Ungt meteorkrater fundet med Google Earth i Egyptens ørken
Forskere har fundet et yderst velbevaret meteorkrater i en Egyptisk ørken.
Krateret, kaldet Kamil, er næsten uberørt sammenlignet med mange andre meteorkratere på Jorden, som med tiden er blevet formet af vind, vejr og geologiske processer.
Hvor de fleste andre kratere delvist er eroderet væk, har dette bevaret det meste af sin struktur helt ned til de stråler af materiale, som blev slynget ud fra krateret, da klippestykket fra rummet slog ned.
»Dette krater er virkelig smukt. Da det er så velbevaret, kan det fortælle os en masse om mindre meteoritnedslag i Jordens skorpe,« siger en opstemt Luigi Folco fra Siena's Museo Nazionale dell'Antartide, der leder undersøgelserne af krateret.
Normalt findes sådanne velbevarede kratere kun på Månen, hvor der er minimale påvirkninger fra atmosfæren og de geologiske processer.
Meteorit ramte med 11.732 km/h
Kamil-krateret er 45 meter i diameter og blev først lokaliseret på satellitbilleder i Google Earth af Vincenzo de Michele, der er tidligere leder af Civico Museo di Storia Naturale museet i Milano.
Ud fra størrelsen og kraterets form mener forskerne, at det er dannet ved et nedslag af en jernfyldt meteorit.
Meteoritten har været på 1,3 meter i diameter og har haft en hastighed på cirka 11.732 kilometer i timen.
For at verificere opdagelsen tog et hold af geologer i februar måned i år til den sydlige ægyptiske ørken.
»Det første indtryk, da vi kom til krateret og kunne se det med egen øjne, var, at det var fantastisk velbevaret og en potential kilde til detaljeret information om denne slags nedslag,« siger Luigi Folco til space.com.
Luigi Folco er førsteforfatter på artiklen om fundet af krateret, som blev offentliggjort i det sidste nummer af tidsskriftet Science.
Krater kan være få tusinde år gammelt
Forskerne kan ikke være sikre på, hvor længe siden nedslaget har fundet sted, men de første estimater siger nogle få tusinde år, hvilket er for nylig i geologisk forstand.
Der findes kun 175 bekræftede meteoritkratere på Jorden til trods for, at vores planet bliver bombarderet med klippestykker fra rummet relativt ofte.
De fleste bliver dog udslettet af vejr og geologiske ændringer i Jordens overflade. Klippestykker på størrelse med det som skabte Kamil-kraterer rammer Jordens atmosfære hver måned, men de fleste brænder op i atmosfæren, inden de når Jorden, og andre falder ned i havet.
