Unge raketbyggere smelter tegneserie og videnskab sammen

Illustration: Hanne Kokkegård

De seneste år har der kun været sparsom kontakt mellem de etablerede raketbyggere på Refshaleøen i København; Copenhagen Suborbitals (CS) og Raket-Madsens Rum­laboratorium (RML).

Men trods samarbejdsproblemerne har to unge ingeniørstuderende med et ben i hver hangar fundet sammen om et helt tredje amatør­raket- og kunstprojekt.

De kalder det Destination Moon, som også er titlen på et Tintin-album. 23-årige Jop Nijenhuis fra Holland og 27-årige Stefan Eisenknappl fra Tyskland vil nemlig bygge en rød og hvid Tintin-inspireret raket. Den skal dog hverken flyve til Månen eller bringe mennesker ud i rummet.

»Vi er kun to mand, vi har ikke noget budget, vi har ingen penge overhovedet og sover i værkstedet. Men vi vil bygge en rigtig raket, og vi vil gerne vise os frem gennem projektet,« forklarer Jop Nijenhuis og suppleres af Stefan Eisenknappl:

»Det er en teknologisk demonstration, og hvem ved, hvis det går godt, kan vi måske brande os på det, så vi kan bygge en endnu større raket.«

Kunstkollektiv med makerspace

De to unge ingeniører holder til på Refshaleøen ved skibet Illutron, der huser et kunstnerkollektiv med eget makerspace under dæk.

Den formiddag, hvor Ingeniøren møder dem, har de trukket den ufærdige, men nymalede raket Luna hen til Illutron. De sætter sig med de beskidte bukser på den grå ende for ikke at svine den hvide til og ler lidt ad det.

Parret håber at teste en prototype af motoren midt i oktober på den åbne plads midt mellem RML og CS. Derefter vil de starte en crowd funding-kampagne for at samle penge til en rigtig raket, der skal sendes op ud for Nexø som led i en stor kulturevent på Bornholm.

Planen er at bugsere Illutron til opsendelsesområdet ESD 139 og bruge skibet som opsendelsesplatform for raketten med selve tårnet monteret på dækket.

For teknologinørder og tegneseriefans

Målet er at appellere bredt til både teknologinørder og tegneseriefans, så det bliver muligt at udvikle en billig og enkel raketmotor, der kan tiltrække investorer og virksomheder.

Luna skal sendes til vejrs af raketmotoren Sagan-65, der ifølge raketbyggerne bliver verdens største amatørbyggede hybridraketmotor.

Den er i princippet magen til Heat-­1X, som CS testede i 2010, og som fløj på polyurethan og flydende oxygen. Sagan-65 vil dog bruge dinitrogenoxid som oxidationsmiddel. Den motortype har CS forladt for længst, men Destination Moon vil give den en chance til, forklarer de.

De enkelte dele køber de blandt andet hos RML og CS, for begges værksteder indeholder en guldgrube af gammelt udstyr og stumper fra raketbyggeriet.

Inspireret af forenkling

»Vi blev inspireret af især RML’s forsøg på at forenkle raketterne, og det overbeviste os om, at hvis vi samlede stumperne, kunne vi bygge noget virkelig stort og virkelig simpelt uden særlig mange penge,« siger Stefan Eisenknappl.

Han har rejst rundt i verden og arbejdet for forskellige rumfartsprojekter for at lære mest muligt, og senest har han været med til at udvikle et raketstyresystem for RML. Rummet har fyldt meget i hans univers, helt fra han var en lille dreng.

Jop Nijenhuis har testet flere amatørbyggede jet- og raketmotorer i Holland, og for nylig har han hos CS skrevet bacheloropgave om et hydraulisk trykvektorkontrolsystem til flydende brændstof til raketmotorer.

Det med at tro på sin egen idé og have det sjovt undervejs gennemstrømmer hele Destination Moon-parret. De er glade for at have friheden til at gøre tingene på deres egen måde, uden at ‘fagfolkene’ hos CS og RML retter dem. Samtidig ville deres projekt heller ikke passe ind, pointerer de.

Uafhængigheden betyder dog også, at Destination Moon konstant mangler penge. De tjener lidt ved at reparere skibe og biler og sparer på madudgifterne for at skaffe penge til raketprojektet.

Tro på dig selv og brug hænderne

»Da vi begyndte i år, sagde folk: Det kan I ikke, I har ingen penge eller værksted. Men nu seks måneder senere har vi et opsendelsestårn, værksted og en motor, der skal testes. Vi er ligeglade med, hvad andre siger. Vi gør det, vi har lyst til,« siger Jop Nijenhuis.

»Stefan taler om, at der kan være en forretning i det. Men jeg begyndte på det her, fordi jeg vil bygge en stor raket og senere finde et job. Så hvis raketten ikke letter, eller den kun flyver 10 meter op i luften og så falder ned i vandet, er det nok for mig. Vi kan altid dække os ind under, at det er et kunstprojekt,« smiler Jop Nijenhuis.

Hvor de nystartede raketbyggere selv havner karrieremæssigt, vil vise sig, men når de besvarer mails til børn, der gerne vil være raketbyggere som dem, er rådet simpelt:

Lær at bruge maskiner og jeres hænder, for alt det andet kan I i princippet læse jer til.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ser ud til at Ingeniøren har nogen kandidater til at overtage Peters blog, men helt ærligt har Refshaleøen ikke fostret nok af de her individer som gerne vil lave rakethappenings nu? Verden har næppe brug for flere raket"kunst"ingeniøre lige nu, timiningen er ihvertfald ikke særlig velvalgt

Hvis en gammel ingeniør må give de to studerende et råd med på vejen, så lav et projekt med en lidt mere seriøs kant eller en seriøs målsætning. Det er muligt i synes det er sjov og ballade at lave en raket som flyver 10m og falder i vandet, men det gør ikke nødvendigvis noget godt for deres brand.

 • 13
 • 13

Verden har næppe brug for flere raket"kunst"ingeniøre lige nu, timiningen er ihvertfald ikke særlig velvalgt

Ork jo, timing er som fin nok. Derimod viser deres projekt blot hvor meget rumfartsmiljøet har flyttet sig i Danmark siden et par gutter besluttede sig for at udforske den suborbitale mulighed for en god håndfuld år siden. Kort resume: der er virkelig flyttet nogle grænser siden da.

Lykke til, Jop og Stefan! :-)

PS: Ville da være fint om de kunne låne en opsendelsesplatform et sted.

 • 17
 • 2

Glimrende artikel, men om Jops projekt står skrevet følgende:

"Jop Nijenhuis har testet flere amatørbyggede jet- og raketmotorer i Holland, og for nylig har han hos CS skrevet bacheloropgave om et hydraulisk trykvektorkontrolsystem til flydende brændstof til raketmotorer."

Det er bestemt en enestående og dybt seriøs ingeniøropgave, Jop har løst og skrevet. Men teksten i artiklen er teknisk set upræcis.

For det første er det ikke et kontrolsystem til flydende brændstof, Jop har lavet sin opgave om, men et hydraulisk kontrolsystem til at gimbalstyre en komplet raketmotor - hvis drift er baseret på bi-propellant, flydende brændstof.

For det andet har han ikke alene skrevet en bacheloropgave. Han har ved siden af det teoretiske papirarbejde selv designet og konstrueret løsningen sammen med Bosch Rexroth - hvis praktiske integration i et operationelt miljø er blevet testet i samarbejde med Copenhagen Suborbitals.

Den korte version (redigeret): https://www.youtube.com/watch?v=7196ru3wpjA Den lange version (rå for usødet): https://www.youtube.com/watch?v=KcBKS9HBmXw

 • 15
 • 0

Vi fra illutron, har allerede for længe siden klappet med begejstring over ideen om, at vores pram ville kunne bidrage til Jop og Stefans projekt.

Udfordringen er selvfølgelig, at det er svært at finde gratis slæb af 350 tons pram tur-retur til Østersøen.

Jop og Stefan har et herligt projekt, som både rummer benhård teknik og har sans for det kunstneriske skønne. Derudover er de to herrer et særdeles positiv bidrag til fællesskabet ombord på illutron.

Jop er forøvrigt også pulsjet-fanatiker, og det passer ret godt ind på illutron også - Vi har de sidste par år udviklet "pulsjet-trækbasuner", og her 1. september skal vi fra illutron spille koncert på Teknisk Museum i Helsingør sammen med Helsingør Pigegarde. Det bliver fantastisk. Se mere her: https://www.facebook.com/events/1497825673...

 • 15
 • 0

PulsJet-trækbasuner. -det lyder som noget Vakse Viggo kunne have udviklet, lige efter han byggede Viggo-fonen.

Hvor finder jeg noget på PulsJet-"trækbasunen" ? (som jeg både ser som et bizart instrument, men også kunne være en videre udvikling på PulseJet'en).

-Når ja, Lykke til de 2 unge herrer, der nu har sat foden indenfor Dansk-Space

 • 6
 • 0

Bygning af raketter en sikkert meget sjovt, men til hvad nytte? Det eneste sikre er, at de flader ned igen og at de har et meget dårligt klimagas-regnskab. I Danmark må der vel siges at den ide er parteret, så mon ikke ingeniørerne andre steder kan finde på noget mere vigtigt at bruge tiden til? Der er emner nok at tage fat på. IT-ingeniører kunne fokusere på at få fremstillet bedre og mere sikker software og forbedre sikkerheden på nettet. Når hverken sundhedsvæsen eller politiet har systemer der fungerer ordentligt, så er der grund til at bruge mere tid på disse problemer, end at sende noget op i luften, der alligevel falder ned. Mærsk har sikkert flere ideer til beskæftigelse af ingeniører?

 • 1
 • 21

På sin vis kan jeg godt være enig i at raketter i Danmark ikke rigtigt giver noget seriøst. Men på den anden side set, kan man jo sige det er en hobby, ligesåvel som nogen bygger model jernbaner, lægger puslespil, eller hvad man nu kan finde på. Og hvis de lærer noget ingeniørteknisk, samfundsteknisk og socialt af det, er det vel på sin vis ok, selvom der ikke kommer noget dybere formål ud af det.

 • 6
 • 0

Den helt store ting der fængsler unge mennesker, er engagement og passion. Hvis der skal komme en ny generation af ingeniører, skal der passion og drive til. Hvis Danmark skal kunne være med til at tjene penge på industrien i rummet , kræver det rumfartsingeniører eller ingeniører med et stort kendskab til rumfart. PM kunne dette, at bringe begejstring til en forsamling. Lad os håbe at Jop Nijenhuis og Stefan Eisenknappl kan fænge nogle unge mennesker, så der kan opstå et miljø i lille Danmark som kan fange nogle børn og unge mennesker ind og give dem nogle steder hvor de kan leve deres drømme ud og eksperimenterer under sikre forhold. Tak til CS og DSC for at bærer faklen fremad.

 • 8
 • 1

har Refshaleøen ikke fostret nok af de her individer som gerne vil lave rakethappenings nu?

Hvis man kigger på hvordan hubs såsom silicon valley opstår viser det sig at de oftest starter med relativt få mennesker der har skyhøje ambitioner og giver sig i kast med noget som alle andre synes er enten umuligt, unødvendigt eller utidigt. Disse mennesker splitter så ud i flere faktioner, starter forskellige firmaer baseret på forskellige tilgange, etc. Omkring dem opstår der efter noget tid en serviceindustri, samt en ekspertviden der til dels er drevet af at folk med samme ambitioner og tanker fra hele verden begynder at flytte til.

Stefan og Jop er netop flyttet til Refshaleøen fordi det er en global rumfartshub under opsejling. Jeg kender dem begge, og det er nogle af de dygtigstge og mest arbejdsomme mennesker jeg nogensinde har mødt.

Efter min mening burde staten, Københavns kommune, ingeniøren, og alle os som individer støtte op om alle disse raketprojekter da de er prototypen på hvordan en global teknologihub centreret omkring rumfart er ved at tage sin form.

Hvis vi alle spiller vores kort rigtigt er der en reel chance for at København er en af verdens førende hubs for forskning og udvikling af rumfartsteknologi om 10 år.

 • 14
 • 0

Hrmmm,

I min verden forener man kunst og videnskab i ting som Jaguars E-type, eller PCR teknikken, hvor et indgående kendskab til den teknologiske baggrund (godt håndværk) danner basis for elegante (smukke?) løsninger der også er teknisk holdbare.

Går man den anden vej og starter med et kunstnerisk statement, så er det meget sjældent at man ender med noget anvendeligt.

Hvis formålet bare er at skyde noget op i luften og have det sjovt , hvorfor i det hele taget bruge en raket - en vandvarmer er både billigere og simplere at have med at gøre....

https://www.youtube.com/watch?v=yerzIJevgVQ

Iøvrigt - den ovenfor skitserede raket ligner mere en V2 raket end Tintin raket, bortset fra farven.

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten