Undersøgelse af svensk total-havari fører til stop af 150 Vestas-møller

Plus18. januar 2021 kl. 17:123
Undersøgelse af svensk total-havari fører til stop af 150 Vestas-møller
Illustration: Screendump SVT.
Fejl på overfladen af stålindsatsen i vingeroden medførte, at rodende og stålindsats ikke havde ordentligt fat i hinanden, og at vingen derfor gled til jorden.
Artiklen er ældre end 30 dage

En foreløbig konklusion på årsagen til total-havariet på en V 150 4,2 MW Vestas vindmølle i et nord-svensk vindmølleprojekt i november har nu fået vindmølleproducenten til at stoppe 150 andre, tilsvarende Vestas-vindmøller rundt om i verden.

Læs også: Vestas om væltet, svensk vindmølle: Vi er i gang med undersøgelser på stedet

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
19. januar 2021 kl. 21:58

går ud fra at bøsningerne er blevet tilført en form for forurening som simpelthen gør at de ikke hæfter ordentligt i laminatet. Det kan være så lidt som afdampning fra silikonebaseret maling, som efterfølgende lægger sig på ståloverfladen.

Tak til Christer Møller With for en mulig begrundelse for at den limede sammenføjning svigtede. Limede samlinger kan altså indeholde en usynlig risikofaktor. Som producent vil jeg have det meget dårligt med at jeg ikke ved om jeg leverer et fejlbehæftet produkt til kunden. For med limede samlinger er en defekt samling på det nærmeste usynlig. Herudover er der tale om nogle dyre fejl. 150 x 3 x (pris per vinge). Dette er så kun prisen for reservedelene. Jeg forstår derfor godt at det overvejes at om-lime bøsningerne til vingerne. Men det er vist uprøvet land. Det ender nok med at 450 vinger må kasseres, fordi det er umuligt at fastslå om en vinge er OK eller ikke. Herefter skal der skrives nogle nye sider til en opdateret "Kvalitetssikrings" manual.

2
19. januar 2021 kl. 21:30

Nu kender jeg ikke detaljerne i Vestas' teknologi, men så vidt jeg er orienteret bruger de også at placere stålbøsninger/indsatse i rodenden samtidig med at glasset lægges op. Det hele infuseres derefter med resin, i Vestas's tilfælde epoxy. På den vis støbes indsatserne sammen med laminatet. Der er altså ikke tale om at lime dem sammen. De steder jeg har arbejdet med vinger er disse bøsninger ganske rigtigt sandblæst til en temmelig høj Rz værdi for at sikre god vedhæftning og denne metode er generelt temmelig stærk. jeg kender til tilfælde, hvor man faktisk har haft mere end almindeligt svært ved at fastslå hvor stærk - simpelthen fordi testmateriellet gik i stykker før det var muligt at trække bøsningen ud af laminatet. Nu fremgår det jo ikke hvad for en fejl der har været, men jeg kan garantere dig for at der ikke er nogen medarbejdere der har brugt synligt dårlige bøsninger såsom hvis de ikke er sandblæst. jeg vil derimod gå ud fra at bøsningerne er blevet tilført en form for forurening som simpelthen gør at de ikke hæfter ordentligt i laminatet. Det kan være så lidt som afdampning fra silikonebaseret maling, som efterfølgende lægger sig på ståloverfladen.

1
19. januar 2021 kl. 18:28

Bruger man virkelig limede samlinger til højt belastede konstruktioner?

Når store ståldele skal males bliver de ofte overfladebahandlet vha sandblæsning. Det vil være nærliggende at antage at sandblæsning også anvendes når dele skal sammenlimes. Det er uforståeligt at fejlen ikke er blevet opdaget under produktionsforløbet. For en sandblæst ståloverflade har et meget karakteristisk udseende.