Undersøisk robot skal afsløre omfanget af BP's olieudslip

Oliekatastrofen i den Mexicanske Golf kan være betydeligt mere omfattende, end de hidtidige meldinger har lydt på fra Den Amerikanske Kystvagt og olieselskabet BP.

Men frem for at spekulere mere over, hvor meget olie der har samlet sig i enorme områder på havbunden har det amerikanske teknologiselskab iRobot nu søsat deres Seaglider til afpatruljering af golfen.

Seaglider er en undersøisk robot, der kan forprogrammeres til at afsøge bestemte områder i havet. Den kan både cruise på overfladen og dykke ned til 1000 meters dybde. Robotten kan udstyres med diverse sensorer, der blandt andet kan registrere, om der er olie i vandet, og hvor stor koncentrationen er.

Seaglider Foto: Agnieszka Beszczynska-Mšller, Alfred-Wegener-Institut Illustration: Agnieszka Beszczynska-Müller, Alfred-Wegener-Institut

Læs også: Sådan fungerer undervandsrobotten Seaglider

Det er både University of Mississippi og den amerikanske flåde, der har lejet udstyret af selskabet for at undersøge omfanget af olieudslippet, skriver Scientific American.

Seaglider bevæger sig gennem vandet, forklarer markedschef for iRobot Joseph Dyer til Scientific American, ved at forskubbe sit tyngdepunkt, så den kan bevæge sig ned i dybet, og derved opnå fart, som den kan bruge til at stige med igen.

»Den kan bevæge sig fremad med en fart af mellem 1,5 knob og 2 knob, hvilket måske ikke er så meget, men den kan blive i vandet i op til ti måneder, og kan bogstaveligt talt afsøge et hav,« siger Joseph Dyer til Scientific American.

Ringer selv hjem

Ved hver tur op til overfladen er Seaglider i stand til at transmittere data via satellit til opsamlingsstationen, hvor data kan samles og give et billede af, hvor der eventuelt er tale om olieforurening.

Ifølge Joseph Dyer er en del af debatten i øjeblikket, om der er flere steder, hvor olie siver ud fra havbunden.

»BP's CEO siger, at der er ikke andre udslip. Sandheden vil ligge i vores data, og Seaglider vil hjælpe med at besvare det spørgsmål,« siger han til Scientific American.

Selskabet iRobot er ikke helt ukendt for danskere. Det er det samme selskab, der også har udviklet robotstøvsugeren Roomba.

Dokumentation

Scientific American: Unmanned Seaglider undersea vehicles could cut through debates about underwater plumes and the quantity of oil spilled in Gulf of Mexico