Ung dansk ingeniør er vild med Vietnam

I Danmark går vi rundt med armene over hovedet, fordi Apple vil investere én milliard dollars. I Vietnam har Samsung for nylig investeret 15 milliarder dollars, og sammen med andre udenlandske investeringer er det med til at skabe årlige vækstrater mellem 5 og 7 procent i det langstrakte sydøstasiatiske land.

Vil du arbejde i en international virksomhed? Tjek de nyeste stillinger på Jobfinder.

Med væksten følger en øget efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft – men det er ikke nødvendigvis arbejdskraft fra Vesten, der står forrest i køen i landet, der er det 13. mest folkerige i verden:

»Vietnam er et af de lande, der sender flest studerende til udenlandske skoler. Dem, der kommer tilbage, har en stor fordel i forhold til udlændinge. De har lige så fine uddannelser, men kender samtidig kulturen og sproget,« forklarer Bo Mønsted, der er handelsattaché på den danske ambassade i Hanoi.

For en måned siden placerede den 30-årige danske ingeniør Andreas Svinth Rasmussen sig selv i netop denne heksekedel. Fra sin treværelses lejlighed på 26. etage har han udsigt over Ho Chi Minh City, hvor nye højhuse skyder op så langt man kan se, og kranerne er så mange, at det kan sammenlignes med Østberlin efter murens fald i 1990’erne.

»Jeg blev færdiguddannet som GMM-ingeniør (diplomingeniør i Global Management and Manufacturing, red.) tilbage i 2011. Sidan da har jeg arbejdet uafbrudt. Min kæreste og jeg var enige om, at vi har et helt liv foran os som lønarbejdere i Danmark. Så hvorfor ikke prøve det?« spørger Andreas retorisk.

Under sin uddannelse har Andreas studeret i både Schweiz og Singapore, og hans kæreste var sidste år i Hongkong for at se på mulighederne for at bo der. Men valget faldt på Vietnam, hvor de sammen har rejst for to år siden.

»Vi har valgt Vietnam af flere grunde. Det vietnamesiske folk er meget venligt, maden er god, og her er relativt billigt at leve, så vi er ikke tvunget i arbejde lige med det samme,« forklarer Andreas og peger samtidig på den store økonomiske fremgang, Vietnam oplever.

Den lokale konkurrence

Men med fremgangen i Vietnam følger altså også en konkurrence fra den lokale befolkning, når man kommer til landet som vestlig arbejdskraft, fortæller handelsattaché Bo Mønsted:

»Mange af de internationale virksomheder i Vietnam gør i stigende grad brug af vietnamesisk arbejdskraft, fordi det er muligt at rekruttere kvalificeret lokal arbejdskraft,« fortæller han – og det gælder altså også ingeniører, økonomer og andre højtuddannede.

»Vi ser i højere grad, at det er vietnamesere, der bliver udpeget som f.eks. landechefer for de store internationale virksomheder, og af samme grund ser vi også færre danskere herude,« siger Bo Mønsted.

Studerende? Tjek Jobfinder for en fed studietjans.

Med den hurtigt voksende lokale middelklasse bliver Vietnam også mere og mere attraktivt som afsætningsmarked for danske virksomheder.

»Men også de etablerede danske virksomheder er gået over til at sætte vietnamesere for bordenden eller på stolen lige ved siden af. De har den fordel, at de kender sproget og kulturen – og så har de lige så fine MBA’er og uddannelser, som vi har,« forklarer Bo Mønsted.

»Jysk er et glimrende eksempel på middelklassens fremgang. De åbner den ene franchisebutik efter den anden. Men der vil nok gå lidt tid, inden vietnameserne efterspørger produkter fra Georg Jensen og Fritz Hansen i større stil,« pointerer han.

Derfor slår han også fast, at det sagtens kan lade sig gøre at finde et job herude, og at danskere stadig er værdifulde medarbejdere.

»Men jeg vil klart anbefale, at man søger en stilling hjemmefra,« forklarer Bo Mølsted.

Døren står åben

Den løsning har Andreas Svinth nu bevidst undgået, selv om han inden sin afrejse var i kontakt med nogle danske virksomheder med vietnamesiske afdelinger:

»Jeg er ikke taget til Vietnam for at arbejde som i Danmark. Så jeg valgte at afslå de tilbud, der lå på bordet. Jeg kan sagtens være tålmodig i min jobsøgning uden at blive ruineret,« siger Andreas, der hjemme i Danmark var ansat hos møbelproducenten Fritz Hansen.

Han fortæller, at første trin i projektet var at finde noget fast at bo i og komme på plads. Da basen var sikret, begyndte overvejelserne omkring, hvad tiden skal gå med.

Jagter du et tidsbegrænset job? Tjek de nyeste opslag for projektansættelser.

Andreas’ kæreste er selvstændig og havde en overgang et lille tøjfirma i Danmark, der importerede tøj fra Østen. Så ud over at lede efter ingeniørjob, har de også øjnene åbne for at starte noget op:

»Finder vi det rigtige produkt, et hul i markedet eller den rigtige samarbejdspartner, er der ikke nødvendigvis noget, der står i vejen for, at vi prøver at starte noget op,« siger Andreas, der stadig er fortrøstningsfuld med hensyn til sin jobsitua­tion.

Men også arbejde, der slet ikke har noget med hans uddannelse at gøre, kan være en mulighed:

»Der er stor mangel på engelsksprogede lærere, så undervisning er også en mulighed. Eller måske ender jeg med at stå og lave kaffe på en café,« griner Andreas og tilføjer:

»Planen er i første omgang at se det hele an i godt et år. Selvom jeg ikke får arbejde som ingeniør, så er det jo ikke ensbetydende med, at eventyret er et skridt i den forkerte retning for min fremtidige karriere. Værdiskabelse er ikke kun noget, der foregår i maskinrummet. At stifte bekendtskab med en fremmed kultur kan være mindst lige så værdifuldt.«