"Unikke satellit-data fastslår universets alder med hidtil uset nøjagtighed"? Hidtil uset unøjagtighed - det er vel ikke den store kunst :-)
ESA har i dag på et pressemøde i Paris offentliggjort de længe ventede data fra Planck-satellitten. Den europæiske satellit har foretaget supernøjagtige målinger af den kosmiske baggrundstråling, som er eftergløden af Big Bang.
»Hvis jeg var inflations-teoretiker, ville jeg være glad, for Planck bekræfter simple inflationsmodeller med hidtil uset præcision,« sagde den britiske astrofysiker George Efstathiou fra Cambridge University, som fremlagde de videnskabelige data.
Det er præcis dette svar, som astrofysikere har ventet på.
Han tilføjede, at data også kan bruges til at skille ud i antallet af inflationsmodeller, så teoretikerne kan komme på mere sikkert spor om, hvad der skete under den meget korte inflationsperiode kun 10^-36 sekunder efter Big Bang
På dette tidspunkt blev universet i løbet af 10^-32 sekund udvidet 10^26 gange. Universet udvides stadig, men med en langt mindre udvidelseshastighed.
Den kosmiske baggrundstråling viser, hvordan universet så ud 380.000 år efter Big Bang, da fotoner første gang bevægede sig frit gennem universet.
Baggrundsstrålingen er påvirket af inflationsprocessen. Dens aftryk kan dog kun iagttages med meget nøjagtige målinger. Nasa-satellitterne Cobe og WMAP, som tidligere har målt den kosmiske baggrundstråling, har ikke haft den påkrævede nøjagtighed til at afgøre, om inflationsteorien holder.
Den kosmiske baggrundstråling blev fundet i 1965 af to forskere ved Bell Laboratories i New Jersey, som undersøgte radiokommunikation med store antenner. Da tv-modtagerne modtog analoge signaler, kunne baggrundstrålingen opfanges med almindelige tv-antenner og ses som ’sne’ på skærmen.
Samlet set har Planck vist, at universet næsten er perfekt i henhold til de teoretiske modeller. Det lille forbehold ’næsten’ skyldes, at der i Plancks data gemmer sig informationer, som kan pege på ny fysik eller endog på, at universet kan huske, at der har været et andet univers før Big Bang.
»Alt dette er dog meget spekulativt,« understregede George Efstathiou på pressekonferencen.
Disse emner vil blive uddybet i en anden artikel her på ing.dk.
Plancks meget nøjagtige målinger viser desuden, at universets alder er 13,81 milliarder år - med en usikkerhed på 0,05 mia. år. Det er 40 millioner år mere end den alder for universet, som den amerikanske satellit WMAP kom frem til for ca. ti år siden.
Plancks målinger viser ydermere, at universet består af 4,9 pct. almindeligt stof, 26,8 pct. mørkt stof og 68,3 pct. mørk energi. Det er lidt mere almindeligt stof end tidligere formodet og en del mere mørkt stof på bekostning af mindre mørk energi.
Planck-satellitten blev opsendt 14. maj 2009 fra Fransk Guyana med en Ariane 5-satellit. Den er i dag placeret i det såkaldte Lagrangepunkt L2, som befinder sig halvanden million kilometer væk fra Jorden.
De data, der nu er fremkommet, stammer fra de første 15,5 måneders observation af universet. Planck har opsamlet lige så mange data, der endnu ikke er analyseret til fulde.
Satellittens spejlteleskop er designet i Danmark af astronom Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen og af maskiningeniør Niels Christian Jessen fra DTU Space. Spejlene er bygget af EADS Astrium i Tyskland efter det danske design.
Civilingeniør Per H. Nielsen fra det danske firma Ticra har stået for antenneberegninger for spejlteleskopet og udvikling af software til opretning af rådata fra satellitten.
Plancks instrumenter er afkølet til 0,1 kelvin for at kunne måle den kosmiske baggrundstråling med denne store nøjagtighed, som har været nødvendig, for at forskerne har kunnet drage deres nye konklusioner om universet.
»Vi har med Planck skabt det koldeste sted i universet,« sagde ESA’s generaldirektør, Jean-Jacques Dordain, ved offentliggørelsen af de videnskabelige data og fortsatte:
»Vi valgte en risikabel løsning for at kunne få de bedste resultater. Men vi fik støtte fra alle ESA’s medlemslande til denne løsning.«
"Unikke satellit-data fastslår universets alder med hidtil uset nøjagtighed"? Hidtil uset unøjagtighed - det er vel ikke den store kunst :-)
"Hidtil uset unøjagtighed" Hvor læser du det?
Der står "hidtil uset nøjagtighed" - det lille u befinder sig vist i din fantasi
Der står "hidtil uset nøjagtighed" - det lille u befinder sig vist i din fantasi
Du har sikkert ret, Kim - Peter har nok flyttet lidt rundt på et 'u' eller to.
Men helt logisk set har han jo altså alligevel ret: Hvis den aktuelle nøjagtighed er 'hidtil uset', så må den aktuelle unøjagtighed jo også være 'hidtil uset'. De to tal hænger vel nøje sammen ?
Det var så lidt guf til ordkløverne.
Personligt synes jeg at det er mere interessant at spørge, hvor stor sikkerheden på den opgivne usikkerhed er ? Det må vel hænge sammen med de til grund liggende modeller, og de er vel stadig til en vis grad til diskussion ?
Og det er i hvert fald for sent at tjekke det i en kalender !
Det er med en meget stor sikkerhed - det er tonsvis af data der er blevet indsamlet og selv om der stadigvæk er plads til forbedringer så er vi kommet et langt skridt fremad i at kunne sætte ret så præcise tal på temp. og alder samt bestanddele.
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Sc...
Jeg har et hav af links og når jeg får tid vil jeg grave dem frem.
Er det mig der har misforstået noget. Eller er unøjagtigheden på 0,05 milliarder =50 millioner år og de 40 millioner år som den amerikanske satellit har beregnet forkert. kun en forskel på 10 eller 90 millioner år alt efter om det er plus eller minus .hvis vi går ud fra de 10 millioner år er "en hidtil uset unøjagtighed" vel en lille overskrivelse når vi snakker 13,8 milliarder år. så 10 år gammel isenkram gør det stort set lige så godt som morderne tech.
Jeg ved det er 8 år 4uger og 2 dage yngre
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard