Unikke grønlandske enzymer truet af klimaforandring

Narsarsuaq
Et helt unikt reservoir i Grønland af meget anvendelige enzymer er ved at forsvinde. I hvert fald har forskerne på Galathea-ekspeditionen konstateret temperaturstigninger i Ikafjorden i Sydgrønland, der kan betyde, at fjordens undersøiske mineralsøjler, kaldet ikaitsøjler, går til grunde. Enzymer, som findes i bakterier på søjlerne, er værdifulde i fødevarer og vaskepulver.

Ét af Galatheas landbaserede projekter, "Fremtidens enzymer fra havets biodiversitet", har de seneste uger set nærmere på de enestående ikait-søjler, der vokser på bunden af den 20 m dybe fjord.

Ikaitsøjlerne kan ikke klare temperaturer over seks grader - så pulveriserer de simpelthen. I 1996 blev vandtemperaturen målt til 2-4 grader, siden 4-6 og nu målte forskerne 7-8 grader, og de på holdet, der har undersøgt søjlerne før, mener, at de nu er mere porøse. Tidligere voksede søjlerne også en halv meter om året, men de seneste år er det gået langsommere.

Det fortæller projektleder Peter Stougaard fra Landbohøjskolen under besøget på Vædderen.

»Vi risikerer, at et helt økosystem forsvinder, og at de helt unikke enzymer, der lever i søjlerne, går tabt sammen med dem,« forklarer han og tilføjer, at dette er worstcase. Måske vil søjlerne kunne klare temperaturstigningerne i naturen vha. et beskyttende lag biofilm fra algerne. Men i laboratoriet kan søjlerne ikke klare mere end seks grader. Inden for de næste par år forventer han som minimum en negativ påvirkning fra temperaturstigningen.

Ekstremofile enzymer

Narsarsuaq
Et helt unikt reservoir i Grønland af meget anvendelige enzymer er ved at forsvinde. I hvert fald har forskerne på Galathea-ekspeditionen konstateret temperaturstigninger i Ikafjorden i Sydgrønland, der kan betyde, at fjordens undersøiske mineralsøjler, kaldet ikaitsøjler, går til grunde. Enzymer, som findes i bakterier på søjlerne, er værdifulde i fødevarer og vaskepulver.

Udviklingen er bekymrende pga. de unikke enzymer, der produceres af bakterierne, der lever i søjlerne - faktisk findes mindst en tredjedel af dem ikke andre steder. Enzymerne er specielt interessante, fordi de er aktive under de ekstreme forhold, der er i søjlerne med højt tryk, meget lave temperaturer og en pH omkring 10. Industrien anvender enzymerne i fødevarebranchen, da mange processer er mere hygiejniske, jo lavere temperaturer de kan ske under. Også i vaskepulver er enzymer brugbare, da lavere vasketemperaturer er energisparende.

Normalt er enzymer kun aktive ved en neutral pH-værdi og middeltemperaturer, men disse ekstremofile enzymer vil kunne erstatte kemiske processer og derved gøre dem mere miljøvenlige.

Peter Stougaard er ikke i tvivl om, at enzymerne kan blive en god forretning, men tiden er muligvis knap, hvis det skal ske, inden de forsvinder.

Sonder er nu boret ind i søjlerne og forbundet med en datalogger på land, der hver tredje time de næste to år vil indsamle målinger af pH, temperatur, iltmængde og ledningsevne både i søjlerne og i vandet. Herudover har forskerne indsamlet to søjler, der er sendt hjem på køl til nærmere undersøgelser. Enkelte af bakterierne blev dyrket i et feltlaboratorium i Grønland. I Danmark vil forskerne rendyrke bakterierne, isolere dna'en samt screene for enzymer og isolere og karakterisere dem.