Et belgisk-hollandsk studie har vakt opsigt efter at have opfordret til ekstra stor påpasselighed, hvis man møder en motionsløber på sin vej og ikke ønsker at blive smittet med coronavirus.
Mens flere øvrige eksperter og fagfolk opfordrer til, at borgere distancerer sig mindst to meter fra hinanden for at undgå smitte, har studiet fra Holland og Belgien insinueret, at man derudover holder sig helt op til ti meter væk fra folk, der motionerer ude i det offentlige rum hvad enten det er til fods eller på cykel. CORONA NYHEDSBREV
Tilmeld dig nyhedsbrevet ING/Coronavirus og få et teknologisk perspektiv på udfordringerne med Corona-epidemien.
Opfordringen fandt vej til medier verden over, herunder blandt andre Berlingske og TV2 i Danmark.
Læs også: Norske forskere: En hård inddæmningsstrategi giver den bedste samfundsøkonomi
Flere eksperter og fagfolk verden over har siden hen kritiseret studiet for at være misvisende. En del af kritikken går på, at studiet er et simulationsforsøg, der er foregået på en computer, og at det derfor kan være usikkert, hvordan resultatet kan oversættes til den virkelige verden. Det mener biolog Rebecca Lewandowski.
»Som biolog har jeg aldrig set en datamaskine være i stand til at efterligne de utallige variabler, som opstår i biologien,« siger Rebecca Lewandowski til magasinet Bicycling.
William Hanage, epidemiolog ved Harvard University, er enig i kritikken og er derudover bekymret for, at studiets pointer spredte sig.
»Studier som dette er ikke rigtigt brugbare. Og det er bekymrende, hvor hurtigt studiet og dets konklusioner er nået verdenen rundt,« siger William Hanage til Vice
Ikke færdiggodkendt
Selve studiet, der stammer fra Universitetet i Leuven og Eindhoven University of Technology var ikke – og er fortsat ikke – blevet fagfællebedømt, som et videnskabeligt studie normalt ville blive før detomtales i massemedierne.
Derfor var det også iøjenfaldende, da en af forskerne bag studiet begyndte at tage kontakt til journalister og medier, dele billeder fra simulationen og udtale sig om observationer, inden godkendelsesprocessen var blevet færdiggjort.
Det skete blandt andet på Twitter:
(1/2) #COVID19 #SocialDistancing when walking/running/#cycling nearby non-family members. Summary in @hbvl & @HLN_BE. Message: keep exercising but stay outside slipstreams. Movie below: for walking.
— Bert Blocken (@realBertBlocken) April 7, 2020
Research @TUeindhoven @LeuvenU @ansys #CFD #aerodynamics #COVID #CoronaCrisis pic.twitter.com/LFA7EkU5xG
Årsagen til dette var ifølge forskeren selv, Bert Blocken, at omtale i medierne kunne fremskynde godkendelsesprocessen af studiet i en kritisk tid, hvor der er brug for mere oplysning om coronavirus og smittefare. Han indrømmer i den sammenhæng, at det er en ugunstig fremgangsmåde, men at man i dette tilfælde måtte gøre en undtagelse.
Ingen konklusioner
Bert Blocken understreger, at man ikke har draget nogle konklusioner i studiet om hvorvidt man skal holde sig to, fem eller ti meter væk fra motionerende løbere og cyklister. Heller ikke selvom det er den pointe, der er endt op hos flere medier efterfølgende.
I et svar til kritikken af studiet nævner Bert Blocken blandt andet, at studiet kun tager udgangspunkt i aerodynamiske omstændigheder og smittefaren ved dråber fra motionerende smittede mennesker.
Det gælder eksempelvis den eventuelle fare ved at gå bag ved en svedende løber, der er smittet med coronavirus.
Man har altså kun kigget på rækkevidden af disse dråber, men eksempelvis ikke taget højde for den egentlige virusoverførsel og endegyldige smittefare. Det er ligeledes et ingeniørfagligt studie, og ingen medicinske fagpersoner har været involveret i studiet.
