Unge flokkes om ingeniørstudier: »De unge får afgørende betydning for fremtidens samfund«
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Unge flokkes om ingeniørstudier: »De unge får afgørende betydning for fremtidens samfund«

Illustration: Vibeke Hempler / DTU

Som Ingeniøren skrev i går, havde 89.700 unge husket at sende deres ansøgning ind til en uddannelse under kvote 1, inden fristen udløb torsdag klokken 12.

Og allerede i går eftermiddag offentliggjorde både Uddannelses- og Forskningsministeriet og flere uddannelsesinstitutioner ansøgertal. De viser en fremgang til ingeniøruddannelserne i et år, hvor det samlede ansøgertal falder med to procent.

IT-Universitetet er klar højdespringer med en stigning på 11 procent, mens DTU og Roskilde Universitet begge oplever seks procent stigning i ansøgertallet ifølge ministeriets tal.

Aarhus Universitet ligger på en tredjeplads med en fremgang på fem procent sammenlignet med 2017. Og her tilskriver man netop fremgangen en øget søgning til ingeniøruddannelserne, der går syv procent frem i forhold til sidste år, der også var et rekordår.

DTU: Unge vil løse fremtidens udfordringer

På DTU er dekan Martin Vigild naturligvis glad for fremgangen i et år, hvor ansøgertallet falder på landsplan, fortæller universitet i en pressemeddelelse.

Læs også: Flere unge vil være ingeniør – men naturvidenskab er på tilbagegang

»De mange ansøgninger fortæller mig, at de unge viser både mod og nysgerrighed på det ukendte inden for blandt andet digitalisering og smart cities. De har indset, at vi står med nogle globale udfordringer, som vi skal overkomme, for at den civilisation, som vi kender i dag, kan fortsætte med at eksistere på bæredygtig vis.«

DTU fremhæver selv et par nye bacheloruddannelser, som har fået en rigtig flot debut.

Bachelor i ’Kunstig intelligens og data’ har fået en ’overstrømmende ansøgning’ med 164 ansøgere på 1. prioritet. Mens bachelor i ’Bæredygtigt energidesign’ har fået 52 ansøgere på 1. prioritet.

AU: Ingeniører kan skabe sammenhængskraft

På Aarhus Universitet taler rektor Brian Bech Nielsen i en pressemeddelelse også om, at de unges muligheder med en fremtiden inden for ingeniørfaget.

»Det er positivt, at så mange unge har valgt en ingeniøruddannelse, hvilket ligger helt i tråd med den satsning, som Aarhus Universitet har iværksat for at efterkomme behovet inden for dette område. Derudover hæfter jeg mig ved den brede interesse for vores uddannelser, for der er brug for mange forskellige kompetencer for at løfte vores samfund og skabe sammenhængskraft.«

Den samlede søgning til Science and Technologys uddannelser på Aarhus Universitet er steget med 4 procent blandt kvote 1-ansøgerne. Her trækker blandt andet diplomingeniøruddannelserne i kemi samt elektrisk energiteknologi tallet op, mens biologi også er i fremgang.

IDA: Eftertragtede med fremtidsløsninger

Ingeniørforeningen IDA og Engineer the future har tidligere på året lavet en opgørelse, der viser, at Danmark kommer til at mangle ingeniører.

Derfor glæder man sig også her over ansøgertallene, og Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA og Engineer the future, tager udviklingen som et udtryk for, at de unge er blevet mere bevidste om karrieremulighederne inden for ingeniørverdenen.

»Det er rigtig positivt, at vi igen i år ser flere unge søger mod ingeniørstudierne. Engineer the futures seneste fremskrivning omkring fremtidens jobmarked viser, at vi i Danmark kommer til at mangle 10.000 kandidater indenfor teknologi, naturvidenskab og IT allerede i 2025. Derfor er der behov for, at flere unge går ingeniørvejen. Som uddannet ingeniør bliver man ikke alene en eftertragtet størrelse på arbejdsmarkedet, man får samtidig mulighed for at udvikle løsninger, der kan få afgørende betydning for fremtidens samfund,« siger han i en pressemeddelelse.

DI: De vælger med hjertet og hjernen

Jublen kan også høres cirka en kilometer fra IDA’s hovedsæde i København, nemlig hos Dansk Industri.

Og her har man samme tolkning af det store antal unge, der søger mod STEM-uddannelserne (Science Technology, Engineering, Math). De unge vælger med både hjertet og hjernen:

»De (unge, red.) kan se, at det at være ingeniør kan være med til at løse nogle af de udfordringer, vi står med i samfundet. Det er alt fra klima og rent drikkevand til it-udfordringer og digitalisering,« siger chef for videregående uddannelser og forskning Mette Fjord Sørensen i en kommentar til DR Nyheder.

DTU må afvise mange

De håbefulde 89.700 unge får svar den 28. juli på, om de er kommet ind på deres drømmestudie. Der er dog ikke plads til alle.

På DTU har man f.eks. kun cirka 2000 studiepladser at gøre godt med. Men man har fået 7.837 ansøgninger, hvoraf 2966 er 1. prioritet.

Emner : Uddannelse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten