Unge vil læse AI - men vender ryggen til elektroteknologi

Det var forventet, at knap så mange ville søge ind på ingeniøruddannelserne i år som sidste år, så Lars D. Christoffersen er ikke overrasket.

Han er dekan for bacheloruddannelserne på DTU og kunne ved granskning af årets ansøgertal, der blev publiceret i går, konstatere, at 12 procent færre havde søgt en DTU-uddannelse på kvote 1 i forhold til 2020.

»Jeg havde faktisk ventet, at faldet ville være større. Mange unge droppede sabbatåret sidste år på grund af corona, så der var rigtig meget knald på i 2020, og så ser vi også faldende ungdomsårgange generelt,« fortæller Lars D. Christoffersen.

Som følge af de begrænsede muligheder for f.eks. at rejse ud i verden, måtte DTU oprette ekstraordinære Covid-pladser i 2020 til de mange, der i stedet valgte at komme i gang med uddannelsen med det samme.

Samtidig gav regeringen sidste år flere midler til især STEM-uddannelserne for at øge optaget på disse, så der blev fyldt godt op i studielokalerne i Kgs. Lyngby og Ballerup.

Læs også: Ingeniøruddannelser får rekordmange ansøgninger

Som verden begynder at bevæge sig mod en mere normal hverdag, forventede dekanen derfor, at faldet faktisk ville større end de 12 procent.

Om det stadigvæk var udsigten til et sløjt sabbatår, der har gjort, at der alligevel blev rift om studiepladserne, tør han ikke gisne om, men glæder sig blot over, at sukkene efter en normal hverdag også omhandler studielivet.

Faldet er fordelt på 15 procent på civilbacheloruddannelserne og syv procent for diplomingeniøruddannelserne, hvilket svarer til 7.402 ansøgninger i år mod 8.376 sidste år.

Ærgrer sig over flugt fra elektroteknologi

Blandt de uddannelsesretninger, der er faldet mest, er til dekanens store fortrydelse elektroteknologi, som er gået tilbage med 30 procent, mens studieretningerne Byggeri og Infrastruktur samt Softwareteknologi gået frem med hhv. 25 og 30 procent i forhold til 2020.

»Det går altid op og ned fra år til år, så dette er et øjebliksbillede. Det er dog rigtig ærgerligt at lige netop elektroteknologi er gået tilbage, da der her er enorm efterspørgsel efter arbejdskraft,« siger han.

»Til gengæld har vi oplevet en enorm interesse for undervisningen i kunstig intelligens, så den studieretning har vi øget kraftigere, end vi havde planlagt,« fortæller Lars D. Christoffersen.

Læs også: Færre unge søger ind på et ingeniørstudie

Han glæder sig også over, at den nye studieretning Life Science og Teknologi er blevet taget godt imod med 191 førsteprioritetsansøgninger til 120 studiepladser. Linjen er en sammenlægning af tre tidligere uddannelsesretninger, nemlig Bioteknologi, Teknisk Biomedicin og Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering.

Fra Københavns Universitet lyder det, at de naturvidenskabelige uddannelser har oplevet et fald på 9,5 procent i forhold til sidste år i ansøgertallene. Sammen med det humanistiske fakultet, der har fået 9,7 procent færre ansøgninger i år er det de studieretninger, der har oplevet størst fald. Begge fakulteter har fået ca. 7000 ansøgninger.

Nogle af de faldende studieretninger er datalogi, idræt og matematik, mens fysik, husdyrvidenskab og medicinalkemi er gået frem.

Det sundhedsvidenskabelige Fakultet har derimod bibeholdt sidste år ansøgertal og modtaget knap 7.400 ansøgninger.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

... og så ser vi også faldende ungdomsårgange generelt,« fortæller Lars D. Christoffersen.

Ja, så det er vel en no-brainer, at man ikke kan fortsætte væksten, fra de tidligere år?

Jovist, DK mangler (ordentlige) "softwareteknologer", men uheldigvis valgte man i nullerne, at slå IMM (Institut for Matematisk Modellering) sammen med Institut for Matematik.

Anderledes på MIT, (MA, USA), hvor det hedder: "6 - Electrical Engineering and Computer Science". De to fag hører naturligt sammen (som HW og SW), men selvom jeg lærte om matematiske modellering i et "matematik-speciale" i gymnasiet (Metropolitanskolen, '72-75), tror jeg ikke, at matematikere skriver bedre software end andre - tværtimod faktisk.

Jeg henviser igen til MIT-kursus: 6.172 (Software Performance Engineering). I første lektion gør Charles E Leiserson (ham kender de vist på DTU/Compute) fint rede for, hvorfor SW-folk bør interessere sig for SPE.

EOR (End-of-Rant)

  • 9
  • 0

Elektroteknik er nok det vigtigste fagområde i den grønne omstilling.

At optaget falder er et udtryk for at betydningen ikke er kommunikeret ordentligt, og at de mange (ungdommen inklusive) foretrækker snak og opdateringer frem for at gøre noget (selv).

Pyt. Det bliver ganske lukrativt for dem der har valgt elektroteknik for de bliver eftertragtede, og for dem som importerer teknologi til Danmark.

  • 7
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten