Ungarn grounder Gripen-fly efter to uheld på tre uger

To gange på to uger har det ungarske militærs Gripen-kampfly været involveret i uheld, hvor piloterne har været nødt til at skyde sig ud, og derfor holdes flåden på 14 JAS-39-fly på jorden, indtil hændelserne er undersøgt til bunds.

Det skriver Teknisk Ukeblad.

Onsdag havarerede et kampfly af typen JAS-39C, da det skulle lande på luftbasen Kecskemét 70 kilometer fra Budapest.

Under en øvelse foldede landingshjulene sig ikke ud som planlagt, og piloten forsøgte at nødlande flyet på maven, inden han skød sig ud, da flyet begyndte at glide sidelæns.

Onsdagens hændelse var det andet uheld med et ungarsk Gripen-fly på blot tre uger.

For tre uger siden – 19. maj – var det et fly af typen JAS-39D, der kom galt af sted under en landing på flyvepladsen Čáslav i Tjekkiet. Her måtte begge piloter skyde sig ud af flyet, og ifølge Aviation-Safety skyldtes uheldet problemer med at bremse flyet under landingen.

En undersøgelse af omstændighederne for uheldet er stadig i gang, men den tjekkiske forsvarsminister har udelukket, at der skulle være tale om tekniske problemer.

Alle de tre piloter, der var involverede i de to uheld, har overlevet med mindre skader. Begge de havarerede fly er svenskejede, da Ungarn lejer hele sin flåde af Gripen-fly af Sverige.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten