Mange naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker jagter for tiden en vej uden om varmeprisstigninger, når et elproduktionstilskud til kraftvarme forsvinder med udgangen af 2018.
I Brønderslev endte jagten med et anlæg, som kombinerer to flisfyrede biomassekedler og en oliedrevet ORC-turbine med et CSP-solfangeranlæg, hvor buede spejle fanger solens stråler og koncentrerer dem omkring et oliefyldt rør.
Undervejs fik chefen for varmeforsyningen i Brønderslev Varme, Poul Vestergaard Jensen, ideen til også at anvende olien fra solfangerne til elproduktion i en såkaldt ORC-turbine, som drives af olie:
»Vi ville både have sol og biomasse ind i forsyningen og kiggede i den forbindelse på et ORC-anlæg. Samtidig indledte vi dialog med virksomheden Aalborg CSP omkring CSP-solfangerne, og så kom jeg til at tænke på, om man ikke også kunne bruge olien fra solfangerne som varmemedie i ORC-turbinen,« fortæller han.
Kombinationen er så unik, at projektet har fået midler fra EUDP-programmet til at få dokumenteret anlæggets driftsresultater.
CSP-solfangeranlægget er færdigt og i drift, mens resten af energianlæggets komponenter er under etablering.
Ud over de nævnte komponenter kommer anlægget til at omfatte 2.600 kvadratmeter solceller, der skal levere el til driften af solfangeranlægget samt to varmepumper, der skal suge den sidste energi ud af røggassen fra fliskedlen:
»Målet er, at vi skal stå med verdens mest effektive biomasse-kraftvarmeværk,« siger Poul Vestergaard Jensen.
Slukker flisfyret fra maj
Brønderslev Varme havde også kigget på muligheden for at erstatte kraftvarmeproduktion med store varmepumper, men man havde ikke en relevant varmekilde til rådighed for de to temmelig store varmepumper, der var brug for om vinteren.
I stedet valgte man den i Danmark lidt oversete ORC-teknologi, fordi den er et effektivt bud på et mindre biomassefyret kraftvarmeanlæg, og fordi man kunne trække på erfaringer fra Marstal, hvor et sådant anlæg af mærket Turboden kører i dag:
»Dét sammen med 200 referencer fra anlæg rundt om i Europa gjorde, at vi godt turde binde an med teknologien,« siger han.
Ideen med kombianlægget er dels, at man kan lukke flisanlægget ned fra midten af maj til midten af september og i den periode klare sig udelukkende med solvarmen; dels at man i sommerperioder, når solfangerne producerer mere energi end varmeforbruget, kan bruge den overskydende varme til at producere el med, hvilket giver et økonomisk tilskud til driften.
Konkret regner forsyningen med, at solvarmen kan stå for 12-14 pct. af varmeforbruget.
Anlægget løber op i 300 mio. kr. – inklusive 20 mio. kr. i tilskud fra EUDP-programmet – men værket har lovet, at det samlet set ikke må føre til højere varmepriser for de 4.600 fjernvarmeforbrugere i Brønderslev efter 2018.
Desværre er der for nylig dryppet økonomisk malurt i bægeret, idet man kort efter jul fik meddelelse fra Energistyrelsen om, at et elproduktionstilskud fra 2008 til netop ORC-teknologien ville blive sløjfet fra årsskiftet.
»Vi har investeret i tiltro til dette tilskud, som står til at indbringe os omkring 10 mio. kr. om året. Hvis vi ikke finder et alternativ, vil varmeprisen stige med ca. 15 pct.,« frygter Poul Vestergaard Jensen.
Ifølge Energistyrelsen er tilskuddet sløjfet, fordi man netop har opdaget, at disse støtteordninger aldrig er blevet godkendt af EU-Kommissionen og derfor er ulovlige.
Styrelsen oplyser videre, at man – sammen med Energinet.dk – er i dialog med Brønderslev Varme og de to øvrige anlæg om alternative støtteordninger til anlæggene.
Som minimum vil anlægget kunne få et elproduktionstilskud på 15 øre pr. kWh, hvilket er langt mindre end i den oprindelige ordning.
