner i universet skal tredobles - hvis altså disse galakser er typiske.

Mindre mørkt materiale

Opdagelsen betyder også, at der måske findes mindre mørkt materiale end hidtil antaget. Det mørke materiale kan ikke ses, men kun findes på grund af dets tiltrækningskraft. Mørkt materiale har hidtil været brugt som forklaring på den manglende masse i universet. Forskere mener, at mellem 23 og 25 procent af universets masse er mørkt materiale, og nu skal det estimat reduceres.

De nye resultater er blevet præsenteret i online versionen af tidsskriftet Nature.

Dokumentation

Yale Universitys pressemeddelelse
Harvard-Smithsonian Center for Astrofysiks pressemeddelelse:

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den tanke har jeg altid haft. Det virker nærliggende, at der kunne være masser af kolde stjerner langt væk, som bare ikke kan ses herfra pga. rødforskydning eller lav udstråling. Jeg har dog også altid formodet, at astronomer har taget højde for denne effekt.

Problemet har så tilsyneladende været, at man ikke har haft data til rådighed for at teste denne hypotese - før nu.

Det virker ærligt talt noget simplere og mere sandsynligt, at der er flere kolde stjerner, end man har kunnet se hidtil.

 • 0
 • 0

Hmm, bare for lige at tage indledningen af artiklen:

Astronomer fundet tegn på et overraskende højt antal svage stjerner med en lav masse. Opdagelsen tyder på, at antallet af stjerne i universet måske er tre gange højere, end vi hidtil har troet.

fundet ??? Mon ikke der menes har fundet eller finder?

stjerne ??? Nok mere sandsynligt det er stjerner i flertal og ikke en enkelt stjerne.

Sjusk......

 • 0
 • 0

Ja det er noget værrrre sjusk.

Sjovt nok lagde jeg slet ikke mærke til det - Og det blev jeg lige så glad for da jeg læste dit indlæg.

Tak fordi du gjorde mig glad!

Måske kunne du en anden gang sende sproglige korrekturer direkte til journalisten, det er ikke sikkert andre læsere har den store interesse i retskrivning. Der MÅ altså være en eller anden årsag til at tidskriftet hedder "Ingeniøren" -

 • 0
 • 0

Hvorfor skulle der være et endeligt antal stjerner? Hvorfor ikke et uendeligt antal stjerner ligesom universet og talrækken? Hvad (hvilket materiale) skulle begrænse universet? Eller måske er der flere universer? Spekulationer, spekulationer ... Måske er det bedre at koncentrere kræfterne og pengene om at løse de mange overhængende problemer her på jorden? Vi lever jo ikke uendeligt.

 • 0
 • 0

Hvorfor skulle der være et endeligt antal stjerner? Hvorfor ikke et uendeligt antal stjerner ligesom universet og talrækken? Hvad (hvilket materiale) skulle begrænse universet? Eller måske er der flere universer? Spekulationer, spekulationer ... Måske er det bedre at koncentrere kræfterne og pengene om at løse de mange overhængende problemer her på jorden? Vi lever jo ikke uendeligt.

universet kan ikke være uendeligt , kun rummet . der kan ikk være et uendeligt antal stjerner i et uendeligt rum .

 • 0
 • 0

Det er omvendt! Et "rum" er jo definitionsmæssigt begrænset af vægge, gulve, lofter etc. så det kan ikke være uendeligt, men universet kan vel godt!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten