Unik komponent var årsag til spektakulær vindmøllebrand

MHI Vestas har nu fundet ud af, at det var en defekt komponent, beskadiget under installationen, der var årsag til den spektakulære brand i toppen af en 9,5 MW MHI Vestas havvindmølle den 4. august i år på teststationen i Østerild.

Læs også: Ekspertgruppe leder efter årsag til vindmøllebrand

En uafhængig undersøgelseskomité har samtidig slået fast, at komponenten er unik for en prototype-afprøvning, og at frigivelsen af selskabets 9,5 MW-vindmølle derfor fortsætter som planlagt.

Læs også: Udbrændt Vestas-mølle er nu pillet ned

Ifølge en pressemeddelelse konkluderer komiteen i sin rapport, at komponenten blev beskadiget under montage i prototypens convertermodul. Og at standard-industrikomponenten – som har en solid track-record – udelukkende blev tilføjet som en del af testen af ​​prototypens fremtidige opgradering til 9,5 MW.

MHI Vestas har oplyst, at den unikke, beskadigede komponent var en modstand, som skulle fungere som en slags lysbuesikring i prototypens konvertermodul.

Her er de levende billeder fra branden:

Derfor mener gruppen ikke, at der er fare for, at andre MHI Vestas-vindmøller i drift eller under opførelse bryder i brand af samme årsag.

Læs også: Forskere undersøger vindmøllebrande

MHI Vestas' teknologichef, Torben Larsen, siger om branden:

»Hændelsen den 4. august opstod som følge af test, der var direkte relateret til en opgradering af vindmølletypen til 9,5 MW. Selvom vi var uheldige, så blev situationen håndteret sikkert og professionelt af vores teknikere på stedet,« siger han i pressemeddelelsen.

Læs også: MHI Vestas presser sin 8 MW-mølle op på 9 MW

Selskabet konstaterer samtidig, at Østerild-prototypen opfyldte kravene til et 9,5 MW-typecertifikatet, før branden brød ud.

MHI Vestas overvejer stadig, om man skal rejse en ny prototype.

Artiklen er opdateret med yderligere oplysninger om den beskadigede komponent.