Unikke havbundsdata følger i kølvandet på MH370-efterforskning
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Unikke havbundsdata følger i kølvandet på MH370-efterforskning

Havbundsområderne Broken Ridge og Diamantina-skrænten opstået for 40 mio. år siden, da deres tektoniske plader brød med hinanden. Illustration: Geoscience Australia via Reuters

I marts 2014 forsvandt Malaysia Airline-flyet MH730 sporløst over Det Indiske Ocean. Siden da har australske, kinesiske og malaysiske forskere finkæmmet havbunden i det dybe hav for spor efter flyet.

Flyets forsvinden er stadig et mysterium, men efterforskningen har ikke været helt forgæves. Det har nemlig ført til én af de hidtil mest detaljerede kortlægninger af havbundens topologi i et 278.000 kvadratkilometer stort areal af det Indiske Ocean.

Det fortæller Geoscience Australia i pressemeddelelse i forbindelse med, at kortlægningen nu bliver offentligt tilgængelig. Og ifølge leder af Geoscience Australias afdeling for miljøgeologi Stuart Minchin er der tale om unikke data.

»Det er vurderet, at kun 10 til 15 procent af verdens have har været undersøgt med den slags teknologi, som har været brugt i eftersøgningen af MH370, hvorfor denne fjerne del af Det Indiske Ocean er blandt de bedst kortlagte regioner af Jordens dybe have,« siger afdelingslederen blandt andet i pressemeddelelsen.

Læs også: Moderne undersøisk skattejagt baner vejen for Nord Stream 2

40 mio. år gammel havbund

Den nu offentliggjorte kortlægning er lavet ved hjælp af undervandsfartøjer udstyret med forskellig slags sonarudstyr, der kan scanne havbundens udformning. Det har ført til kort i 15 gange så høj opløsning, som de eksisterende, der er lavet ved hjælp af satellitdata.

Med kortlægningen er det blevet muligt for både forskere inden for oceanografi og geologi, samt dybhavsfiskere at få en meget bedre forståelse af de kilometer høje bjerge, vulkaner og dybe kløfter, der udspænder sig på den undersøgte havbund.

Blandt andet kan korte måske føre til en endnu bedre forståelse af, hvordan Jordens kontinenter er blevet til. Forskere har længe kendt til området Broken Ridge. Men først med de nye data har forskerne mulighed for i detaljer at undersøge områdets 1200 km lange undersøiske højderyg, der opstod ved tektoniske kræfter for 40 mio. år siden.

Gå på havbunds-opdagelse

Alle data kan præsenteres som 3D-modelleringer, der gør det muligt at “bevæge sig rundt” på havbunden.

Det har Geoscience Australia på vegne af både de australske, kinesiske og malaysiske efterforskere brugt i en online, grafisk fortælling, der giver læseren mulighed for selv at gå på opdagelse “på havbunden”.

Kortlægningen af havbundens topologi er kun den ene halvdel af alt den data, som er blevet indsamlet. Den anden halvdel bliver offentliggjort i midten af 2018 og inkluderer blandt andet undervandsbilleder af skibsvrag og hvalskeletter fundet under efterforskningen.

Se den undersøiske højderyg Broken Ridge og den tilstødende Diamantina-skrænt:

... at det ikke er godt for noget.

Skal man være højttravende kan man sige at de ikke er døde forgæves.

Mon ikke der er opdaget bjerge og huller nok til at hver passager kan få opkaldt et efter sig?

  • 5
  • 0