United Airlines satser på supersonisk passagerfly over Atlanten

4. juni 2021 kl. 16:309
United Airlines satser på supersonisk passagerfly over Atlanten
Illustration: Boom Supersonic.
Boom Supersonic skal levere 15 supersoniske fly med plads til 85 passagerer til United Airlines. Den første prototype forventes klar inden for et år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Inden for få år vil United Airlines kunne tilbyde afgange over Atlanten med supersoniske passagerfly. Flyselskabet har nemlig netop indgået en aftale om at købe 15 supersoniske fly af den amerikanske virksomhed Boom Supersonic. Det skriver Sky News.

De 15 fly skal have en hastighed på 1,2 Mach og har pladser til 85 passagerer. Med den hastighed vil det være muligt at flyve fra London til Newark i New Jersey på 3,5 timer – en tur der med et almindeligt fly ville tage syv timer.

Ifølge United Airlines er målet desuden, at flyene skal være de første supersoniske fly uden kulstofemission.

»United Airlines fortsætter kampen om at være et innovativt og bæredygtigt flyselskab, og med de moderne fremskridt inden for teknologien ser vi nu muligheden for at inkludere supersoniske fly,« siger Scott Kirby, administrerende direktør i United Airlines, til Sky News.

Den dyre Concorde

United Airlines og Boom Supersonic er ikke de første til at eksperimentere med supersoniske passagerfly. Sidste sommer offentliggjorde firmaet Virgin et design på et supersonisk fly med en hastighed på hele tre Mach. Flyet fra Virgin vil dog kun kunne fragte et sted mellem 9 og 19 passagerer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: 40 ordrer i hus på overlydsfly til business-segmentet

Der er også langt tidligere eksempler. Allerede inden årtusindskiftet satte det supersoniske Concorde nemlig rekord på hastigheden for kommercielle fly. I 1996 fløj et Concordefly mellem London og New York på to timer og 52 minutter.

Både British Airways og Air France fløj i en periode med de berømte Concorde fly, men i 2003 besluttede begge selskaber at tage dem ud af drift. Efterspørgslen var for lav, og driftsomkostningerne var for høje.

Læs også: Farvel til Concorden

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det får dog ikke United Airlines til at opgive planerne. Ifølge flyselskabet vil flyene fra Boom Supersonic blive 75 procent billigere end Concorde, da teknologien i dag er bedre.

Prototype klar inden for et år

Hvis flyene bliver en succes, vil United Airlines ikke nøjes med 15 fly. I købsaftalen er der nemlig lagt op til køb af yderligere 35.

Det varer dog lidt, inden de første passagerer kan købe billet. Boom Supersonic regner med at være klar til at sende den første prototype på vingerne i 2021 eller i begyndelsen af 2022.

Ifølge tidsplanen vil de første fly kunne fragte passagerer over Atlanten i 2029.

Læs også: Airbus går ind i samarbejde om overlyds-passagerfly

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
7. juni 2021 kl. 04:57

For nogle uger siden var det en tegning af et luftskib. I forrige uge var det en tegning af et fly med tre sæt vinger. Nu er det så en tegning af et supersonisk fly. De færdige produkter er omtrent på vingerne, må man forstå, og det er kun et spørgsmål om timer før biletterne sættes til salg. Jeg bliver virkelig skuffet hvis vi ikke ser en tegning af en helt ny type flyvende bil inden sommerferien.

7
6. juni 2021 kl. 17:45

Med al snakken om klima, troede jeg at sådanne projekter var dødfødte. Men selvfølgelig kan det være vigtigt at rige og berømtheder kan komme hurtigt frem og belære os andre om at vi skal spare på den fossile energi.

5
5. juni 2021 kl. 17:21

Boom Supersonic regner med at være klar til at sende den første prototype på vingerne i 2021 eller i begyndelsen af 2022.

Hvor realistisk er dette, når man ikke en gang har set en mock-up i fuld skala på dette tidspunkt?

2
5. juni 2021 kl. 12:55

De 15 fly skal have en hastighed på 1,2 Mach og...

jeg mener, at DR i morges angav 1800km/t(?) - det må da være være en del mere end Mach 1.2 ((lidt)afhængigt af flyvehøjden).

1
5. juni 2021 kl. 12:26

Det undre mig at man bygger de her dyre, men effektive fly, relativt små mht. passagere.

Jo flere passagere, jo billgiere omkostninger, tænker jeg umiddelbart, men der kan selvfølgelig være nogle tekniske begrænsninger, nogen der kan svare på det?