Unik ingeniør-fusion: Niras og Alectia går sammen

Det officielle fusionspressefoto af de to direktører, Carsten Toft Boesen (til højre) og Jesper Mailind. Illustration: Niras

Rambøll og Cowi vågner op til øget konkurrence på pladserne som Danmarks største ingeniørrådgivere. Landets tredjestørste rådgivervirksomhed, Niras med 1.400 medarbejdere, fusionerer nemlig med Alectia, der har 675 medarbejdere.

Selv om både Rambøll og Cowi stadig er større end Niras, som den nye ingeniørfusion kommer til at hedde, så er afstanden mindsket betragteligt.

Samtidig kommer Niras til at stå med flere finansielle muskler. Sammenlægningen sker nemlig ikke ved at tage penge op af kassen. Derimod går de fonde, der ejer hhv. Niras og Alectia, som det første sammen.

Pressemeddelelsen fra de to selskaber oplyser ikke finansielle detaljer om den sammenlægning eller om, hvordan ledere og medarbejdere, der ejer en tredjedel af dagens Niras-selskab, bliver stillet efter fusionen.

Alectia-direktør tog initiativet, men forsvinder ud af branchen

Ifølge meddelelsen tog Alectias direktør, Jesper Mailind, initiativ til fusionen. Alligevel er det ham, som nu forlader fusionen, fordi han '1. april tiltræder en ny stilling uden for branchen,' som det hedder.

Niras-direktør Carsten Toft Boesen fremhæver, at det er første gang, at to af den danske rådgiverbranches store virksomheder går sammen.

»Vi får endnu større finansiel styrke til at realisere vores vækststrategi. Vi skal udvikle os fra at være en overvejende dansk virksomhed til at være en skandinavisk virksomhed med international orientering,« siger han.

Niras har i forvejen kontorer i samtlige skandinaviske lande og er ligesom Alectia til stede på en række andre markeder.

Omsætning på to milliarder kroner

Pressemeddelelsen omtaler en række synergier, men fortæller ikke, i hvilket omfang dobbeltfunktioner vil blive nedlagt.

»Vi får en større volumen og kan tilbyde vores kunder endnu mere i ét hus. Inden for alle sektorer, vi opererer i, bliver vi blandt markedslederne. Vi får særdeles stærke faglige miljøer, som gør den nye virksomhed til en attraktiv arbejdsplads for de bedste specialister,« siger Carsten Toft Boesen i stedet.

De to ingeniørvirksomheder omsatte tilsammen for næsten nøjagtig to milliarder kroner i 2015. Begge er vokset gennem de seneste år. For Alectias vedkommende skete det blandt andet ved at opkøbe 11 mindre virksomheder i perioden fra 2005 til 2011. Navnet Alectia kom først til i 2008. Indtil da var virksomheden kendt som Birch & Krogboe, efternavnene på de to ingeniører, der stiftede virksomheden i 1912.

Emner : Rådgivere