Ung maskiningeniør sætter turbo på fadølsudskænkningen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ung maskiningeniør sætter turbo på fadølsudskænkningen

I samarbejde med blandt andet Royal Unibrew, Grundfos, Vestas og Skanderborgfestivalen har den århusianske maskiningeniør Jens Kristian Andersen udviklet et fadølsanlæg, der sætter turbo på tapningen af de gyldne dråber.

Det nye anlæg har seks haner og er i stand til at fylde seks halvliters fadølsglas på seks sekunder eller en fadøl i sekundet.

Til TV2 Østjylland oplyser den unge opfinder, at markedspotentialet for turboskænkeren er mellem 50 og 100 millioner kroner. Jens Kristian Andersen har nu oprettet sit eget firma, Unique Engineering, hvor man kan købe kundetilpassede fadølsanlæg, så det ikke udelukkende er seks haner, der skal køre samtidig.

I modsætning til andre fadølsanlæg, hvor øllet flyder ud af en hane, føres skænkerøret i Jens Kristian Andersens opfindelse helt ned i bunden af glasset. Ved at bruge denne teknik undgår anlægget at få problemer med skummet.

Selv om udviklingen er sket i samarbejde med Royal Unibrew, så er det Jens Kristian Andersen selv, der har patentet på opfindelsen.

Det lykkedes ikke umiddelbart at få en kommentar fra opfinderen selv.

Dokumentation

(http://www.uniqueengineering.dk/multi-tap)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

er IKKE det samme som 6 fadøl på 6 sekunder ! !

Så ville et vilkårligt anlæg kunne levere en øl i sekundet, blot der var haner nok.

  • er selv i udskænkningsbranchen, omend kaffe - og vi bliver også målt og vejet på hastighed ;o)
  • 0
  • 0

ja og hvis man havde 6 haner med turbotap ville man få 3 øl pr. hane, dvs. 18 fadøl på de omtalte 6 sekunder, hvilket med ingeniørens regning ville blive til 0.33 sekunder pr. fadøl.

  • 0
  • 0

Hmm. Hvis f.eks. man har 4 produktionslinier, der hver kan levere en Volkswagen Polo hver 4 minut, er det så ikke en bil i minuttet? Uanset, at bilen har været flere timer undervejs på båndet, og uanset at hver linie 'kun' spytter et monster ud hver fjerde minut?

Der stod jo udtrykkeligt 'en fadøl i sekundet' og ikke 'en fadøl på et sekund'.

Jeg synes vi skal nyde nyheden, og lade nåde gå for ret denne gang :o)

  • 0
  • 0

Har vi virkelig behov for at kunne skænke øl så hurtigt. Det har helt sikkert været et interessant problem at løse, men er der nogensinde nogen der har udtalt: "Hvis bare vi kunne skænke øl lidt hurtigere, så var alle vores problemer løst"?

Virker dimsen forresten med Guiness, i så fald ser jeg behovet.

  • 0
  • 0

Det eneste jeg tænkte da jeg så overskriften, var: Det var da også på tide.
Men nu viser de sig, at det har eksisteret i længere tid. Og spørgsmålet er så, HVORFOR viste JEG det ikke!!?

  • 0
  • 0

Der er måske ikke den lokale bodega som har brug for den her løsning, men til store koncerter vil den her udskænkningsmetode klart være en fordel. Folk kommer for at høre musik, ikke for at stå i øl-kø og blive belønnet med en doven øl, der har været skænket op i de sidste 20 min.

Ikke en opfindelse der redder verden, medmindre turboen gør at man kan minimere mængden af CO2 som skal anvendes til tapningen og herved lave et CO2-negativt produkt.... mmmm... red miljøet ...mmmm.

  • 0
  • 0

Han var i TV2 østjylland i går.

Han fik angiveligt idéen, da han til en Metallica koncert var træt af, at der skulle være så lang kø til fadølsteltene.

Og anlægget består af 6 haner, som man kan placere en bakke med 6 glas under. Alle 6 glas bliver så fyldt, på 6 sekunder. Ergo, 1 glas pr. sek.

Se evt her for bevis
http://www.tv2regionerne.dk/reg2005/?r=7

  • 0
  • 0

Jeg er ret sikker på at deltagerne til AC/DC koncerten tidligere på året synes det ville være en god ide.

  • 0
  • 0

I samarbejde med blandt andet Royal Unibrew, Grundfos, Vestas og Skanderborgfestivalen

Vestas...?!?

  • 0
  • 0

Og anlægget består af 6 haner, som man kan placere en bakke med 6 glas under. Alle 6 glas bliver så fyldt, på 6 sekunder. Ergo, 1 glas pr. sek.

hvad så hvis man kun kommer 1 glas i bakken, er det så også kun et sekund om at blive fyldt? det vil jeg ikke mene, jeg vil mene at Flemming har ret, 6 glas på 6 sekunder.

  • 0
  • 0

Næ, og det er ikke en gang optimalt, hun tænder og slukker hanen mellem opskænkningerne, en øvet tapper kan tappe løbende ved at sænke glasset lidt og føre det næste ind mens øllet løber.

Princippet med at føre en pind ned hvor man automatisk fylder på fra, er anvendt i industrien til påfyldning af flasker, glas, dåser m.m., det undrer mig lidt at der er opfindelseshøjde nok i det, til at man kan tage patent på tilsvarende at fylde fadølsglas op med?
(Industrielt går det forresten endnu hurtigere, check det lokale bryggeri.)

  • 0
  • 0

Manden har gjort det rigtige: at gøre øl er mere end en hobby! Så kan I for min skyld proppe de der kogte æg op hvor solen ikke skinner.

Jeg har i øvrigt et gæt på hvor næste innovation i denne branche skal komme? Et ord: Betalingssystem! Snart vil en århusiansk programmør og en sønderjysk elektronikingeniør præsentere et RFID baseret betalingssystem, der både opkræver betaling for den udleverede øl, refunderer pant for ølkrus og trækker gebyret for toilletbesøg.
Hvordan skulle man ellers få afsat alle de fadøl?

  • 0
  • 0

Problemet med at have røret nede i glasset er at der sætter sig rester fra sidste udskænkning. Det er ikke kritisk så længe man kører maskinen konstant, men hvis der er længere pauser i udskænkningen, vil man få sur øl når man starter den op igen.

  • 0
  • 0

Næ, og det er ikke en gang optimalt, hun tænder og slukker hanen mellem opskænkningerne, en øvet tapper kan tappe løbende ved at sænke glasset lidt og føre det næste ind mens øllet løber.

Princippet med at føre en pind ned hvor man automatisk fylder på fra, er anvendt i industrien til påfyldning af flasker, glas, dåser m.m., det undrer mig lidt at der er opfindelseshøjde nok i det, til at man kan tage patent på tilsvarende at fylde fadølsglas op med?
(Industrielt går det forresten endnu hurtigere, check det lokale bryggeri.)

Man kan åbenbart få "det lille patent" for sådan noget; for her må det godt være en opfindelse, hvor princippet er velkendt af fagfolk...det er ihvertfald sådan jeg forstår Patentstyrelsens hjemmeside :)

  • 0
  • 0

Hvis det tager 5 minuter og koge 1 æg, hvor lang til tager det og koge 10 æg?

Forudsat man har dem i samme gryde og koger dem samtidigt i dertil passende vandmængde vil det tage 5 minutter.

Men det er jo ikke interessant - du spørger forkert.

Spørgsmålet kunne, med en slags udvandet reference til tørstige Metallica-fans, være: 30 nybagte mødre sidder på cafe Europa og vil gerne have æg til deres brunch. Hvor længe skal de vente hvis det tager 5 minutter at koge et æg
A) hvis manden kan koge 1 æg ad gangen og
B) hvis manden kan koge 10 æg ad gangen.

Svar:
A) Den første skal vente 5 minutter, den sidste skal vente 150 minutter. Gennemsnitlig ventetid 72 minutter (med mindre de går over på cafe Norden)

B) De første 10 venter 5 minutter, de næste 10 venter 10 minutter og de sidste 10 venter 15 minutter. Gennemsnitlig ventetid 10 minutter.

Der er forskel på produktionsHASTIGHED (f.eks. målt som 'fadøl/sek) og produktion.

Derfor er det relevant at tale om fadøl pr. tid - værdien kan bruges til at beregne en gennemsnitlig ventetid, og parallelle produktionslinier betyder at flere får det de venter på hurtigere.

Så - udmærket... bring it on.

  • 0
  • 0

Sådan Jais,

Hold da op hvor de andre kan koncentrere sig om flueknepperi.

Smiler lidt af denne debat.
Det relevante her, er jo at der er en forretning i dette.. Især indenfor koncertarrangører. Som en i debatten nævnte. Tak for det.

Nå men de kommer vel også ud i forretningslivet.. disse fluekneppere.
Hilsen
Henrik

Hilsen
Henrik

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten