Undervandsrobotter og fly kæmper mod oliekatastrofe i Den Mexicanske Golf

Efter den ulykkesramte olieplatform Deepwater Horizon er sunket i havet 80 kilometer ud for Louisianas kyst, er risikoen for en miljøkatastrofe steget betydeligt. Det er simpelthen blevet sværere at lukke for oliekilden, oplyser selskabet, der lige nu ikke har overblik over hvor meget olie, der slipper fra brønden og ud i den Mexicanske Golf.

Onsdag eksploderede olieplatformen i flammer. Årsagen er endnu ukendt, men eksperter hælder til, at der er tale om en såkaldt "burnout", hvor naturgas eller olie tvinger sig vej op gennem olieledningen og smadrer udstyret. Undersøgelser er endnu undervejs.

11 medarbejdere er stadig savnet efter ulykken, oplyser Transoceans talsmand Giy Cantwell.

Ifølge selskabet forsøger man med en undervandsrobot at stoppe strømmen af olie og gas til platformen. Endnu er der ingen oplysninger om resultatet af det arbejde.

»Brønden kan spilde mere end en million liter olie om dagen,« siger kystvagt Katherine McNamara til det amerikanske nyhedsbureau AP, men endnu aner hun ikke, hvor meget der rent faktisk slipper ud.

Hendes kollega Mary Landry er citeret for at have set en ca. 1,5 gange 8 kilometer stor regnbuefarvet plamage med et mørkt center på overfladen af havet og skibe er sat ind for at undersøge omfanget af udslippet.

Fire fly kaster kemikalier mod olieplamage

Om bord på platformen var også mere end 2,5 millioner liter diesel. Dette er sandsynligvis fordampet eller brændt op i løbet af onsdag og torsdag, hvor platformen stod i flammer.

Olieselskabet BP, der havde kontrakten på olieplatformen, oplyser, at det har mobiliseret fire fly til at sprede kemikalier, der kan splitte olien i dråber, så den lettere fordeler sig i vandmassen og bliver nedbrudt.

Frygten er, at olien driver mod kysten, hvor den vil gøre mere skade mod miljøet, end hvis den forbliver i havoverfladen. Ifølge metrologiske oplysninger om vindretningen forventes udslippet ikke at drive mod land de næste tre til fire dage.

Rutineinspektioner afslørede ingen uregelmæssigheder

32 skibe er også sat ind for at inddæmme og opsuge olien inklusive en stor pram, der kan suge mere end 171.000 tønder olie om dagen fra overfladen.

U.S Minerals Management Service, der regulerer amerikanske olieplatforme, har gennemført tre rutineinspektioner på Deepwater Horizon i år i hhv. februar, marts og april. Man fandt ved disse lejligheder ingen uregelmæssigheder, oplyser en talsmand for myndighederne Eileen Angelico.

Der er 90 boreplatforme i den Mexikanske Golf.