Undervandsdrager producerer el af havstrømme

Som de første i verden har en svensk virksomhed udviklet en teknologi, der benytter undervandsdrager til at producere elektricitet til havs ved at udnytte havstrømme eller tidevand.

Virksomheden Minesto står bag havkraftværket Deep Green, der har genereret elektricitet fra de langsomme havstrømme.

Energiproduktion fra hav- og tidevandsstrømme har udmærket sig ved at være stabil og forudsigelig i forhold til vejrafhængige energikilder som vind- og solenergi.

Problemet med at hente energi ud af havstrømme har dog været, at det var været svært at gøre omkostningseffektivt, fordi havstrømmene er for langsomme og installationstederne for dybt beliggende for de fleste af de eksisterende havkraftværker. Det mener Minesto at løse med Deep Green.

Havkraftværket er en lille letvægtskonstruktion designet som en ’undervandsdrage’, der kan opnå en hastighed, der er op til ti gange større end vandstrømmenes.

Elektriciteten produceres af en gearløs turbine, der er fastgjort til vingen og koblet til en generator. Den flydende konstruktion er stabiliseret med stivere og fortøjret til et fundament på havbunden med en line.

Når vand flyder over den hydrodynamiske vinge, opstår en opdrift, som gør, at dragen glider gennem vandet og får turbinen til at rotere og dermed generere elektricitet.

Vingen gemmer på vandtætte rum, hvor systemer med blandt andet tryksensorer er gemt. Gennem fortøjringslinen løber både strømkabler fra generatoren og signalkabler fra et kontrolrum.

Ifølge Minesto sørger et ror styret af servo- og kontrolsystemer for, at undervandsdragen ikke lider samme skæbne som de drager, vi andre sætter op fra landjorden, men i stedet kredser rundt og rundt i et foruddefineret mønster.

Pilotforsøg i gang

Den svenske virksomhed har kørt forsøg i et skala 1:4 med Deep Green i Strandford Lough i Nordirland. Testmodellen har tre meter lange vinger og er forbundet til et offshore-kontrolrum. Minesto har testet teknologien over en længere periode, forud for at den nu udvikler sit første fuldskalaanlæg.

Ifølge virksomheden kan testmodellen fra pilotstudiet direkte overføres til fuldskala, kommercielle installationer. Planen er, at Minesto vil opgradere til en 3 MW-udgave af Deep Green i 2015 og 10 MW i 2016.

Virksomheden forventer, at installationerne vil have en levetid på omkring 20 år.

Minesto oplyser desuden, at prisen på elektriciteten fra den nye energikilde som minimum kan konkurrere med prisen på konventionelle energikilder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den burde nok også lære selv at søge efter det vandlag hvor der er mest strøm.

 • 3
 • 0

Turbinen sidder på dragen! Det tog mig utrolig lang tid før jeg fattede det. Og ja, jeg ved godt at det står i teksten. Af en eller anden grund troede jeg at strømmen blev genereret ved forankringen.

Men kunne de ikke smide noget piezoelektrisk halløj på forankringen og vride lidt mere strøm ud af deres setup?

Og fedt forresten med nye ideer.

 • 2
 • 0

Synes det er et par år siden jeg første gang så denne præsentations video,, !?

Den virker meget fix og smart.. men måske en smule for "finurlig" til i længden, at kunne fungere i havet uden for meget vedligehold.. ! havet har det med at finde de svagheder der måtte være..!

 • 3
 • 1

Ja, jeg skulle også lure noget for at finde ud af det drejer sig om en vinge der holder sig i en given vinkel imod havstrømmen; hvor den foretager en kontinuert 8-tals bevægelse forankret til en klods på bunden. Ombord på vingen er der en turbine hvor der genereres el.

Det er sådan set det vigtigste at få beskrevet i et ingeniørblad! Resten er uinteressant. Artiklen kunne så eventuelt se på hvordan det gøres - istedet for kun at oversætte en pressemeddelse og kalde det journalistik!

Cabion

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten