Undersøgelse: Headhuntere har fået et nyt yndlingsbytte

14. februar 2018 kl. 02:49
Undersøgelse: Headhuntere har fået et nyt yndlingsbytte
Illustration: Rawpixel.com/Bigstock.
Selv med få års erfaring bliver flertallet af projektledere forsøgt forført af rekrutteringsagenter fra andre firmaer. Det viser en ny undersøgelse blandt medlemmerne af IDA’s projektlederpanel. Læs også, hvordan du nærmer dig rollen som projektleder.
Artiklen er ældre end 30 dage

De fleste kan lide følelsen af at være eftertragtet. Mange ingeniører og naturvidenskabeligt uddannede oplever at blive revet i kraven af hungrende firmaer, der alle desperat søger arbejdskraft.

Lav ledighed og stort behov for tekniske kompetencer sparker værdien af dygtige folk kraftigt i vejret for virksomheder. Men nogle grupper er endnu mere jagtede end fagfolk – nemlig fagligt funderede projektledere.

Nye jobtilbud på Jobfinder hver uge. Tjek Jobfinder.

Det viser en ny undersøgelse, som fagforeningen IDA har gennemført blandt deres projektlederpanel, hvor 1.280 personer har deltaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således har over 60 pct. af projektledere med over 5 års erfaring fået tilbudt et job i et andet firma. For den snævre gruppe med mellem 16-20 års erfaring er andelen helt oppe på 81 pct.

»Virksomheder udfordres generelt af manglen på tekniske kandidater, men over de senere år er der kommet endnu større fokus på at ansætte ledere, som både har forstand på ledelse og teknisk indsigt,« fortæller Formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, Juliane Marie Neiiendam.

Faglig indsigt fylder mere

Tabellen viser, hvad de adspurgte IDA-medlemmer prioriterer i forhold til at blive i en virksomhed. Mænd er markeret med rød farve, mens kvindernes prioriteringer har den blå farve. Illustration: T. B. Krog.

Ifølge IDA’s egne tal gælder fokusset på teknisk snilde både for projekt- og mellemledere. Årsagen er den stigende hastighed, som projekter skal håndteres på i forskellige industrier, hvor det er nødvendigt, at den ansvarlige kan komme med bud på løsninger, når der opstår problemer.

Masser af spændende projekter. Find det rette projektlederjob for dig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det handler om, at ledere ikke kun skal kunne styre budget, holde deadline og motivere medarbejderne. Personen skal kunne gennemskue de tekniske aspekter og levere løsningsmuligheder på uventede udfordringer, så budgettet eller tidsplanen ikke skrider,« forklarer Juliane Marie Neiiendam.

Virksomheder tvinges til at lokke med mere fryns

Den store konkurrence om de rigtige kandidater gør det endnu vigtigere for virksomheder at holde på deres dygtige folk.

»Firmaer vil gerne undgå at miste deres bedste projektledere, især midt under projekter. Det kan få katastrofale følger for projektets succes. Så det er blevet endnu mere afgørende at holde fast i folk,« pointerer formanden.

IDA’s undersøgelse blandt projektpanelet afslører, at den allerbedste lokkemad for mænd er kontanter i form af højere løn, mens det for kvinder er muligheden for efteruddannelse og mere indflydelse.

Stort behov for rådgivere og konsulenter. Find drømmejobbet i dag.

»En tredje faktor, der kan hjælpe med beholde vigtige medarbejdere, er indflydelse. Selvledelse og mulighed for at sætte sit præg på de projekter, man arbejder på, er også noget, vores medlemmer prioriterer højt,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Begge køn er enige om, at de tre ovenstående lokkemidler er de mest betydningsfulde, når det handler om motivationen for at blive i et firma. Dernæst fylder mulighed for belønningsbonusser for gode resultater (særligt for mænd), fleksibilitet og øget ansvar mest.

Sådan indleder du din projektlederkarriere

Med en øget mulighed for frynsegoder og lønspring lyder det måske attraktivt at gå ad projektledervejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det første skridt kan være at tage på kurser i ledelse, projektstyring eller værktøjer dertil.

»Man skal kunne jonglere med både økonomi samt tids- og ressourcestyrring, men man kan eventuelt tale med HR-afdelingen eller ledelsen og høre dem, hvad de anbefaler at fokusere på, hvis man vil blive projektleder i virksomheden,« uddyber formanden for Ansattes Råd.

Stor efterspørgsel på dygtige ledere. Er du den rette til jobbet?

Præcis, hvad der er brug for skifter nemlig afhængigt af branchen og ikke mindst dit firma præferencer.

Alternativt kan du også bede om at få ansvaret for mindre projekter for at afprøve dig selv i rollen som leder. Her skal man dog være opmærksom på, at man ikke ender med at få et væld af ekstra opgaver uden lønforhøjelse eller tilbud om efteruddannelse.

»Hvis man får gradvist mere ansvar, bør man forsøge at presse på for at få en lønstigning eller mulighed for efteruddannelse,« påminder Juliane Marie Neiiendam.

Hvorvidt, det betaler sig at gå lang projektlederstien, afhænger af den enkeltes ønsker og karrieredrømme. Men en ting er sikker:

Selv med få års projektledererfaring kaster headhuntere sig over denne gruppe. Således har næsten 50 pct. af projektledere med mellem 0-5 års baggrund i faget fået tilbudt andre job.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang 2. november 2017).

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger