Undervandsdrager skal høste tidevandsenergi

Normalt forbinder vi drager med efterår og blæst, men en svensk teknologivirksomhed vil nu sætte drager ned i vandet og høste strøm fra tidevandsstrømmen.

Selv hævder selskabet Minesto, at deres løsning, kaldet Deep Green, er en af de mest effektive tidevandsenergiløsninger hidtil, da den i modsætning til de fleste andre installationer er meget simpel og ikke kræver store faste installationer.

Dragen minder måske mest om en vinge monteret med en turbine, en generator og et ror.

Læs også: Første skala-forsøg med svensk undervandsdrage

Selskabet har netop fået afprøvet en model af teknologien i størrelsesforholdet 1:10 på Chalmers Universitet, og det lykkedes forskerne at trække strøm nok ud af en enkelt drage til, at de kunne få et modeltog til at køre rundt.

Hænger fast i havbrunden

Dragen er fastgjort til havbunden med en wire og er specielt beregnet til steder på kloden, hvor tidevandsstrømmen ikke er særlig kraftig, men hvor der til gengæld er tidevand hele tiden.

Wiren gør, at dragen altid vil vende sig med strømmen. Roret kan programmeres til at få dragen til at rotere i bestemte mønstre, og ifølge Minesto vil netop dragens bevægelser kunne optimere energiudnyttelsen ti gange i forhold til, at turbinen bare står stille.

»Det gør det muligt at udnytte langsomt strømmende vand. Vi fordobler markedet for tidevandsenergi,« siger administrerende direktør i Minesto, Anders Jansson, til Ny Teknik.

Selskabet forestiller sig, at en drage med et vingespænd på 12 meter vil være i stand til at producere en halv MW og oplyser, at elektricitet kan produceres til nogenlunde samme pris som fra en almindelig vindmølle.

Til gengæld er tidevandsenergi betydeligt mere stabil end vindenergi.

Ifølge Ny Teknik forventer eksempelvis Storbritannien at hente mellem 10 og 15 procent energi fra tidevandskraftværker i fremtiden.

Dokumentation

Ny Teknik: Titta den rör sig!

Emner : Bølgekraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"at de kunne få et modeltog til at køre rundt."

Jeg tror ikke mange har modeltog på flere hundrede KW, det må da kræve en stor kælder !

 • 0
 • 0

Hvis vingefanget bliver 10 gange større betyder det vel at overfladearealet bliver 100 gange større... Og mon ikke det er det samlede areal, der er betydende for energiproduktionen? Desuden kan der sagtens være noget overhead der ikke skalerer lineært.

 • 0
 • 0

Stadig ikke noget der rigtigt trækker tænder ud !

De har jo også en roterende propel med generator hængende dernede, kan de få det til at holde ??

 • 0
 • 0

Det bliver skægt at se når de springer op af vandet som delfiner. I øvrigt er ideen umiddelbart fiks. Den langsomme bevægelse af tidevandet bliver af dragen til større hastighed i turbinen. Men styringen af dragen vil nok give nogle udfordringer. Også når vandstrømmen indimellem bliver 0.

 • 0
 • 0

Roret kan programmeres til at få dragen til at rotere i bestemte mønstre, og ifølge Minesto vil netop dragens bevægelser kunne optimere energiudnyttelsen ti gange i forhold til, at turbinen bare står stille.

 • 0
 • 0

Personligt synes jeg at ideen om dragerne, over eller under vand er utroligt spændende. Netop det at man har to modsatrettede kræfter som man kan tappe efter forgodtbefindende(blot ved at ændre på vinklingen af dragen) er jo smart. Mange folk har drømt om at høste energien fra tyngde, magnetisme og andre kræfter, men fælles for dem alle er jo at at man kun kan indløse energien en gang.

Med det sagt, håber jeg at det er en fejl i oversættelsen, eller en henvendelse til et ikke-teknisk publikum, jeg har i hvert fald aldrig hørt om den kvantitative værdi "modeltog". Men måske mangler jeg bare det fremsyn som folk havde da hestekræften blev opfundet.

 • 0
 • 0

[quote]Roret kan programmeres til at få dragen til at rotere i bestemte mønstre, og ifølge Minesto vil netop dragens bevægelser kunne optimere energiudnyttelsen ti gange i forhold til, at turbinen bare står stille.

[/quote]

Der er ikke tale om at gange med nul. Hvis turbinen står stille står den jo stille i strømmende vand, og strømmende vand har et energiindhold som er et produkt af hastigheden og vandets densitet.

Jeg finder tanken ret genial, at forsøge at øge turbinens hastighed, idet effekten stiger i tredje potens med hastigheden. Hvis dragen blot bevæger sig med lidt over det dobbelte af strømningshastigheden, så er effekten hurtigt ti gange så stor.

Og hvis det ikke kun er arealet af dragens vinger der skal tælle som bestrøget areal, men arealet af hele ottetallet, så er der altså ved at være interessante perspektiver i det her.

Mvh. Jørgen

 • 0
 • 0

Men styringen af dragen vil nok give nogle udfordringer. Også når vandstrømmen indimellem bliver 0.

Det gode ved tidevand er at man ved hvornår det kommer. Det burde derfor ikke være et problem at planlægge at dragerne hives hjem når (hvis) strømhastigheden bliver nul.

Man skulle også tro at man kunne stoppe en dragefarm ned i en havstrøm... men det kommer måske til at knibe med at få strømmen ind til land.

 • 0
 • 0

Jeg finder tanken ret genial, at forsøge at øge turbinens hastighed

Ideén er faktisk rigtig god! - De aller bedste ønsker herfra! :-)

Ikke mindst er den en god 'back up' til mere usikre former for VE, bl.a vind. -Two elefants? Now You're Talking!

;-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten