Unge flokkes om uddannelse i kunstig intelligens
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Unge flokkes om uddannelse i kunstig intelligens

Illustration: Vibeke Hempler / DTU

En helt ny uddannelse på DTU bliver en karaktermæssig højdespringer. Det er den nye bacheloruddannelse kaldet ’Kunstig intelligens og data’.

Da fristen i torsdags udløb klokken 12, havde 164 potentielle studerende søgt uddannelsen som 1. prioritet.

»Anvendelse af big data, algoritmer i det hele taget, neurale netværk og kunstig intelligens er det store nye revolutionerende, der kommer til at påvirke os alle sammen og stort set alle grene af ingeniørfaget. Det er ingen tvivl om, at det bliver det nye værktøj,« fortæller dekan på DTU Martin Vigild.

»Man kan have sin egen kunstige intelligens med i baglommen, og så beder man den afsøge store mængder af data for én, så man selv får et bedre beslutningsgrundlag. Det vil være velkendt om ti år. Det er nu i sin vorden. Og nu har vi lavet en uddannelse i det,« fortsætter dekanen.

Næste år åbner DTU porten

DTU opretter i første omgang kun 30 pladser, så man kommer til at afvise hovedparten af de 164 ansøgere. Martin Vigild forventer, at DTU kommer til at afvise ansøgere, der har et karaktergennemsnit på under 11,6.

Mandag eftermiddag skal universiteterne meddele ministeriet, hvor mange studerende de vil optage på de enkelte studier. Og til den tid kender man snittet.

»Det kommer på den her uddannelse til at ligge historisk ufatteligt højt. Det er sindssygt, og det piner og smerter mig meget, at vi ikke bare kan lukke 150 studerende ind med det samme. Men det kan vi ikke, fordi det er første år, og vi skal udvikle uddannelsen undervejs. Men næste år, der lover jeg, at vi nok skal tage en ordentlig skovlfuld ansøgere ind,« siger Martin Vigild.

Han er ret forbløffet over den rekordstore søgning til kunstig intelligens og data:

»Jeg havde håbet på det. Men det viser, at vi har ramt mere end plet. Det er en ren gejser.«

Nye uddannelser trækker DTU frem

Dekanen er i det hele taget en glad mand.

DTU har oplevet en stigning i ansøgertallet på 1. prioritet til civilbachelor- og diplomingeniøruddannelserne på syv procent. F.eks. er søgningen til civilingeniør på landsplan steget med 140 ansøgere, hvoraf 135 har søgt ind på DTU.

»Fremgangen på DTU skyldes simpelthen, at vi laver nye uddannelser som Kunstig intelligens og data,« mener Martin Vigild.

En anden ny uddannelse kaldet Energidesign trækker også godt.

»Det handler om, hvordan man designer energisystemet og energileverancen til et samfund. Hvordan skal alle de energiformer inkorporeres i vores elnet, så vi får et smart energifordelingssystem – smartgrid. Der taler uddannelsen med sit fokus på bæredygtig energifordeling også ind i FN’s verdensmål, der skal løse de globale udfordringer,« fortæller Martin Vigild.

Samlet set trækker it-området, kunstig intelligens og lidt overraskende også den klassiske gamle uddannelse til bygningsingeniør på DTU.

Ansøgerne landet over får besked den 28. juli, om de er optaget på deres studieønske.

Bruger f.eks. google, eller andre populære søgemaskiner kunstig intelligens?

Når jeg søger, forventer jeg at få hit der matcher, og ikke kunstig intelligens. Er nogen som ved, om der er nogen, og hvilke søgemaskiner der bruger kunstig intelligens ?

  • 0
  • 3

Jeg tager sandsynligvis fejl, men var der ikke netop åbnet op for, at man ville sidestille en målrettet ansøgning med et højt gennemsnit?

Sådan at ens 12-tal i f.eks. Oldtidskundskab ikke skulle være afgørende for, at få den bedst kvalificerede student om bord til et emne som kunstig intelligens.

  • 0
  • 0

Intelligens kan aldrig nogen sinde blive eller gøres kunstig,
det er dog et lille bitte fremskridt, at det er i anførelsestegn, 'kunstig intelligens og data',
massepsykosen AI, befinder sig helt nede på bunden af overtroens mørkekammer,
det er tarveligt at pådutte de unge mennesker, at intelligens kan være kunstig.

  • 0
  • 8