Unikt dansk kort viser, hvor oversvømmelserne rammer
Et unikt kort giver de danskere, som frygter at blive ramt af den forhøjede vandstand senere på dagen, mulighed for at tjekke, om de rent faktisk risikerer at blive oversvømmet.
Kortet, der er frit tilgængeligt for alle, er så nøjagtigt og detaljeret, at det også er kommunernes og beredskabernes primære værktøj til at vurdere, hvor de skal sætte ind for at stoppe vandmasserne.
Det bygger på den såkaldte højdemodel, som blev udarbejdet i årene op til 2012, hvor kortet første gang blev frigivet. Her blev samtlige højdepunkter og lavninger kortlagt ved hjælp af laserscanning. Dermed er det muligt at forudse, hvordan vandet vil udbrede sig ved en given vandstand, forklarer geograf Louise Grøndahl fra Svana, Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning.
Hver eneste grundejer kan få sin egen oversvømmelsesprognose
Med kortet kan for eksempel grundejere zoome helt ind på deres ejendom og få en prognose for, hvor højt vandet vil stå, hvis DMI's prognose for vandstandsstigning holder stik. Generelt forventer DMI forhøjet vandstand på mellem 1,3 og 1,8 meter i den sydlige del af landet. Den topper fra i eftermiddag og frem til i nat.
DMI's prognose for de enkelte områder bliver mere og mere sikker, og kortet viser konsekvensen af vandstandsstigninger i intervaller på 10 cm.
Læs også: Lokale beredskaber kæmper for at redde bygninger fra vandmasserne
»Der findes ikke et landsdækkende datamateriale i andre lande eller et værktøj, hvor man kan sidde og skrue op og ned for vandstanden,« fortæller Louise Grøndahl.
Kortet kan tilgås som en del af Miljøgis, hvor der er flere parametre at skrue på end blot havvandstanden.
Mest overskueligt er dog den version, som er en del af webportalen om klimatilpasning, og som koncentrerer sig om netop vandstandsstigning.
Kontakt kommunen, inden du stabler sandsække
De lokale beredskaber kan benytte kortet til at spotte steder, hvor de skal sætte ind med f.eks. midlertidige dæmninger for at undgå oversvømmelser af store, bagvedliggende områder. Dem har kommunerne dog ofte godt styr på, fordi de alle har udarbejdet klimatilpasningsplaner.
Læs også: Se, hvor Danmark synker på nyt interaktivt kort
»I grove træk kan kortet fortælle hver eneste grundejer om risikoen for oversvømmelse,« siger Louise Grøndahl.
Hun opfordrer dog til at kontakte kommunen, inden man selv går i gang med at sikre sin ejendom, for at høre, hvilke tiltag der er i gang for at stoppe vandmasserne.
Højdemodellen blev udarbejdet med en opløsning på 160 gange 160 cm. Det betyder, at f.eks. diger og åer, der er smallere, ikke er med.
Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, som tidligere var en del af Geodatastyrelsen, har udarbejdet en ny version af Højdemodellen med en opløsning på 40 gange 40 cm. Den er nu i høring. Louise Grøndahl forventer, at en ny model af klimatilpasningskortet, som bygger på den mere nøjagtige og opdaterede højdemodel, bliver frigivet senere på året.
Læs også: Hydrologisk højdemodel viser hvor skaderne sker ved skybrud
Louise Grøndahl påpeger desuden, at kortet ikke viser, hvor lang tid det tager for vandet at udbrede sig eller trække sig tilbage.
