Undersøgelse af hybridbiler giver ikke svar på, hvor grønne de er

Plus28. marts 2022 kl. 14:1812
Undersøgelse af hybridbiler giver ikke svar på, hvor grønne de er
Illustration: Koonsiri Boonnak/Bigstock.
Skatteministeriets nye undersøgelse af de danske plugin-hybridbiler skal ifølge eksperter tages med et stort gran salt, da den ikke baserer sig på målte data, men på en spørgeskemaundersøgelse blandt hybridbilister.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvor grønne er de danske plug-in hybridbiler? Og er de grønnere end i andre lande?

Debatten om de opladelige hybridbiler har i Danmark især kredset om disse to spørgsmål. Men den nye, store undersøgelse, som Skatteministeriet præsenterede sent fredag eftermiddag, giver os ikke svarene, vurderer en række eksperter, som Ingeniøren har talt med.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
29. marts 2022 kl. 22:33

DK ,Mobiel Pay eller Plug and charge vil fungere fint for alle . Spørgsmålet er hvilken metode der vil være billigst at opsætte .

Mit bud vil være at Plug and charge vil være den billigste metode , men er der nogen der har et bud på priser på de forskellige betalings metoder ?

10
29. marts 2022 kl. 21:25

Uanset hvad de herrer mener virker denne undersøgelse baseret på forbrugernes erfaringer som den mest realistiske vi har set, hvor halvdelen kører på 60% el eller mere. Den væsentligste grund til at jeg har overvejet en plug in hybrid er muligheden for trækkrog, som jeg ikke kan undvære. Hvis jeg skal have det på en ren elbil, skal jeg vælge en elbil som er alt for stor og tung i forhold til hvad jeg ønsker. Stor og tung er ensbetydende med et stort ressourseforbrug til fremstillingen. Desværre er de fleste hybrider også for store og tunge. Så jeg kører stadig i min gamle Fiesta indtil der kommer noget mere passende på markedet.

9
29. marts 2022 kl. 21:09

Til #7:

Plug and charge er ikke avanceret. Det er simpelt, og det er simpelthen for tosset at nøjes med en oldnordisk løsning, hvor man skal have er betalingskort frem, hver gang man lader.

8
29. marts 2022 kl. 15:52

Plugin-hybridernes klimagevinst er direkte proportional med antallet af kWh de oplades med. For hver kWh der påfyldes, vil der spares en mængde benzin (vel omkr. 0.3 liter) og hermed CO2 (omkr. 700g). Det er ret ligegyldigt hvor langt man kører eller hvor effektiv bilen er. Jeg mener sådan set, at alle omregningerne til gns. km/liter benzin eller %-vis kørsel på el etc. kun gør tingene unødvendigt kompliceret for PHEVs.

Så i stedet for rabatten på registreringsafgiften, kunne staten blot tilbyde gratis strøm til hjemmeopladningen i hele bilens levetid. Det ville være langt billigere for staten - med den nuværende skatterabat på ca. 100.000 kr. kan man køre rigtigt langt på ren el - og samtidigt sikrer man, at hver en krone går direkte til miljø og CO2 besparelser. Så kan dem, der har planer om at lade meget høste gevinsten, mens dem der blot har tænkt køre bilen på benzin, kan fortsætte med det, bare uden tilskud.

7
29. marts 2022 kl. 14:36

Det er jo oldnordisk og fremmer ikke en elektrificering af transportsektoren at vi skal tilmelde os både her og der og have x antal app /ladebrikker bare for at kunne lade på farten

Altså det behøver jo ikke engang være så avanceret. Bare betal med alm. betalingskort ligesom man gør ved alle benzin og dieselstandere. Og selvfølgelig til alm. pris og ikke 3-4x overpris. Det koster jo heller ikke 45kr/L at tanke hos Shell, bare fordi man kun har OK kort og Dankort.

6
29. marts 2022 kl. 11:58

Ja tak til plug and Charge nu !

Det er jo oldnordisk og fremmer ikke en elektrificering af transportsektoren at vi skal tilmelde os både her og der og have x antal app /ladebrikker bare for at kunne lade på farten. Teknikken et det allerede. (nummerpladeaflæsing der hvor ladestander og bil ikke allerede i dag identificere bil automstisk) Den bagvedlæggende administration kan gøres som det allerede sker I dag på mobil området. Dog at der afregnes efter hver enkelt selskabs takster .

Det lader ikke til at branchen selv kan finde ud af det, så der er behov for politiske krav på forbrugernes vegne.

5
29. marts 2022 kl. 10:49

Hybrid bil er en politisk rævekage, der koster + 4 Mia kr fra fælleskassen hvert år.

Hvis de penge i stedet blev brugt på at fremme langt mere funktionel ladeinfrastruktur ( ala Eks Norge, Holland) , så ville overgangen fra" Nokia til smartphone på hjul" gå langt hurtigere.

4
29. marts 2022 kl. 09:21

Der er vel ingen der har troet, at hybrider var løsningen på alt. Det er en overgangsteknologi, som er lidt bedre end alternativet. Hvis man har fri benzin og er totalt ligeglad med miljøet, kan de køres, så de er dårligere for miljøet end rene benzin og dieselbiler. Men i de fleste tilfælde vil de være bedre.

Jeg valgte at købe en hybrid og en elbil som nr 2, da vi skiftede. Hybriden kører jeg til arbejde, hvor jeg også kan lade, men jeg kan også godt køre frem og tilbage på en opladning. I det daglige kører jeg ca. 66km/l siger den, men når vi kører på ferie med campingvogn (hvilket er grunden til at jeg endnu ikke syntes jeg kunne finde en elbil der passede), så trækker det naturligvis ned. Den kører dog ca. lige så langt pr. liter som min gamle dieselbil på de ture. I det helt store gennemsnit over et år har jeg kørt ca. 37km/L i en Citroen C5 aircross, som er lidt af et skrummel/SUV. Det synes jeg sådan set er ganske pænt. Jeg lader primært om natten og hver gang jeg kan.

Jeg synes det er lidt plat at fortsætte hadet mod hybriderne. Der er allerede en nedtrapning af "tilskudet" år for år. Lad nu køber og sælgere få lidt ro med den relativt ok aftale der er. Hvis man skulle justere noget, så sørg for at holde afgiften på elbiler endnu mere nede end det nuværende, så der kan komme endnu mere fart på omstillingen.

3
28. marts 2022 kl. 21:21

Biler er ikke grønne.

Boliger på over 20 kvm pr. person er ikke grønne. Ditto enfamiliesboliger.

Mere end 5 stk. tøj årligt pr. voksen er ikke grønt.

Ferierejser udenlands er ikke grønne.

Fødevarer produceret udenlands er ikke grønne.

Kød og fisk er ikke grønt.

Husstandsindkomster over 20.000 kr udbetalt pr person er ikke grønne.

Indendørstemperaturer over 21 grader om vinteren er ikke grønne.

At undlade at nedskære hospitalsvæsen og ældrevelfærd er ikke grønt.

Det er rent fup at nuværende livsstil kan forsætte hvis vi skal være grønne.

Omfordeling er mulig, hvis vi f.eks. gerne vil opretholde hospitalsvæsenet.

Men lad være med stikke folk blår i øjnene.

2
28. marts 2022 kl. 18:44

Alle mine aktive mobile kommunikationsmidler bliver ladet op dagligt - fordi jeg bruger dem dagligt. Og lige som hovedparten af dem, der som jeg ejer en pluginhybrid i dagligt brug, lader dem selvfølgelig op næsten hver dag. Det gør vi, fordi der har været forbrug af strøm på batteriet - alt andet giver jo ikke mening.

Undersøgelsen viser jo også tydeligt dette mønster. 70% lader mere end 5-6 gange ugentligt 50% lader mere end 6 kWh per opladning 62% lader kun hjemme

Og når det daglige kørselsbehov svarer til kørselskapaciteten i en pluginhybrid: 51% kører mindre end 40 km dagligt 78% kører mindre end 60 km dagligt 54% kører mindre end 19.000 km årligt (52 km dagligt)

Ja, så kører bilejeren hovedparten af km på el, og reducerer sit faktiske udslip med omkring 50% eller mere: 60% forventer at køre mere end 50% af samlet km-tal på el 83% tanker pluginhybriden 2 eller færre gange om måneden

Nå, nej. Undersøgelsen er jo lavet med fokus på bilejere, der ikke kan huske hvor meget de tanker, kører og forbruger, men som gerne vil være grønne og derfor overvurderer deres egne evner og deres bils forbrug.

1
28. marts 2022 kl. 17:43

Hvis Vejdirektoratet har trukket data direkte fra 1307 plug-in hybrid biler, så håber jeg de forud har indhentet tilladelse fra ejerne ?

Men hvorfor er der ingen der har kigget i en af europas største frivillige databaser. spritmonitor.de ?