Undersøgelse slår fast: LED er andre lyskilder overlegen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Undersøgelse slår fast: LED er andre lyskilder overlegen

Lysdioder er længe blevet rost til skyerne for deres høje energieffektivitet, og nu har det tyske lysfirma Osram, ejet af Siemens, bevist i en større undersøgelse, at de er fem gange så effektive som de gamle glødepærer.

Den omfattende undersøgelse blev bl.a. foretaget, fordi der har hersket mistanke om, at selve produktionen af lysdioderne var mere krævende end produktionen af glødepærer, og at besparelserne derfor blev opslugt af andre energislugende og miljøbelastende faktorer. Men alarmen er nu afblæst.

Lektor på DTU Management Stig Olsen, som har speciale i miljøvurderinger har metodisk godkendt rapporten, som rummede flere overraskelser.

»Jeg troede faktisk, at fremstillingsprocessen indebar en større miljøbelastning, end det var tilfældet. LED skal fremstilles i renrum med udsugning, køling og meget rene hjælpematerialer, og man bruger flere kemikalier end i glødepærer, så det overraskede mig, at det ikke fyldte mere,« siger Stig Olsen til ing.dk.

Tvivl om energiforbrug under produktionen

Desuden kiggede eksperterne på, hvor mange kemikalier, der er blevet udledt i produktionsprocessen. Blandt andet indeholder sparepærer også forurenende kviksølv, der er indgået i den samlede bedømmelse. Selv om både LED- og sparepærer skal sendes til genbrug, sker det dog sjældent, og derfor blev det taget med i undersøgelsen, hvad der ville ske, hvis man smed dem ud med husholdningsaffaldet, som efterfølgende bliver brændt.

Derudover har eksperterne set på CO2-udledningen i forhold til transporten. En stor del af komponenterne i LED-lamper bliver nemlig produceret i Asien, blandt andet Kina og Malaysia, der ikke blot bliver brugt en del kul og naturgas, men delene skal også transporteres til Europa, i Siemens' tilfælde til Tyskland.

Alt dette taget i betragtning har eksperterne bevist, at både sparepærer og LED-lamper er fem gange så effektive som den gamle pære. Selve produktionen udgør ca. 2 procent af pærernes samlede energiforbrug, uanset om der er tale om en LED-, gløde- eller sparepære.

LED vil give de andre pærer baghjul

Selv om en de ellers meget populære 60 wattspære ikke er med i testen, bl.a. fordi LED-pærerne endnu ikke findes til massemarkedet i en udgave, der modsvarer dette lys. Dog er det realistisk at forestille sig, at fordelene vil være de samme for denne lysstyrke, siger Dr. Berit Wessler, som leder udviklingsafdelingen hos Osram Opto Semiconductors, til New York Times.

I undersøgelsen indgik i stedet en 40 watt glødepære, en 8 watt sparepære og en 8 watt LED-pære, som Osram selv sendte på markedet i august. Den ligner en traditionel glødepære, men indeholder i stedet seks lysdioder.

I rapportens fremtidsscenarium fastslår Osram desuden, at selv om sparepærer og LED ligner hinanden i dag, hvad angår samlet energiforbrug, så er det et spørgsmål om ganske kort tid, før LED også giver sparepærerne baghjul. Forskerne mener, at en halvering af det samlede energiforbrug vil kunne nås i en dog udefineret fremtid.

Koster CO2 at få LED til at ligne glødepærer

Dog overraskede det lektor Stig Olsen, hvor meget af miljøbelastningen, der går på at få LED'en til at ligne en almindelig glødepære. For det første skal der monteres en sokkel på LED'en, så den kan skrues ind i en almindelig lampe, og så skal der sættes en pæreformet plastickugle i toppen, så den ligner en glaspære.

»Jeg tror godt, at LED kan erstatte sparepærer med tiden, men det kræver, at belysningseksperter og arkitekter begynder at tænke anderledes. I dag skal pærerne passe til en bestemt standard, men en fordel ved LED er jo, at den er mere fleksibel og kan integreres på helt nye måder,« siger Stig Olsen.

Dokumentation

Læs hele rapporten her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har 3 GU10 diode pærer i min gang, der er 3 dioder i hver. Jeg har målt dem til at bruge ca. 2,2W hver og jeg ville sige at de til sammen giver meget mere lys end en 6W sparepærer, ja reelt synes jeg de giver mere lys end de 3stk 25W halogen de skulle erstatte. De giver faktisk også et mere behageligt lys synes jeg, lidt ligesom halogenerne de erstatter.

De er helt sikkert den højepris værd hvis de lever op til de 15000 timers garenterede levetid, så slår de alt på markedet i både økonomi og el forbrug.

 • 0
 • 0

Jeg har målt dem til at bruge ca. 2,2W hver og jeg ville sige at de til sammen giver meget mere lys end en 6W sparepærer, ja reelt synes jeg de giver mere lys end de 3stk 25W halogen de skulle erstatte.

Det gælder mest der, hvor det ikke gør noget, at lyset er retningsbestemt, da lyset rammer præcis der hvor det skal bruges, så der er intet spild. I f. eks. en bordlampe med skærm skal lyset derimod spredes jævnt rundt i lokalet, og der tror jeg ikke, at der pt. er nogen betydende energibesparelse i forhold til sparepærer. Med frmtidens mere energieffektive LED-pærer skal det nok komme. Nu mangler vi bare, at få prisen længere ned.

 • 0
 • 0

Måske det er ved at være på tide at overveje at skrotte de gamle skruegevind fra glødepærernes tid og finde på noget mindre og mere fleksibelt?

Hvis man kunne gå over til 12 eller 24 volt, så ville LED båndene jo være helt oplagt. De fleste kan klippes i 5 cm med tre dioder. Så kunne man lave en smart "fatning" hvor de bånd kan skydes ind eller klikkes ind i en bøjle, uden brug af lodning, så ville den være i vinkel.

 • 0
 • 0

Nu mangler vi bare, at få prisen længere ned.

Nej, det er allerede sket hvis man har fulgt bare lidt med.
Vi mangler i stedet at designerne tager sig lidt sammen, for pærens pris i designer-lamperne er forsvindende.

På sin vis er det underligt at designere ret hurtigt fik trenden rettet ind på alskens halogen, mens LED som i praksis kan bruges til at give designere meget friere hænder end tidligere, ikke rigtigt er kommet fri af "vi skal da have en fatning"-tankegangen. (for ikke at tale om: "strøm er da altid 230V?!?"-tanken.)

 • 0
 • 0

Jeg havde et håb om at ing.dk var kompetent......
Det kan godt være at LED er NOGLE kilder overlegne på energieffektivitet, men ikke alle - og vigtigst der en hel andre områder hvor den er langt underlegen!
ja ligefrem underlødig ;-)

 • 0
 • 0

Jeg havde et håb om at ing.dk var kompetent......
Det kan godt være at LED er NOGLE kilder overlegne på energieffektivitet, men ikke alle - og vigtigst der en hel andre områder hvor den er langt underlegen!
ja ligefrem underlødig ;-)

Eksempler udbedes, og ikke bare påstande. Vi kan ikke kan stilling til din udtalelse uden fakta.

 • 0
 • 0

Jeg har to karnapper med to 12V halogen spots i hver. Adskillige indkøbte LED-erstatninger har jeg afvist som værende for svage, forkert farve, forkert spredning eller for dyre.
Indtil jeg tilfældigt faldt over en fra Aldi! Kraftigere end halogen, effektforbrug 5gg mindre, nøjagtig samme farve, bedre spredning og prisen 129Kr. Endelig!

Men inden jeg købte de resterende 3 stk regnede jeg lige på økonomien. Alle fire spots tænder automatisk når det bliver mørkt og slukkes igen af et ur kl. 23. Jeg skønner at de er tændt i gennemsnit 3 timer hver aften (1 om sommeren, 7 om vinteren). Besparelsen bliver 32kWh om året, hvilket er under 100Kr sparet.

Så selv om LED'en nu kan erstatte min gamle belysning i en given anvendelse, så er det ikke nogen særlig god investering, ærgeligt.

 • 0
 • 0

Så selv om LED'en nu kan erstatte min gamle belysning i en given anvendelse, så er det ikke nogen særlig god investering, ærgeligt.

Det forstår jeg ikke!

Du har vundet:

 • Kraftigere lys
 • Bedre spredning

Du har sparet:

 • 100 kr/år
 • miljøet for 17 kg CO2/år

Og du dine LED'er holder sandsynligvis langt bedre end halogenerne.

Hvad er ærgeligt ?

 • 0
 • 0

Det, der er mest ærgeligt er, at Elsparefonden og andre officielle ikke vil se, at der er velegnede LED lamper på markedet til en efterhånden rimelig pris, når besparelsen og levetiden tages i betragtning. Lamperne kan f.eks. fås hos Led-Tek.
Den i indledningen af denne tråd viste lampe er i øvrigt ikke en Osram, men en Led-Tek. Se www.led-tek.dk

 • 0
 • 1