Unge svigter ingeniørstudier

Trods diverse kampagner og en skærpet offensiv markedsføring må ingeniøruddannelserne samlet notere en tilbagegang i søgningen i år. Det fremgår af de aktuelle tal for søgningen gennem Den Koordinerede Tilmelding.

DTU's flagskib, civilingeniøruddannelsen, får en begmand af årgang 2001. 545 navne fyldte skemaerne mod 653 sidste år, hvilket er lig med et fald på 16 procent.

»Det ser ikke godt ud, og vi har ikke noget bud på tilbagegangen endnu,« siger Bente Wibom, sektionsleder i Studieforvaltningen på DTU.

Hun finder en vis trøst i, at søgningen til diplomuddannelsen på DTU er steget med fem procent.

Det er bemærkelsesværdigt, at flere af de nyere uddannelser til diplomingeniør i IT har tabt en del af sin appel til de unge på blot et år, viser de aktuelle tal for ansøgere til ingeniøruddannelserne.

Ingeniørhøjskolen i Odense har haft et drastisk fald i lysten til at læse IT-diplom. Uddannelsen nød stor popularitet sidste år, men facit i år er, at 57 procent færre IT-studerende vil møde op til rusugen i september.

I Horsens har kun 15 unge vist interesse for IT-studiet på byens ingeniørhøjskole, hvilket rektor Hans Jørn Hansen betegner som skuffende. Også Ingeniørhøjskolen i København noterer en tilbagegang på 19 procent på IT-diplom. Eneste lyspunkt er den nye IT-diplom på DTU, der allerede i år trak 120 ansøgninger.

Studiechef Kristine Lyngbo fra Ingeniørhøjskolen i Odense vurderer, at den seneste tids turbulens med lukninger og massefyringer i IT-branchen kan have påvirket de unges beslutning. Samme teori hælder Lars Nørregaard til. Han er central studievejleder på Ingeniørhøjskolen i København.

»Den megen ballade i IT-branchen, som vi hører om i medierne, gør nok, at de unge ikke længere føler, at det er den sikre vej til fast job og god løn,« siger han.

Samtidig oplever elektroretningerne i såvel Århus som København en markant nedgang i interessen.

Ansøgere må afvises

Skolerne i Århus og Herning holder derimod skansen i år. Herning har beskeden fremgang i antallet af ansøgere, men må afvise studerende på den nyere uddannelse til Business Development Engineering. Medmindre de forsmåede vælger anden ingeniørretning, lander tallet derfor på status quo.

Samme problemstilling melder sig på Aalborg Universitet, hvor ingeniøruddannelserne flot bevarer tilstrømningen midt i en generel nedtur for naturvidenskab. Her er det Arkitektur og Design, der nærmest egenhændigt kan tage æren for en stigning på mellem fem og ti procent, oplyser rektor Sven Caspersen. Dilemmaet er det samme som i Herning. Studerende må afvises, og rektor kan kun håbe, de foretrækker anden teknisk uddannelse som alternativ.

Ingeniørhøjskolen i Horsens har fået 19 færre ansøgere til ingeniøruddannelserne ud af cirka 100. Det samlede antal elever forventes dog at blive det samme, da betydeligt flere har søgt adgangskursus i år. Rektor Hans Jørn Hansen ser tendensen som et problem for ingeniørfaget. Det er nødvendigt at udvikle ingeniøruddannelserne i bredere retning og gøre dem mere rummelige for at få fat i flere unge, vurderer han.

Udover den uventede modvind for IT-studiet lyder den samlede saldo for Ingeniørhøjskolen i København på minus seks procent. Imidlertid har den engelsksprogede elektronikretning fået 249 ansøgere, hvilket er langt mere end forventet.

Tallene dækker kun de unges 1. prioritet. Da langt de fleste ingeniøruddannelser har ledige pladser, viser erfaringen fra tidligere år, at der kommer flere interesserede til i løbet af sommeren. Nogle har ikke fået deres største ønske opfyldt, og nogle finder først studielysten frem i løbet af sommeren.