En to-etagers vejtunnel kan blive løsningen, hvis der på et tidspunkt skal bygges en østlig ringvej under København. Det viser det forundersøgelseskommissorium, som transport-, bolig- og byggeminister Ole Birk Olesen (LA) har offentliggjort i dag, onsdag.
Læs også: Miljøfolk frygter at Nordhavnstunnel vil blive murbrækker for havnetunnel
‘Strækningen fra Kløvermarken under Amagerbro til Amager Fælled vil som udgangspunkt skulle bores. For de øvrige delstrækninger undersøges forskellige anlægsmæssige løsninger nærmere. Det drejer sig blandt andet om muligheden for at anlægge delstrækningen under havneløbet som en sænketunnel, muligheden for at grave flere delstrækninger og muligheden for at anlægge hele projektet som boret tunnel. For borede strækninger omfatter undersøgelserne både anlæg af vejbaner i to tunnelrør og i ét tunnelrør i to etager,’ står der i et af delkommissorierne.
24 mio. kr til forundersøgelse
Den 24 mio. kr. dyre forundersøgelse er finansieret af staten (8 mio. kr.), Københavns Kommune (6 mio. kr.), Region Hovedstaden (2 mio. kr.) og Refshaleøens Ejendomsselskab (8 mio. kr.).
Havnetunnellen vil skulle gå fra Nordhavn til Refshaleøen på Amager og fortsætte sydøst under Amager, indtil den bryder frem på Amager Fælled ved Øresundsmotorvejen (linjeføring B4).
Læs også: Københavnerne kommer i anden række til havnetunnel til 27 milliarder kroner
Parterne har delt forundersøgelsen op i fire dele, som varetages af fire arbejdsgrupper
- Tekniske undersøgelser og miljø (Vejdirektoratet): 7 mio. kr.
- Finansiering og organisering (Transport-, Bygnings- og Boligministeriet): 5 mio. kr.
- Trafik, betalingsvillighed og samfundsøkonomi (Vejdirektoratet): 7 mio. kr.
- Trafiksaneringsplan (Københavns Kommune): 3 mio. kr.
Udover de forskellige tekniske løsninger skal Vejdirektoratet også undersøge, hvordan man kan minimere de trafikale gener for beboere langs Amager Strandvej og de miljømæssige konsekvenser for den i forvejen omdiskuterede Amager Fælled, hvor tunnellen sydlige udmunding foreløbigt er placeret.
Miljøorganisationer frygter fusk
Svarene skal ligge klar om to år, og de vil blive nøje gransket, for der er allerede kraftig modstand fra flere sider. Eksempelvis opfordrede Rådet for bæredygtig trafik og miljøorganisationen Noah i marts nogle af de pensionsselskaber, som tidligere har vist interesse i at medfinansiere tunnellen, til at droppe ideen.
‘En havnetunnel vil være en ny indfaldsvej, som vil forøge trafikbelastningen kraftigt i København og på indfaldsveje som Lyngbyvejen. Den vil undergrave miljøet og brugen af de mere miljøvenlige trafikformer. Derved undergraves alle de pæne tanker om København som en trafikal bæredygtig by,’ skrev organisationerne.
Læs også: Ingeniører bag sjuskede trafikprognoser må betale 580 mio. kr
Organisationerne kaldte blandt andet de trafikanalyser, der hidtil er blevet offentliggjort, misvisende.
Når prognosemagerne i rådgivningsfirmaerne skal vise fordelene ved en havnetunnel, ignorerer de nemlig, at trafikale flaskehalse er med til at ændre befolkningens transportvaner.
‘Hvis trafikken stiger, vil folk naturligvis tænke sig om og indrette sig derefter og i stedet benytte cykel eller den kollektive trafik. Helt i tråd med målsætningerne for trafikken i København,’ skriver organisationerne i deres brev.
Urealistiske trafikprognoser
De bruger eksemplet med trafik over broerne til Sjælland som eksempel.
Der har prognosemagerne antaget, at biltrafikken over broerne til Amager vil vokse med 16 pct. om året fra 2012 til 2015 og derefter 15 pct. om året fra 2015 til 2040. Derefter har de regnet på, hvor stor en del af denne vækst, der kan undgåes med en havnetunnel og kommer frem til, at en havnetunnel vil reducere trafikbelastningen på broerne med 19.000 biler..
Læs også: Borgmester: Havnetunnel vil flytte trafikken ud til københavnske boliger
Problemet med den sammenligning er ifølge organisationerne bare, at der ikke er kapacitet på broerne til en trafikvækst på 15-16 procent om året. Vokser trafikken over broerne, vil det medføre mere trængsel og derfor få nogle af bilisterne til at vælge andre transportmidler. Derfor er prognosemagernes sammenligning urealistisk.
Borgmestre imod
Desuden er både den tidligere teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF) og den nuværende, Morten Kabell (ENL) i København imod havnetunnellen.
»En havnetunnel er en kulsort investering, der kun skaber flere problemer med trængsel, luftforurening og udledning af CO2. Hvis vi skal løse hovedstadens trængselsproblemer, har trængselskommissionen anbefalet investeringer på op imod 42 mia. kr. i primært forbedringer af den kollektive transport og bedre forhold for cyklisterne. Samtidig skal vi indføre roadpricing. En havnetunnel indgår ikke i anbefalingerne,« sagde teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (ENL) i en pressemeddelelse i 2015.
Den valgte linieføring B4 forventes ifølge Vejdirektoratet at koste 20 mia. kr at anlægge. Den skal primært betales af grundejerne i de områder, som kan byudvikles, hvis tunnellen bliver anlagt, og af brugerne.
