Unicef: Hvert tredje barn har for meget bly i blodet - også danske børn er ramt


Selv om det i årtier har været kendt, at bly forårsager hjerneskader og en lang række andre helbredsproblemer, har op mod hvert tredje barn i verden sundhedsskadelige mængder bly i blodet. Det viser en ny rapport fra Unicef og organisationen Pure Earth, der blandt arbejder med at fjerne forureningskilder i udviklingslande.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg er enig med Lisbeth E. Knudsen i artiklen: Man burde begynde at undersøge om der er problem og hvor stort det er.</p>
<p>Det næste spørgsmål er hvor det bly i Danmark kommer fra?
Det kommer fra "Den gamle Fabrik" så pas på med at spise deres marmelade :-)
Men det ser da ud tilat man godt kan blive professor selvom man har haft sin barndom i nærheden af en gammel blyfabrik, så vidt jeg ved har vi stadig zoner med forskellige restriktioner på at dyrke køkkenhave her midt i Lyngby, over 30 år efter at den er lukket, så mon ikke der bliver passet på os efter alle kunstens regler her i Danmark!
Måske skulle man løfte blikket fra sin egen navle og forstå at det handler om børn i 3. verden som er nødt til at splitte gamle batterier ad og pille blyet ud med håndkraft! Jeg synes det forplumrer debatten at relatere til danske forhold i stedet for at beskæftige sig med hvad man kan stille op overfor en så grotesk virkelighed!
Hej Roland
Ifølge Miljøstyrelsens rapport fra 2014 er "de kilder til bly, der fortsat kan være kritiske, ... fødevarer/drikkevarer (inkl. drikkevand) samt evt. små børns eksponering via indtag af jord og støv."
Rapporten uddyber:
Baseret på de danske undersøgelser af indtaget af bly med fødevarer, bør indtaget af bly reduceres med en faktor 10 for at nå ned på det maksimalt acceptable eksponeringsniveau (DMEL), baseret på et 2 årigt barns forventede indtag. For voksne ligger indtaget også over DMEL værdien. De væsentligste kilder til bly i fødevarer er drikkevarer (ca. 47%), frugt og frugtprodukter (ca. 18%) og sukker, honning og sukkerholdige konfekture varer (ca. 11%), grøntsager (ca. 9%) og kornprodukter (ca. 8%).
Ser man på drikkevand isoleret, ligger indholdet af bly i drikkevandet i Danmark på et niveau (ca 0,9 µg/l), hvor et 2 årigt barns forventede indtag ligger tæt på det maksimalt acceptable eksponeringsniveau (DMEL). Hvis man regner med et blyindhold i drikkevandet på 10 µg/l svarende til den Europæiske grænseværdi, så vil eksponeringen med drikkevand ligge ca. 15 gange højere end det maksimalt acceptable eksponeringsniveau.
Der kan være en risiko forbundet med små børns eksponering for bly via indtag af jord afhængig af koncentrationen i jord. Hvis det antages, at et 2 årigt barn indtager 100 mg ikke forurenet jord om dagen, vil blyindtaget svare til lidt mere end det dobbelte af det maksimalt acceptable eksponeringsniveau (DMEL). Der er dog behov for yderligere data for at bekræfte denne risiko.
VH
Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren
Jeg havde den opfattelse at bly forureningen var et problem vi var kommet væk fra og derfor ikke bruger flere resurser på overvåge. Jeg har fuldt forståelse for det politiske princip at man ikke bruger penge på problemer man ikke har, men nu lader det til at vi måske har et problem.
Jeg er enig med Lisbeth E. Knudsen i artiklen: Man burde begynde at undersøge om der er problem og hvor stort det er.
Det næste spørgsmål er hvor det bly i Danmark kommer fra?
At man har reguleret kilderne... og så opfører alle sig pænt og det skal nok gå... Undskyld men det er da endnu et eksempel på skaderne i vores offentlige embedskultur et vist politisk part (ingen nævnt .. ) har fået skabt.
Det går fint i Kardemomme By, men ikke i virkeligheden.
SELFØLGELIG skal der ikke spares på kontrol og opfølgning, al erfaring viser at en udøvende funktion er nødvendig for at få overholdt regler og love. Specielt med blyforurening og med mistanke om at 20.000 30.000 børn her i Danmark kan have fået skader, er det rystende hvis ikke det tages mere alvorligt. mvh Jens