Undersøgelse af danske børn afslører: Dobbelt risiko for leukæmi på landet

Plus19. oktober 2020 kl. 03:0417
Undersøgelse af danske børn afslører: Dobbelt risiko for leukæmi på landet
Illustration: HelMagh / Bigstock.
En undersøgelse af over 9000 danske børn kæder afstanden til dyrkede marker sammen med risikoen for leukæmi. To år efter miljøministeren advarede om risikoen ved tre pesticider, er beviserne imod dem stadig ikke entydige.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvert år får 45 danske børn leukæmi, som i hvert femte tilfælde slår barnet ihjel. Det gør leukæmi til den hyppigste kræftform blandt børn i Danmark. Alligevel er det endnu uvist, hvorfor sygdommen rammer og derfor umuligt at forebygge den.

Det forsøger en afgørende ny undersøgelse af over 9000 danske børn at gøre op med. Den finder sammenhæng mellem om moderen har boet under 500 meter fra en dyrket mark under graviditeten, og om barnet udvikler leukæmi.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
30. oktober 2020 kl. 09:43

Det er nok meget fornuftigt at holde fast i at undersøgelsen er for upræsis til lovindgreb.

Det ville dog være et særdeles sympatisk træk, hvis forskerne lod et resume af resultaterne offentliggøre i landbrugets fagblade, samtidig med at de pegede på hvilke pestucider der er tale om. Det ville give de landmænd som ønsker at gøre tingene miljømæssigt bedst muligt (hvilket nok er langt hovedparten) chance for at overveje og vælge alternative behandlinger.

Enhver KENDT relevant viden indgår altid i cost benefit overvejelserne, for man accepterer omkostningerne.

15
20. oktober 2020 kl. 23:15

Jeg mener der fødes omkring 50.000 børn om året, så det drejer sig om 350.000 børn, hvoraf 61 har udviklet leukæmi. For hver 10.000 tilfældige børn er der altså 2 tilfælde!

Hvorfor de tilfældigt udvalgte børn, når de kunne have undersøgt alle 350.000?

14
20. oktober 2020 kl. 17:23

Varierer mødrenes vægt afhængig af afstanden til markerne?

12
19. oktober 2020 kl. 22:08

Man kunne også have sammenholdt forekomsten med moderens vægt. Det er velkendt at kvinder på landet har højere BMI en kvinder i byen. Og for mænd forholder det sig modsat. Og det ville være relativt let at undersøge om der var en sammenhæng, for så ville den vise sig både i byen og på landet. Med den statistiske usikkerhed der nu er.

10
19. oktober 2020 kl. 16:41

Er der set på om drikkevandsforsyningen til de berørte kommer fra egen brønd eller off.vandværk?

9
19. oktober 2020 kl. 16:26

For at beregne sprøjtemiddelforbruget har han i stedet taget udgangspunkt i praksis fra 2012 og 2013 for at estimere, hvilke sprøjtemidler, der sandsynligvis er brugt på de forskellige afgrøder. Siden 2011 har forbruget nemlig været noteret af hver enkelt landmand.

Men længere tid tilbage har man informationer om hvorvidt de pågældende marker har været drevet økologisk eller ej. Det ville være en vigtig information, til at udelukke traktorer, gylle eller pollen.

8
19. oktober 2020 kl. 16:00

Artiklen nævner ikke resultaterne fra studiet:

Resultater 63% af mødrene boede i nærheden af afgrøder indenfor 500 m under graviditeten. Vinter og forårs-korn var de største afgrødetyper. Når man sammenlignede med mødre, der ikke boede i nærheden af afgrøder indenfor 500 m. (den højeste tertil) fandt man følgende Hazard Ratio’er (HR), hvor de lave konfidens-intervallerne var over 1:</p>
<ul><li>Risiko for leukæmi i det hele taget 2,0 (1,02-3,8) Og justeret for dyr:</li>
<li>Risiko for leukæmi ift. græs/kløver 3,1 (1,2-7,7)</li>
<li>Risiko for leukæmi og ærter 2,4 (1,02-5,4)</li>
<li>Risiko for leukæmi og majs 2,8 (1,1-6,9)</li>
</ul><p>Den var også højere risiko for den mellemste tertil for vinterkorn (men ikke den højeste tertil) justeret for dyr og ved 500 m. Der var ikke en sammenhæng ift. CNS i det hele taget og for både leukæmi og CNS ift til tertiler af de enkelte aktivstoffer udover i to tilfælde, hvor det kun sås i den midterste tertil. Forfatterne noterer også, at der var den højeste risiko ved den højeste tertil for følgende herbicider: fluoxypyr/bromooxynil/ioxyni (som gruppe), phenmedipham og tribenuron.methyl og fungicidet tebu-conazol, uden dog at være signifikante.

Uden dem er artiklen blot en masse vævene ord, der ikke giver noget konkret at forholde sig til.

Uanset om det er moderens alkoholforbrug, pesticid, traktorer, gyllelugt eller pollen fra raps, er der et sammenfald mellem afstand til dyrkede marker og leukæmi. Næste spørgsmål er så om sammenfaldet er en tilfældighed, eller om der er årsag/effekt mellem pesticid, traktorer, gyllelugt eller pollen fra raps og leukæmi.

7
19. oktober 2020 kl. 12:48

Det fremgår af artiklen, at data er ca 10 år yngre og bygger på "sandsynlighed".

For at beregne sprøjtemiddelforbruget har han i stedet taget udgangspunkt i praksis fra 2012 og 2013 for at estimere, hvilke sprøjtemidler, der sandsynligvis er brugt på de forskellige afgrøder. Siden 2011 har forbruget nemlig været noteret af hver enkelt landmand.

6
19. oktober 2020 kl. 12:36

Signifikans er ikke afhængig af stikprøven størrelse, det er afgørende for, hvor troværdigt det resultat man får er. Et resultat kan være signifikant, men ikke nødvendigvis troværdigt, hvis teststørrslen har været for lille for det man vil undersøge.

5
19. oktober 2020 kl. 11:30

Er alle marker i en afstand af 500 m regnet med, uanset om der har været brugt pesticider eller ej? Studiet kunne måske blive mere nøjagtigt ved kun at medtage marker, der er blevet sprøjtet med pesticider, hvis det er effekten af pesticider, man vil finde.

3
19. oktober 2020 kl. 09:43

på baggrund af undersøgelsen kan det ligeså godt konkluderes at traktorer, gyllelugt eller pollen fra raps der er årsagen. Det er fint med mig at forbyde sprøjtemidler på baggrund af reel mistanke. Men denne undersøgelse kan ikke bruges som argument i debatten.

2
19. oktober 2020 kl. 09:36

Måske ville det klæde redaktørerne at skrive forbeholdene i overskriften, i stedet for at man skal læse hele artiklen igennem før man bliver bekndt med undersøgelsens usikkerhed?

1
19. oktober 2020 kl. 08:52

Hvad blev der af forsigtighedsproncippet? Undersøgelsen viser at det er ikke bevist at noget enkelt pesticid giver cancer, men der er en helt klar signifikant sammenhæng mellem det at bo mindre end 500 m fra en mark og så leukæmi hos børn, og der er fundet non-signifikantre sammenhænge med nogle pasticider. Så før vi gør noget skal vi være helt sikre på hvilket pesticid det drejer sig om? Gad vide hvor mange børn vi skal vente på får leukæmi til vi har nok til at fundet bliver signifikant? Signifikans er jo kun et spørgsmål om stikprøvens størrelse!