Underskud af grøn strøm: Danmarks VE-udbygning er på katastrofekurs

Plus12. november 2021 kl. 11:2843
Underskud af grøn strøm: Danmarks VE-udbygning er på katastrofekurs
Illustration: Ingeniøren.
Den massive ­elektrificering risikerer at basere sig på strøm fra udlandet. Det ­bliver både dyrt og kulsort, advarer eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energi Underskud af grøn strøm kan blive endnu større end antaget

Ved Veldbæk Industrivej syd for Esbjerg ligger en 11 hektar stor grund, som skal rumme det hidtil største annoncerede power-to-x-projekt i Europa med en elektrolysekapacitet på 1,2 GW.

Den kæmpestore brintfabrik, som vil trække strøm svarende til produk­tionen fra halvanden af nutidens allerstørste havvindmølleparker, bliver opført af schweiziske H2 Energy, der forventer at være fuldt oppe at køre i 2025.

Hvis altså vel at mærke selskabet kan skaffe nok grøn strøm.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
43 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
43
7. august 2022 kl. 18:33

Jeg synes vi har en række strategiske formål, bl.a.

  • Forsyningssikkerhed

  • Forebyggelse af sløjfer hvor vi anvender ikke VE el til at producere brint til PtX

  • Tryghed for udbygning af såvel VE elproduktion som brint/Ptx. Netop så man undgår større fejlinvesteringer med efterfølgende tilbageslag for CO2 reduktionerne.

  • For høje el priser for andre end PtX

42
7. august 2022 kl. 18:23

Hvis du forsøger at lave statslig regulering af, hvor lav prisen skal være, før man må begynde at bruge diverse mere eller mindre effektive lagringsteknologier, så fjerner du den naturlige udvælgelse af de mest konkurrencedygtige teknologier.

Dermed ender vi med en løsning, der samfundsøkonomisk bliver dyrere, end hvis markedet havde fået lov at bestemme, hvilke lagringsteknologier, der skulle dø eller overleve.

Statslig styring er fint, hvis man mener, at vi har nogle strategiske behov, som markedet ikke kan sikre uden hjælp. Men derudover ville jeg være meget forsigtig med statslig styring.

41
7. august 2022 kl. 17:41

Kan man bruge prissignaler til styring af PtX, så anlæggene f.eks. ikke producerer når prisen er over 150 kr. pr MWH (15 øre pr kwh)? Det betyder at faste udgifterne ikke må være for høje, så de kan være rentable med reduceret driftstid. Markedsmæssigt (og driftsmæssigt) kan det naturligvis være et problem hvis der er mange store elkøbere der skal koble af og på ved en skarp grænse? Er det hensigtsmæssigt med statslig regulering/rammesætning af denne karakter? Er der andre læsere der kan sige noget mere kvantitativt kvalificeret om dette?

40
22. november 2021 kl. 14:51

Jeg vil dog ikke være overrasket hvis potentielle investorer tillader sig at stille en række spørgsmål

Måske kunne de ligefrem være så uforskammede, at spørge vi ingeniører, om vi mener, tingene hænger sammen - teknisk og økonomisk.

Måske Korsør er en mulighed.

Ja, den lå jo lige til højrebenet ? - måske en placering i Korsør Nor? - jeg tror vejrforholdene der er mere skånsomme overfor konstruktionen end Nordsøen.

39
22. november 2021 kl. 14:44

Jeg har givet jer tal for anlæggets effektivitet, og levetid, vores beregning på LCOE på aller første anlæg og at testene er lavet på AAU og DHI. I har kunne kigge på vores hjemmeside mm og se teknikken, men jeg må indrømme jeg tror ikke at I egentlig er intresseret i teknologien, men derimod har en glæde ved at tale skidt om det meste her på Ingeniørens debatsider.

Hvis det er samme stil der lægges for dagen over for potentielle investorer der tillader sig at stille kritiske spørgsmål til teknologien/forretningsmodellen har jeg en ret god ide om hvorfor det kan være svært at rejse kapital.

Det er utvivsomt korrekt at det ikke er debattørerne her der skal bestemme om Crestwing dumper eller ej. I første omgang ligger det helt i jeres egne hænder: Ingen penge, intet firma.

Jeg vil dog ikke være overrasket hvis potentielle investorer tillader sig at stille en række spørgsmål som skitseret ovenfor. Her kunne det så være en god ide at øve sig på at svare på dem på en koncis måde - det er ikke sikkert investorerne bider på ren varm luft[1].

[1] Måske Korsør er en mulighed.

38
22. november 2021 kl. 14:39

Nu regner jeg ikke med at det er jer der skal bestemme om jeg og Crestwing dumper eller ej.

Kommentar til Ruth Bloom # 37. Er det så også de samme argumenter som du vil fremføre, når du næste gang vil ansøge om tilskud til videreudvikling af Crestwing? Så tror jeg at du godt kan forvente et afslag på din ansøgning. Jeg kan ikke forestille mig at bedømmelsesudvalget tænker ret meget anderledes end ingeniørerne som har deltaget i denne debat om Crestwing. At kravle ind i offerrollen er blot en flugt fra virkeligheden. Jeg vil opfordre dig til at gennemgå alle indlæggene om Crestwing sammen med de øvrige medarbejdere i Crestwing. For debatten har været ganske seriøs, og bør give anledning til dyb eftertanke hos dine medarbejdere.

37
22. november 2021 kl. 14:07

Nu regner jeg ikke med at det er jer der skal bestemme om jeg og Crestwing dumper eller ej. Og jeg forventer ikke at jeg kan sige noget som vil ændre jeres holdning, hverken til Crestwing eller bølgekraft generelt. Jeg har givet jer tal for anlæggets effektivitet, og levetid, vores beregning på LCOE på aller første anlæg og at testene er lavet på AAU og DHI. I har kunne kigge på vores hjemmeside mm og se teknikken, men jeg må indrømme jeg tror ikke at I egentlig er intresseret i teknologien, men derimod har en glæde ved at tale skidt om det meste her på Ingeniørens debatsider.

36
22. november 2021 kl. 13:01

Jeg må sige at jeg ikke havde fået opfattelsen af at jeg var blevet spurgt om noget.

Kommentar til Ruth Bloom # 34. I ganske mange af indlæggene er du blevet kritiseret for at være totalt ukonkret. Det er da en klar opfordring til at blive mere konkret. I kampen om tilskudskroner til videreførsel af projekt Crestwing er det altafgørende at være i stand til at fremlægge tekniske informationer, som kan overbevise bidragsyderen om at Crestwing er et særdeles lovende projekt. Her i første halvleg er du dumpet på den egenskab. Jeg giver dig en mulighed for at rette op på dette: Giv os her i debatten de 3 punchline A) + B) + C) , som beskriver HVORFOR Crestwing er en bedre kandidat til at opnå succes, end alle de andre bølgekraftanlæg, som også kæmper om de samme tilskudskroner. Hvis du ikke kan det, så dumper du også i 2' halvleg.

35
22. november 2021 kl. 12:16

Anslået LCOE 2.230 DDK/MWh til 3.718 /MWh på første Nordsø anlæg Anslået LCOE 1.636 DDK/MWh til 2.230 /MWh på første Norske havs anlæg.

Og hvor hurtigt forventes det at falde[2]?

LCOE der får atomkraft til at virke som et slagtilbud skulle gerne have en plan for meget hurtigt at blive meget billigere[1].

[1] Sådan ca. en faktor 10-20 stykker.

[2] Er LCOE domineret af faste (anlægs-)omkostninger eller variable (drift- og vedligeholds-) udgifter i den beregning?

34
22. november 2021 kl. 11:15

Jeg må sige at jeg ikke havde fået opfattelsen af at jeg var blevet spurgt om noget. Årlig effektivitet på 40-60% med max effektivitet på over 70%. 20års levetid. Anslået LCOE 2.230 DDK/MWh til 3.718 /MWh på første Nordsø anlæg Anslået LCOE 1.636 DDK/MWh til 2.230 /MWh på første Norske havs anlæg.

33
22. november 2021 kl. 09:52

Flemming Qvist jeg kan se på dine mange kommentar, at du ikke er tilhænger af andet end dig selv.

Behøver du blive perfid? (du forsøgte samme utiltalende approach over for mig)

Jeg vil meget gerne fortælle om Crestwings fortræffeligheder,

Hvorfor vedbliver du så med tom retorik som

Har vi råd til ikke at indtænke bølgeenergi i omstillingen?

Et (lige så retorisk) svar på dette kunne være: Har vi råd til at vedblive at kaste gode penge efter dårlige?

Det vi - som ingeniører - gerne vil vide, er naturligvis noget om økonomi og teknik (det er ikke politikere, du skriver til herinde):

Forventet kWh pris inklusive afskrivning og vedligehold over anlæggets levetid.

Tekniske detaljer: Det jeg (som gammel sømand) ser som svaghed ved Crestwing er, at den (tilsyneladende) er optimeret til en specifik bølgelængde (=konstruktionens længde). Ændrer denne sig substantielt - f.eks. fordobling eller halvering - vil effektiviteten falde dramatisk (igen: intuitivt i min optik)

Yderligere er jeg bange for, at I - som mange før jer - i den grad undervurderer problemerne og omkostningerne ved vedligehold og drift af maritime konstruktioner.

32
22. november 2021 kl. 09:18

Jeg vil meget gerne fortælle om Crestwings fortræffeligheder, jeg har bare ikke opfattet at jeg er blevet spurgt om det. Anlægget har en årlig effektivitet på 40-60% med max effektivitet på over 70%. Konceptet er testet hos AAU, DHI og til søs med måleudstyr.

30
21. november 2021 kl. 23:15

Flemming Qvist jeg kan se på dine mange kommentar, at du ikke er tilhænger af andet end dig selv. Det tillægger det i hvert fald meget betydning hvad du tror og ikke tror på. Jeg tror ikke på, at jeg vil kunne overbevise dig om noget som helst lige meget hvor meget jeg argumenterede for det.

29
21. november 2021 kl. 23:00

bølgekraft skal være med til at løse udfordringen med den grønne energiomstilling.

Kommentar til Ruth Bloom # 28. Ingeniører er svære at stille tilfredse med Gode hensigtserklæringer og løs snak. Vi vil have fakta som relaterer sig til naturlovene. HVIS Crestwing er bedre end andre bølgekraftanlæg, så har du haft rig mulighed for at fremhæve fordelene ved Crestwing i denne debat. Jeg har ikke hørt dig sige noget positivt om Crestvings evner til at omdanne bølgeenergien til elektrisk energi med en højere virkningsgrad end andre anlæg. Som jeg ser det har du IKKE en vindersag i denne debat. Ethvert nyt projekt skal "sælges" med 3 punchlines: A) + B) + C). Jeg har ikke hørt noget. Så du HAR tabt mig som tilhænger til dit projekt Crestwing. Jeg ser derfor ikke Crestwing som en mulig løsning mht. den grønne omstilling. Du skal alligevel have et point for dit "gå på mod". Men alle bølgekraftanlæg kæmper en ulige kamp med naturlovene, og så kommer du ikke i mål, uanset hvor energisk du kæmper.

28
21. november 2021 kl. 22:27

Jeg er nok ny i debatten, men har været i gang med bølgekraft i 15 år, du kan se nærmere her https://crestwing.dk/ og https://www.facebook.com/Crestwing.Energy og https://www.linkedin.com/company/crestwingDet er ikke løst sniksnak. Ingeniøren har også skrevet om Crestwing flere gange, første gang i 2009. Det ser ud til, at der er en forestilling om at bølgekraft har modtaget masser af funding. Det har vi ikke, det er meget svært at finde midler og det er også derfor det til tider går langsomt med udviklingen. Når bølgekraft skal testes, så er det lige ud til søs, det er omkostningstungt og kræver professionelt mandskab og materiel. Det har været nemmere med vindmøller og solceller, hvor man har kunne udvikle på land. Jeg synes, at det nu er på tide, at der også er forventninger til, at bølgekraft skal være med til at løse udfordringen med den grønne energiomstilling.

27
21. november 2021 kl. 21:01

Det er på tide at komme sig over de udfordringer bølgekraft har haft,

Kommentar til Ruth Bloom # 24. Din argumentation er svag. Du fremfører ikke et eneste argument som har nogen teknisk baggrund. Det er bare noget løst snik-snak. Det virker som om du appelerer til vores medlidenhed. Forstår heller ikke hvorfor du anpriser lige netop Crestwing. Det må der være en årsag til? Bølgekraft har de samme udfordringer som bølgekraft altid har haft. Dyre eksperimenter som blot resulterer i negative konklusioner. Crestwing har jeg ikke hørt noget positivt om og du har heller ikke bidraget med noget.

26
21. november 2021 kl. 14:02

Men det skal vi vel heller ikke? 60-70% af denne olie er jo overskudsvarme i transportsektoren...

Fremtidig el produktion stiger til 70TWh og det er selvfølgelig den energi, som 1000 styk 15MW havvindmøller til 100 millard kroner skal erstatte.

Disse beregninger kan måske give anledning til overvejelser om hurtigst mulig udbygning af grøn energi.

Teknologien er “voksen” og kan give en masse arbejdspladser. Samt grøn strøm/brint export til især Tyskland. På sigt vil grøn energi være meget billigere end fossil energi.

24
21. november 2021 kl. 13:28

Det er på tide at komme sig over de udfordringer bølgekraft har haft, og medtage bølger som en af de grundliggende vedvarende energi former. Vind og sol har været igennem et langvarigt udviklingsforløb således at den samlede kostpris pr. produceret energienhed (LCoE) over tid, er reduceret væsentligt. På tilsvarende vis forventes prisen pr. produceret energienhed fra bølgeenergi at kunne reduceres. Dette via øget effektivitet samt lavere anlægsomkostninger som følge af billigere produktionsformer og masseproduktion. Det vurderes realistisk at Crestwing bølgeenergi over de kommende 10 år, kan blive en konkurrencedygtig energiform, på lige fod med vind og sol. Har vi råd til ikke at indtænke bølgeenergi i omstillingen?

23
14. november 2021 kl. 15:51

Men som tv med Frisk og Pind viste, er der stor modstand mod landmøller.

Hvis bare DK olieforbrug i 2019 på over 216PJ (60 TWh) skal erstattes af havvindmøller på 15MW effekt og kapacitetsfaktor på 55% kan beregnes følgende antal:

Antal timer pr år 365x24=8.760 timer og kapacitetsfaktor 55% og 60TWh/år. Og det giver for 15MW vindmølle en produktion effekt gennemsnit på: 15MWx55% = 8MW. Og 15MW vindmølle produktion pr. år 8MWx 8.760timer = 70GWh Antal havvindmøller for 60TWh årsproduktion 60TWh/70GWh = 860

Ifølge Stiesdal vil 15MW vindmøller kunne skaleres op til 25MW inden 2030. Og det giver følgende antal antal 25MW havvindmøller for 60TWh: 60TWh/120GWh = 500

Så glem alt om 250m høje landvindmøller og opsæt hurtigst mulig de størst mulige havvindmøller til havs, hvor de ikke kan ses fra land.

22
14. november 2021 kl. 00:05

»Fra et energiperspektiv er der brug for en acceleration. Man taler om energiøer efter 2030. Nej. Det skal gøres nu. Og hvorfor bygge vindmølleparker på 1 GW, når du kan bygge dem på 10 GW? Vi skal i gang – der er ingen grund til at vente,« siger Clifford zur Nieden.

Jamen det er da fint, når der er et marked, så bliver de også bygget.

Lad mig gætte på at offentlige tilskud afgør størrelsen. Der er smpelthen grænser for hvad staten har råd til at sætte i værk. Vi skal have markedskræfterne med os, så vil der ske noget!

18
13. november 2021 kl. 18:26

Hvorfor vente på seaborg og deres MSR?. Så kan vi jo lige så godt vente på energiøerne eller big scale energy storage eller Power to X. Alle 4 er helt uprøvede og kommer tidligst en gang i 2040erne eller senere. Vi er nødt til at holde op med at lyve til os selv og begynde at acceptere hvad alle tallene fortæller os, Hvis vi skal gøre noget ved Danmarks SAMLEDE energi problem og CO2 forureningen, så skal der traditionelle Kernekraft værker til nu sammen med sol og vind.

Der er jo heller ikke nogen her som engang bestod exsamen ved at henvise til "fremtidige muligheder og potentielle løsninger" når det konkrete problem sagde "løs dette problem NU med nuværede technology".

Så hvorfår forgøjler vi os selv at der er andre faktiske storscala løsninger end mere sol, vind og en 5 til 8 store kernekraft værker til at at løse HELE energiforsygnings problemet i DK idag, og ikke kun el-forsyningen?

Hvis ikke ingeniører er villige at acceptere hvad fakta fortæller os alle sammen, så står det sku sløjt til i DK.

17
13. november 2021 kl. 13:18

. Giv de lokale medejerskab som f.eks. på Samsø, så kan de få medindflydelse på projektet og samtidig tjene penge på det.</p>
<p>Jeg er helt enig.

Ditto enig, men iflg denne Ing.dk artikel, afvises private investeringer i havvind NU, bl.a. fordi det kan udhule økonomien i energiøerne!https://ing.dk/artikel/energioerne-eneste-rigtige-pa-helt-forkerte-tidspunkt-251026

Artiklen oplyser at afvsningen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet indeholdt dette argument:

»En udbygning med mere havvind, end hvad der allerede er planlagt af staten, vil alt andet lige føre til en reduktion i elpriserne og dermed forringe rentabiliteten for alle øvrige elproducenter, herunder de besluttede energiøer.«

Måske har politikere og embedsmænd malet sig ind i et hjørne?

15
13. november 2021 kl. 12:33

Og hvad med data centrene betaler de deres rimelige andel for at bruge dansk el infrastruktur ? De har måske også lobbyister der formår fordreje hovederne på politikere mf ?

14
13. november 2021 kl. 12:09

vi ikke når 70% inden 2030

I 2040 har vi heller ikke nået de 70 %. Og HVIS vi alligevel gør det, så er det baseret på at talmaterialer og beregningerne er blevet forfalsket efter opfordring fra politikerne. (Minkskandalen viser os at der hos politikerne er en stærk vilje til at opnå nogle konkrete målsætninger. Også selv om det medfører at eksisterende lovgivning bliver ignoreret). Man kan eksempelvis udelade de mest SORTE af tallene. Og på kreativ vis medregne de mest grønne tal 2 gange, ved at medregne dem under 2 forskellige kategorier.

12
12. november 2021 kl. 22:20

Håber at disse energiøer aldrig bliver forsøgt realiseret. Det er at hælde gode penge ud i havet.

11
12. november 2021 kl. 21:28

Rolig nu, vi skal lige se om vi få brug for alt den grønne strøm

Vi skal nok lige vente til næste valg, så de kan sende aben vider til de andre : -)

De siger men skal ikke være den store atomfysiker for at regne ud, at vi ikke når 70% inden 2030

Hilsen Martin G.

10
12. november 2021 kl. 18:52

Katastrofekurs er det helt rigtige ord.

Ja, den linkede artikel er måske overdrevet, men hvis vi stopper HavVind i venten på Energiøer, er det skisme en voldsom forsinkelse! Og de undervejs højere el-priser hjælper ikke på forbrugernes udskiftning af gas- og oliefyr til varmepumper :-(

https://klimamonitor.dk/nyheder/art8018433/Helt-sk%C3%A6vt-at-antyde-at-100-MW-ekstra-havvind-ved-Bornholm-kan-undergrave-businesscasen-for-verdens-f%C3%B8rste-energi%C3%B8

9
12. november 2021 kl. 18:08
8
12. november 2021 kl. 17:32

Hvis P2X bare skal være en smule grøn fordre det at P2X selskaber selv sørger for at opsætte VE anlæg svarende til deres forbrug . Derudover bør så store elforbruger bidrage væsentligt til udbygningen nationale og internationale elforbindelser. Hvis ikke bliver det os småforbrugere der kommer til at betale både i højere elpriser og sort strøm.

7
12. november 2021 kl. 17:19

Måske kunne vi spare på energien i en periode? Eller hvorfor er det en dårlig idé?

6
12. november 2021 kl. 16:40

Vi kommer ingen steder, for der sker ikke noget seriøst med havvind fra nu af og til energiøerne er færdige. Og det er anlægsprojekter, de vil blive forsinket helt som Femern Bælt, så hvis vi er heldige sker der noget i 2040.

Katastrofekurs er det helt rigtige ord.

5
12. november 2021 kl. 16:15

Sidder jeg og læser i BT eller i mit fagblad?

4
12. november 2021 kl. 16:04

Men som tv med Frisk og Pind viste, er der stor modstand mod landmøller. Men kan man forvente andet, når en stor investor løber med gevinsten og de lokale får generne. Giv de lokale medejerskab som f.eks. på Samsø, så kan de få medindflydelse på projektet og samtidig tjene penge på det. Eller som vi hørte fra Skotland: investoren betaler et beløb pr produceret kWh til lokalsamfundet og medvirker samtidig til forvildning af det store område, som møllerne står på.

3
12. november 2021 kl. 14:36

hedder atomkraft. Alt andet er lappeløsninger. Støt op om Seaborg og deres MSR og CMSR. Vi kører jo heller ikke med damplokomotiver i plandrift på jernbanen.

2
12. november 2021 kl. 14:07

Grøn strøm er jo annonceret som grundlag for 'vores' power-to-x, så dermed er motivationen for udbygning på plads. Men: ting tager tid!! Især når vi skal beskytte fuglearter og alt muligt også....

...det gør det jo ikke til en 'katastrofe' - det understreger bare presset på dem der skal godkende.

1
12. november 2021 kl. 12:37

Vind/sol energi planer?

Omkring to tredjedele af vindmølle- og solcelleprojekter, svarende til 162 GW opført i 2020, kommer til at producere strøm, som er billigere end den, der i dag produceres på verdens billigste kulkraftværker.

Danmark mangler Brint Strategiplaner som allerede Tyskland og England har vedtaget.

Det er jo TWh energimængder fra sol/vind, som i DK skal omsættes til PtX inden 2030.

Og for at udnytte dette potentiale optimalt med så høje kapacitetsfaktorer som muligt (vind 55%/sol 10% i DK), er det nødvendigt med brint som energibærer for lagring i GWh saltkaverner ( En saltkaverne kan lagre flere GWh brintenergi under 200bar tryk og med lageromkostninger mindre end 2kr/kg brint).

UK har aug 2021 udarbejdet deres brint strategiplan, som tilsætter 20% brint til naturgas og lagrer brint i salt kaverner. Se link

Og Kina satser ligeledes på lagring af brint i GWh salt kaverner. Se link

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1011283/UK-Hydrogen-Strategy_web.pdf

UK Hydrogen Strategy Presented to Parliament by the Secretary of State for Business, Energy & Industrial Strategy

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360544220304552

Feasibility evaluation of large-scale underground hydrogen storage in bedded salt rocks of China: A case study in Jiangsu province