Undersøgelse af asteroide fra Hayabusa-2: Verdenshavene stammer måske fra rummet

19. august 2022 kl. 18:423
Undersøgelse af asteroide fra Hayabusa-2: Verdenshavene stammer måske fra rummet
Vandet og måske endda livet kan stamme fra asteroider fra det ydre solsystem, lyder en hypotese, der nu får mere opbakning. Illustration: University of Glasgow.
Japanske og internationale forskere har nu analyseret stykker af asteroiden Ryugu, og fundet frem til at den både indeholder tegn på vand og livets byggesten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vandet på Jorden kan stamme fra de ydre kanter af solsystemet. Det viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet Nature Astronomy.

Et hold forskere fra Japan og andre lande har analyseret de prøver, som rumfartøjet Hayabusa-2 indsamlede på asteroiden Ryugu og derefter dumpede i Australiens ørken i 2020.

Siden Hayabusa-2 fortsatte sin færd mod den næste asteroide, har forskerne ifølge phys.org arbejdet intensivt med at studere prøverne af sten og støv, som i alt vejer 5,4 gram. Det er der nu begyndt at komme videnskabelige studier af, og det seneste konkluderer nu, at der både findes vand og såkaldte flygtige organiske stoffer på asteroiden.

»C-type-asteroider rige på flygtige og organiske stoffer kan have været en af Jordens primære kilder til vand,« står der i studiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forfatterne lægger dog også vægt på, at både jordens kilde til liv og vand fortsat er uvis og op til debat.

Selvom Ryugu befinder sig i kredsløb mellem Jorden og Mars, stammer materialerne sandsynligvis fra det ydre solsystem. Men det er højst sandsynligt ikke den eneste kilde til flygtige organiske stoffer, som ankom til den tidlige Jord.

I juni udkom et andet studie af prøverne, som antyder, at aminosyrer, nogle af ingredienserne til liv, kan være formet i rummet.

»Partikler fra Ryugu er uden tvivl nogle af de mindst forurenede materialer fra solsystemet, som er mulige at studere i et laboratorie,« skriver forskerne i studiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Videre studier af de dyrebare prøver vil med sikkerhed udvide vores forståelse for processer i det tidlige solsystem«

Mere på vej

»Japanerne har gang på gang vist, at de er mestre til at at foretage asteroide-missioner.« udtalte civilingeniør René Fléron fra DTU Space til Ingeniøren, da vi skrev om rummissionen i 2020.

Sådan så det ud den 6. december 2020, da medarbejdere fra den japanske rumfartsorganisation JAXA samlede asteroideprøverne op midt ude i den Sydaustralske ørken Illustration: Handout/AFP/Ritzau Scanpix.

Det japanske rumfartsorganisation JAXA er langt foran Nasa på området, forklarer han, både i antal missioner og i avanceret teknologi.

I 2003 blev Hayabusa-1 sendt afsted og vendte i 2010 hjem med 1.500 støvkorn fra asteroiden Itokawa. Fartøjet blev ramt af en lang række problemer inklusiv en solstorm, der gjorde skade på det og besværliggjorde hele missionen.

Dens efterfølger, Hayabusa-2, har være mere heldig. Den blev sendt afsted i 2014 og nåede Ryugu i 2019 for at tage prøverne ved hjælp af to rovere, et projektil af kobber og avancerede instrumenter og robotteknologi.

Da den vendte retur til kredsløb om Jorden i 2020 havde den stadig halvdelen af sit brændstof tilbage. Derfor blev den sendt afsted til en ny mission endnu længere væk - til asteroiden KY26 godt 800.000 kilometer væk fra Jorden.

Den viden, den indsamler, skal ikke bare hjælpe menneskeheden med at svare på de store spørgsmål, men også med en mere presserende opgave. KY26 er nemlig 30 meter i diameteren, dobbelt så stor som den meteor, der eksploderede over den russiske by Tjejlabinsk i 2013 og skadede 1.200 mennesker.

Ved at analysere KY26 håber den japanske rumfartsorganisation at lære mere om, hvordan man kan standse asteroider som den, så et lignende eller værre tilfælde ikke sker.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
19. august 2022 kl. 22:51

Øhm. Hvor skulle de ellers stamme fra?

1
19. august 2022 kl. 20:55

800 km fra jorden ville være - close to impact - KY 26 was first observed on 2 June 1998, by the Spacewatch survey at Kitt Peak National Observatory during 6 days during which it passed 800,000 kilometers (half a million miles) away from Earth (a little more than twice the Earth–Moon distance .