Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Undervandsdroner og sonar viser tonstunge rørstykker langt fra Nord Stream-eksplosion

PLUS.
En fjernstyret undervandsdrone fra selskabet Blueye Robotics er brugt til at filme og fotografere skaderne på Nord Stream 1. Illustration: Blueye Robotics AS

Enorme stykker af Nord Stream 1-rørledningen ligger nu op til 200 meter væk fra deres oprindelige placering, heriblandt et 96 tons tungt stykke på 48 meter og et andet, der på mærkværdig vis er endt med at stå lodret på havets bund.

Det viser helt nye billeder fra sonarer og undervandsdroner, som BBC og dronevirksomheden Blueeye Robotics har sendt på havets bund i Sveriges eksklusive økonomiske zone. Dronen dokumenterer skaderne på Nord Stream 1-rørledningen, som blev ramt af eksplosioner i september.

»Vores hovedfund er, at store dele af rørledningen er blevet blæst af og flyttet store afstande væk fra deres oprindelige position. Vores sonar-data bekræfter informationerne offentliggjort af Nord Stream 1-konsortiet om, at vragdele er spredt over et stort område,« skriver Kostas Kallergis, der er senior producer på British Broadcasting Corporation (BBC), på Twitter.

Han har lagt en række billeder ud på Twitter, men for at forstå dem kræver det først et indblik i, hvordan Nord Stream 1-rørledningen er bygget.

96 tons har flyttet sig 150 meter væk

Nord Stream 1 består faktisk af to rørledninger opbygget af omkring 100.000 stålrør omgivet af beton, der hver er 12 meter lange og 24 tons tunge. Disse rørdele er 10-15 centimeter tykke fordelt på 4,1 centimeter stål og 6-11 centimeter stålarmeret beton.

Delene blev svejset sammen, inden de blev lagt på havbunden.

BBC-undersøgelsens nok mest opsigtsvækkende fund er sonarbilleder af et 48 meter langt og 96 tons tungt stykke af rørledningen, der har bøjet sig sammen, så det nu er v-formet og ligger mindst 150 meter fra sin oprindelige position.

»Dette får os til at tro, at det er sammensat af fire 12 meter rørdele, som løsrev sig ved svejsningen,« tweeter Kostas Kollergis.

»Vi ved dog ikke, om det blev flyttet af selve eksplosionen eller af det enorme tryk fra gassen, der strømmede ud af røret i dagevis. Men det er stadig imponerende, hvordan sådan et tungt stykke flyttede sig så meget under vandet.«

En forklaring på, hvordan det enorme stykke rør har flyttet sig så langt væk, er ‘lynlåseffekten’, som projektleder i Force Technology, Lars Nøhr-Nielsen, tidligere har forklaret her på Ingeniøren.

Han stod i 2008 for verdens hidtil største prøvesprængning af et gasrør på land.

»Det, der ofte sker med gasrør, er, at så snart der er skabt en revne, så vil det indvendige overtryk fra gassen få røret til at åbne sig som en lynlås. Alene det indvendige tryk kan rive røret fra hinanden og flytte på det, og det kan være en forklaring på, hvad der er sket. Det er nogle virkelig store kræfter, der bliver sluppet løs.«

Eksplosion måske sket indefra

Holdet fra BBC og Blueeye Robots har også gjort et andet opsigtsvækkende fund, der ligner halvdelen af et af de 12 meter lange rør liggende lodret på havbunden. Dette måler fem meter, men det er uvist, om det er et ødelagt stykke rør eller om halvdelen ligger begravet under havbunden, noterer Kostas Kollergis.

»Alligevel meget mærkeligt, at det landede og stabiliserede sig lodret i en afstand af mindst 200 meter fra sin oprindelige position. Denne del er bemærkelsesværdigt beskadiget - se på den armerede betonbeklædning. Er det et tegn på, at dette stykke kunne have været i nærheden af eksplosionen?«

Derudover bemærkede man »nogle spor« inde i en af rørdelene, som vækker mistanke om, at der kan være sendt ‘noget’ gennem Nord Stream 1 med sprængstoffer om bord.

»Den sorte markering på den røde indvendige belægning ligner hjulspor, men så vidt jeg ved, transporteres gasledningsgrise med tryk og ikke med hjul,« skriver Kostas Kollergis med en opfordring til gasrørseksperter om at komme med en eventuel forklaring på denne del.

BBC’s Kostas Kollergis nævner på Twitter, at holdet fandt enten meget store dele af rørledningen eller meget små på få kilogram. Bl.a. et stykke metal fra svejsningen mellem rørdelene, som kan ses på billedet her:

Undervandsdroneeksperten, Trond Larsen, fra Blueeye Robotics har skabt et kort ud fra et af sonarbillederne med forklaringer af, hvor de forskellige stykker af Nord Stream 1-rørledningen ligger.

Kostas Kollergis håber, at man kommer tættere på en forklaring af, hvad der skete med rørledningen, ved at dele billederne.

»Jeg lægger det her ud offentligt i håb om, at nogen kan hjælpe os med at få en bedre forståelse af, hvad der præcist skete,« skriver han på Twitter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mængden af sprængstof og den absurde store eksplosion, er et tydeligt politisk signal til verden, at "man" kan ødelægge vores livsvigtige forbindelser.

En sprængstråle ladning på under 1 kg sprængstof kunne have ødelagt rørledningen og vi ville dårlig have hørt braget, men nu blev der brugt +100 kg sprængstof, så seismografer i Sverige, Tyskland og Danmark kunne høre " signalet".

  • 14
  • 0

Mængden af sprængstof og den absurde store eksplosion, er et tydeligt politisk signal til verden, at "man" kan ødelægge vores livsvigtige forbindelser.

Hvem vil dog tvivle på det? USA har også mange gange sagt, at de kunne. Hvorfor skulle Rusland ikke kunne?

Der ligger helt klart et politisk budskab i sprængningerne - ingen tvivl om det. Men, budskabet kommer fra USA: Sådan går det, når I samarbejder med Rusland, og lader jeres infrastruktur afhænge af dem.

Som USA ser det, har EU været i et nært kærlighedsforhold med Rusland. Og budskabet er klart. Sådan går det, når Europa vælger at gå i seng med Rusland.

Europa har faktisk også ytret ønske om flere gange - som svar, når USA har brokket sig - at vi ikke behøver USA og NATO i europa mere. Man arbejder på et fælleseuropædisk forsvar, og USA må meget gerne trække sig ud. Enhedspartiet i Danmark, der reelt er styret af Moskva, har skiftet fra at være imod forsvar, til at gå ind for et fælles europædisk forsvar, og få USA smidt ud. Dette vil, mener Moskva, åbne muligheden for et tættere samarbejde med Rusland, og de kan godt bidrage til at beskytte os millitært.

  • 1
  • 55

Mængden af sprængstof og den absurde store eksplosion, er et tydeligt politisk signal til verden, at "man" kan ødelægge vores livsvigtige forbindelser.

For Rusland, er det klart et signal om, at man kan ødelægge deres livsvigtige forbindelser. Ingen tvivl om det. De arbejder febrilsk på, at få en aftale med Tyrkiet, så de kan sælge Rusisk gas til Europa igen, trods Nordstream rørene er ødelagt. Rusland har hele tiden gerne vil sælge gas til EU.

Det er ikke usandsynligt, at det også er USA der står bag en sabotage, som gør at Rusland ikke har kunnet levere gas til EU. Rusland har dog ikke bevis.

  • 0
  • 37

Ja, lad os da endeligt kigge mere mod Rusland og læne os op af dem. De er jo helt klart for demokrati, ytringsfrihed og fair behandling af alle også minoriteter og anderledes tænkende. Ironi kan forkomme i ovennævnte

  • 38
  • 0

Ja, lad os da endeligt kigge mere mod Rusland og læne os op af dem. De er jo helt klart for demokrati, ytringsfrihed og fair behandling af alle også minoriteter og anderledes tænkende. Ironi kan forkomme i ovennævnte

Jeg tror, at EU har fattet, at den går altså ikke. Dette var netop også meningen med spræningen af gasledningerne. Det er ufatteligt, at USA sådan måtte til at vise os, at der altså er en grænse for acceptabel opførsel.

  • 0
  • 36

Tyskland og EU køber nu LNG i stedet, som er både dyrere og lang mere besværligt at transportere. Ruslands eksport af LNG er således vokset og Qatar er en af de helt store vindere.

Godt at Tyskland har afviklet sin Atomkraft?

  • 3
  • 19

@Jens

Kan du ikke lige give et link til hvor nogen har bevist at det er USA der har gjort det. Synes lige jeg ikke kan finde den dokumentation. Jeg kan heller ikke finde nogen steder at nogen har bevist endnu at det er Rusland. Som ingeniør er jeg ikke tilhænger af konspirationsteorier, men mere faktabaserede udmeldelser

  • 31
  • 0

Er jeg den eneste der undres rigtig meget over, at der ligger rester 150-200 meter væk? Jeg vil påstå, at det må være så godt som umuligt, at blæse noget så langt væk under vand! Den udgangshastighed et objekt skal have for at komme så langt væk, vil være så høj, at vandmodstanden må blive uoverstigelig stor. Og hvorfor har den 48 meter lange vragdel form som et V? Giver da ingen mening med en eksplosion som udgangspunkt. Jeg tror et eller andet har trukket vragdelen ud af røret.

  • 8
  • 2

Er jeg den eneste der undres rigtig meget over, at der ligger rester 150-200 meter væk? Jeg vil påstå, at det må være så godt som umuligt, at blæse noget så langt væk under vand!

I artiklen beskrives både "lynlåseffekten" og den udstrømmende gas som mulige forklaringer.

Det skal forstås på den måde, at den oprindelige eksplosion ikke har flyttet røret hele vejen, men at en stor del af flytningen er forårsaget af den udstrømmende gas.

Enten netop da røret revnede ("lynlåseffekten") eller over lidt længere tid.

  • 10
  • 0

Europa har faktisk også ytret ønske om flere gange - som svar, når USA har brokket sig - at vi ikke behøver USA og NATO i europa mere. Man arbejder på et fælleseuropædisk forsvar, og USA må meget gerne trække sig ud.

Kan du dokumentere disse påstande? Europa kan slet ikke klare sig militær uden USA og NATO; se lige Ukraine, der bliver massivt forsynet af USA. Det ville EU aldrig kunne klare selv. EU arbejder på et eget forsvar; Gud må forbyde det! Tyskland og Frankrig vil lægge arm på hinanden konstant og intet brugbart kommer ud af det. Uden UK, Canada og USA vil EU ikke kunne forsvare sig. Hvem har sprængt gasledningen? Den danske militæranalytiker Anders Puck Nielsen peger efter en meget grundig analyse af mulige gerningsmænd på Rusland. Jeg hælder til samme opfattelse. Følgende undrer mig: #Holdet fra BBC og Blueeye Robots har også gjort et andet opsigtsvækkende fund, der ligner halvdelen af et af de 12 meter lange rør liggende lodret på havbunden.# Hvordan er dette muligt? Mig bekendt ligger noget vandret eller står lodret. Har eksplosionen ændret på det? Dæk- eller hjulspor lyder interessant og det peger mod Rusland. Har NorthStream fjernstyrede inspektionskøretøjer, der vha. kameras kan undersøge gasledningen indefra? Er svaret positivt, er det nærtliggende hvem der har sprængt ledningen. Var der ikke en James Bond film med et lignende stunt?

  • 1
  • 2

Er jeg den eneste der undres rigtig meget over, at der ligger rester 150-200 meter væk? Jeg vil påstå, at det må være så godt som umuligt, at blæse noget så langt væk under vand! Den udgangshastighed et objekt skal have for at komme så langt væk, vil være så høj, at vandmodstanden må blive uoverstigelig stor. Og hvorfor har den 48 meter lange vragdel form som et V? Giver da ingen mening med en eksplosion som udgangspunkt. Jeg tror et eller andet har trukket vragdelen ud af røret.

Den er svær, men ikke umulig at forså. En sprængning under røret kan løfte røret op med en voldsom kraft og idet at røret revner om sin egen omkreds, kan store dele af røret til begge sider fortsætte med at blive løftet endnu højere op. Ved at røret bliver løftet op med en voldsom kraft kan et V muligvis nå at opstå et stykke henne af røret mod den ene side og dermed lukke det af i V'et, imens den anden side åbner sig som en lynlås. Hvis stykket med V'et fortsætter sin bane op, kan det blive revet af det tilbageværende rør. Jeg forestiller mig et forløb hvor stykkerne har været blæst i en skrå opadgående retning og muligvis har de været næsten oppe i vandoverfladen inden de falder til bunds igen. Derved kan du få delene spredt langt væk. Røret der står vertikalt er vel blot sendt skråt op igennem vandet i sin længderetning så den bliver banket ned i bunden idet den rammer bunden igen.

Jeg kender ikke oreinteringen af sonarbillederne, men hvis alle større rørstykker primært ligger på den samme side af det tilbageværende rør, kunne det indikere, at sprængningen er sat ind fra den modstående side. Hvis nogen har flere billeder vil jeg meget gerne se dem.

  • 1
  • 0

»Den sorte markering på den røde indvendige belægning ligner hjulspor, men så vidt jeg ved, transporteres gasledningsgrise med tryk og ikke med hjul,« skriver Kostas Kollergis med en opfordring til gasrørseksperter om at komme med en eventuel forklaring på denne del.

Er det overhovedet nødvendigt at tilføre sprængstof hvis sprængningen er sket indefra? Et par flasker med oxygen og en tændsats burde være nok.

  • 0
  • 0

Vi hører meget om lynlåseffekten. I så fald burde der være billeder af "rør", som var åbnet på langs og det har jeg endnu ikke set.

Derimod er der mange billeder, som viser stort set intakte rør dimensioner, hvilket langt bedre indikerer, at sprængningerne er sket indefra. Var de sket udefra, så måtte man formode en hvis sammenpresning - samt sandsynligvis en lynlåseffekt. Indtil videre er dette ikke dokumenteret - så - vi må antage en indvendigt fra kommende eksplosion fra en "rørgris" - og hvem kan sende en sådan en afsted og hvorfra - så har jeg vel ikke sagt for meget,

  • 3
  • 0

Vi hører meget om lynlåseffekten. I så fald burde der være billeder af "rør", som var åbnet på langs og det har jeg endnu ikke set.

Derimod er der mange billeder, som viser stort set intakte rør dimensioner, hvilket langt bedre indikerer, at sprængningerne er sket indefra. Var de sket udefra, så måtte man formode en hvis sammenpresning - samt sandsynligvis en lynlåseffekt. Indtil videre er dette ikke dokumenteret - så - vi må antage en indvendigt fra kommende eksplosion fra en "rørgris" - og hvem kan sende en sådan en afsted og hvorfra - så har jeg vel ikke sagt for meget,

Du har helt ret i, at vi ikke har set billeder af lynlåseffekten og billeder af sprængningsstedet. Jeg tror dog, at sprængningen har medført så små rørstumper, at vi ikke kan se dem på tilgængeligt billedemateriale. Säpo skulle have bjærgret en del materiale og det er nok deri historien skal findes. Bemærk, at der kun er få store rør på billederne - resten må være sprængt i mindre eller små stykker.. Grisen var også min allerførste tanke, men det må antages at være svært at komme ind på området og lukke en gris ind i røret og sende denne afsted uden, at det bliver opdaget på nogen måde hverken via områdeovervågning eller via sensorer der giver alarm i kontrolrummet. Det tager også noget tid at tilbagelægge hele den lange strækning, hvor grisen skal standses det rigtige sted i internationalt farvand. Den skal derfor monitoreres undervejs. Dertil kommer, at det skal kunne holdes hemmeligt og hvis ingen i hele driftsorganisationen skulle have set eller hørt noget, vil det være utroligt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten