Undersøgelse: 4G-støj kan sende hvert andet danske tv i sort

Signalerne fra de nye 4G-net ved 800 MHz-båndet kan ødelægge tv-signalet helt op til halvdelen af danskerne.

Det konkluderer kabel-tv-selskabet Stofa på baggrund af erfaringerne med at gennemgå kundernes antenneinstallationer.

Stofa forsøger for at forebygge problemerne med 4G-støj ved at tilbyde kunderne en gennemgang af deres installation og kabler for knap 200 kroner. Det tilbud har cirka 4.500 indtil videre taget imod.

Hele 70 procent af de installationer, som Stofa har gennemgået, har været dårligt afskærmet. Det betyder, at støj fra 4G-nettet kunne trænge ind i kabler og stik og forstyrre tv-signalet, hvilket kan give sort skærm.

Læs også: 4G-signaler har forstyrret tv-billedet hos hundredvis af Yousee-kunder

Endnu er der kun i meget begrænset omfang tændt for de nye 4G-net ved 800 MHz, som er tæt på de frekvenser, der bliver sendt tv-signaler på. Derfor har kun ganske få danskere haft problemer med sort skærm.

De kommer nok heller ikke til at ramme 70 procent af alle danske tv-skærme. Ifølge Stofa er de 4.500 kunder ikke repræsentative for alle danskere, da de må formodes at have en mistanke om, at deres installation er for dårlig.

»Vi vurderer, at når 4G er rullet helt ud, vil forstyrrelserne kunne berøre mellem ti procent og i værste fald op til 50 procent af vores kunder,« siger kommunikationschef Jesper Maack, Stofa.

Han tilføjer, at der også er en god nyhed: Langt de fleste installationer kan installationer kan gøres tætte, hvilket vil sige sikres mod indstråling fra 4G-nettet, ved at skifte gamle ledninger og stik. Det holder udgiften nede på mellem få hundrede kroner og i værste fald et par tusinde kroner.

Læs også: Leder: 4G-støj - når forureneren ikke betaler

Kabel-tv-kunderne er dog heller ikke de mest udsatte for 4G-forstyrrelser, netop fordi signalet kun sendes gemmes kabler. Den halve million danske, som modtager tv gennem det jordbaseret tv-sendenet, har højere risiko for at opleve udfald på signalet.

Der har været voldsom debat om, hvor mange danskere som får sort skærm, når først 4G-nettet på 800 MHz for alvor går i luften. Erhvervsstyrelsen, som har stået for at bortauktioner 4G-frekvenserne til de danske mobilselskaber, forventer højst 10.000.

Teracom, som driver det jordbaserede sendenet, regner derimodmed, at hovedparten af den halve million seere af jordbaseret tv vil få problemer.

Læs også: 4G-mareridt: Staten lader tilfældige tv-seere i stikken med sort skærm

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Stofa der er den tekniske fordeler af tingene, de kunne jo prøve sende analogt på de frekvenser/kanaler man mistænkes for blive forstyrrede. Der står ingen steder at Stofa ikke må sende fra 788 til 862 MHz i kablerne.

Ved analoge signaler optræder der forstyrrelser på ens Tv men men men, man vil fortsat kunne se i det mindste "Noget på ens skærm".

Men selvfølgelig hvis man fastholder der kun og absolut må sendes digitalt via kablerne på de berørte frekvenser, da kan det gå galt. Dette er måske også meningen!

  • 0
  • 1

Et helt personligt forslag er at sende TV2 zulu, vel at mærke sende det analogt, på den værst eller mest berørte frekvens i forhold til en forstyrrende sender. Dette forslag kommer af egen erfaring i forhold til gamle dage, hvor Hadsten senderen på kanal 30 lavede sjov hos nogen seere i Århus.

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten