Undersøgelse: Fremdriftsreformen giver studerende stress

Hvis man tror, at studielivet er én lang fest, og at virkeligheden først melder sig, når man har skrevet sin første kontrakt under som færdiguddannet ingeniør, kan man godt tro om igen.

Seks ud af ti studerende på de tekniske og naturvidenskabelige studier føler sig ramt af stress enten en del af semestret, en stor del af semestret eller sågar hele semestret. Kun omkring 5 procent af de studerende oplever aldrig stress i løbet af et semester.

Det fremgår af en undersøgelse, som IDA har foretaget blandt 976 studerende.

Blandt dem, der føler sig ramt af stress, har hver ottende været tvunget til at søge læge, mens næsten hver fjerde har isoleret sig socialt.

Eksamen, men også studiet generelt, skaber grobund for stress. Hertil kommer egne høje forventninger om at levere en toppræstation, fremgår det af en pressemeddelelse fra IDA.

At så mange allerede i studietiden bliver ramt af stress på grund af ydre og indre pres, bekymrer IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, som advarer mod udviklingen. Han mener, at årsagen skal findes i den såkaldte fremdriftsreform, som skal reducere studietidsoverskridelser, og som blev en realitet i 2013:

»Det sender jo meget kraftige signaler om, at fremdriftsreformen gør mere skade end gavn,« siger han.

Thomas Damkjær Petersen minder om, at en analyse fra den teknologiske alliance Engineer the future forudser en mangel på 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater allerede i 2025:

»Så det nytter ikke noget, at vi skubber de studerende ud over kanten. Derfor vil jeg på det kraftigste opfordre de politiske partier på Christiansborg til at skrotte fremdriftsreformen,« siger han.

Ingen badeferie

Hele 14 procent af de studerende angiver i undersøgelsen, at de er blevet forsinket på grund af stress.

Det er hverken gavnligt for dem selv eller samfundet generelt, mener IDA-formanden, som håber, at undersøgelsen kan fremme en »mere konstruktiv politisk tilgang til de studerende«, siger Thomas Damkjær Petersen.

»Det er ikke en badeferie at studere på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser – tværtimod. Siden fremdriftsreformen blev vedtaget, har der været en tone i debatten, der nærmest har udstillet de studerende som både dovne og langsomme, og det har været medvirkende til den situation, vi nu står i,« siger han.

Rektor på DTU Anders Bjarklev vender også blikket mod fremdriftsreformen, når han skal finde en forklaring på undersøgelsens resultat. Den tvinger nemlig universiteterne til få de studerende hurtigt igennem studierne, for ellers går de glip af penge, fremgår det af Berlingske:

»Som fuldtidsstuderende skal man i dag regne med at bruge mindst 45, måske 50 timer om ugen. Det er en lang uge, hvis der også skal være plads til arbejde ved siden af,« siger Anders Bjarklev til Berlingske

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Alle os, der har tordnet mod fremdriftsreformen lige siden dens indførsel, er jo ikke forundrede over dens skadelige virkninger.

Et universitetsstudie - eller et hvilket som helst undervisningsforløb - bør give tid til fordybelse, ændring af studieretning eller supplering med andre fag, og gerne kombineret med et bad i 'folkedybet' i form af et fornuftigt studiejob. (undskyld, Kierkegaard ;)

 • 4
 • 0

Apropos fremdriftsreformen?:

03.09.2017, jp.dk: Kronik: Dyt, dyt, dyt, vi har alle snydt! Det værste er, at vi åbenbart har fået indrettet et samfund, hvor nogle unge er så bange for at begå fejl, at de ser stort på enhver moral og jura og medvirker til dokumentfalsk ved at aflevere andres tekster i eget navn. At vi har unge, der ikke tør fejle. Gitte Ahrensbach, lektor, Risskov Gymnasium: Citat: "... Logger man ind på FixMinOpgave.dk, bliver man mødt af unge, selvsikre og dygtige studerende, der for varierende priser vil skrive lige netop den opgave, du har brug for at aflevere til din dansklærer, din biologilærer eller din samfundsfagslærer. ... Og derfor er det voksende problem med snyd i afleveringer og til eksamen ikke bare en virkelig irriterende flue på næsen for mange undervisere. Det er et gigantisk samfundsproblem, at vi står med en generation af unge, der er så pressede af karakterræs og ”nul-fejls”-politik, at de ikke tør tro på sig selv. At de ikke tør lave fejl. ..."

Dog:

19. juni 2016, bt.dk: Virksomheder til studerende: Vi er (næsten) ligeglade med jeres høje karakterer.

3. maj 2016, christensen.blogs.business.dk: Bare lige for at presse dig op til eksamen: Ja, gode karakterer skaffer dig dit første job.

 • 0
 • 0

Man må håbe det ikke skyldes folkeskolereformen og/eller fremdriftsreformen?:

27.12.2017, jyllands-posten.dk: Undersøgelse: Danskerne bliver dummere. Efter årtier med højere intelligens er udviklingen vendt, og et nyt studie viser, at danskerne bliver dummere: Citat: "... Intelligensen falder hos indbyggerne i alle de skandinaviske lande, herunder også Danmark. Det viser et nyt studie, som er foretaget af James Flynn, en af de førende forskere inden for måling af intelligenskvotient (IQ). Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ..."

27.12.2017, jyllands-posten.dk: Sprogkundskaber på katastrofekurs. Engelsk er i dag verdenssproget, men at satse alt på ét bræt i form af kun ét fremmedsprog er dumt – ikke mindst i betragtning af, at 75 pct. af Jordens befolkning overhovedet ikke taler engelsk.

Mon de "sociale" medier har et medansvar?:

12. december 2017, version2.dk: Flere chefer står frem: Facebook ødelægger samfundet. Tidligere topleder i Facebook føler ‘overvældende skyld’ over at have skabt Facebook: Citat: "... »De kortstigtede, dopamin-drevne feedback loops vi skaber ødelægger måden vores samfund fungerer på,« siger han og refererer til de hjerte og ‘like’ drevne interaktioner vi har online. ... En af stifterne, Sean Parker, sagde i november, at han var blevet modstander af sociale medier generelt, og at Facebook blev udviklet med devicen “Hvordan kan vi konsumere så meget af din tid og opmærksomhed som muligt." ..."

21. mar. 2009, bt.dk: Politiet rykkede ud til hysterisk teenager - far havde slukket for internettet.

21 august 2017, videnskab.dk: Derfor bliver flere unge stressede. Danske unge scorer højere og højere i diverse stress-tests, og værst står det til for pigerne. Forskerne mener, at forklaringen blandt andet skal findes i karakterræset: Citat: "... Desuden peger hun på sociale medier som en del af unge menneskers liv, der kan være årsag til stress, og som forældre og lærere bør tale med de unge om. »Det er utopi at tro, at man kan få dem til at droppe sociale medier, men man kan lære dem at bruge det mere konstruktivt og få dem til at forstå, at gode relationer opbygges i virkeligheden og ikke på nettet,« siger Nanna Eller. ..."

17 december 2010, videnskab.dk: Facebook er en ny stressfaktor. Afvisning på Facebook forværrede ung mands astma. Sociale medier kan være en ny kilde til psykisk stress, mener forskere.

 • 0
 • 0

27.12.2017, jyllands-posten.dk: Undersøgelse: Danskerne bliver dummere. Efter årtier med højere intelligens er udviklingen vendt, og et nyt studie viser, at danskerne bliver dummere:

Ifølge artiklen skete IQ faldet i en måling over årene 1998-2003/4 i forhold til den tidligere måling. Så det var før folkeskolereformens og fremdriftsreformens indførelse. For mange af landene skete IQ-"knækket" omkring 1995.

 • 0
 • 0

....127 og 145 alt efter hvorledes opgaverne der forelægges er opbygget. Hos Mensa 145 (2016)hos Illevid 127(2016) og i Flyvevåbnet på 135 (1965). Det var så det.

I gamle dage, havde man en meget eksklusiv klub på DTH , der hed 11-11,05 klubben . 16 var højeste karakter og 11 var laveste beståelses karakter. Det var dengang, da bare en karakter var under 11, selv om gennemsnittet var 15, betød, at man dumpede og skulle bestå alle fagene med over 11 næste år, for at komme videre. Eller mere præcist , skulle gå året om :( Men de som bestod, med i mellem rummet mellem 11 og 11,05 blev betragtet som genierne.)

For der var proffessorer der var nogel store Røv......er , herunder "onde kongelige udnævnte civilingeniør proffesor Helge Christensen" , der uddelte lave tegne karakterer til folk, der ikke tegnede med ridsefjer og hvis stregtykkelser blev målt med målelup og blev fundet for tykke eller tynde. En ret stor del af mine venner venner overlevede ikke hans karaktergivning,

Som om 1/10 del fortyk streg skulle have ret til at ødelægge en ingeniør karriere.

At tale om stress blandt studerende i dag er nonsens, slet og ret.

 • 1
 • 3

Det er tydeligt at der er unge her, der ikke har skulle aflevere opgave med tre gennemslag på en ordinær skrivemaskine og opdage at man har vendt carbonpapiret forkert. Eller værre endnu at opgaverne skulle afleveres mandag, og man løb tør for papir lørdag aften, hvor alle forretninger var lukket indtil mandag klokke 8, for dengang galdt lukkeloven.....her kan man tale om stress

 • 1
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten