Underjordiske søer skal være batteri for vindmøllestrøm

Underjordiske søer skal være med til at sikre, at det britiske elnet kan udnytte strømmen fra de mange planlagte vindmølleparker.

Det britiske elselskab Scottish and Southern Energy har søgt om tilladelse til at anlægge de to vandlagre i forbindelse med den skotske sø Great Glen.

Princippet er det samme, som elselskabet allerede benytter i et såkaldt pumpelager ved Loch Ness. Når der er masser af strøm på nettet, går pumper i gang med at sende vandet til en øvre sø.

Hvis der omvendt mangler strøm på nettet, fordi briternes forbrug stiger hurtigt, genererer turbiner elektricitet, mens vandet løber tilbage fra den øvre sø til den nedre.

Pumpelageret ved Loch Ness har en kapacitet på 300 megawatt. Det generer gennemsnitligt 300 gigawatttimer årligt.

De to nye pumpelagre skal hver have en kapacitet på mellem 300 og 600 MW, skriver elselskabet i en pressemeddelelse.

Ved begge de underjordiske anlæg bliver det nødvendigt at konstruere en dæmning, som holder på vandet i den øvre sø. Den bliver holdt under jordoverfladen for at undgå at forstyrre naturværdierne i området. Det samme gælder både turbiner og selve pumperne.

Det er 35 år, siden der sidst blev anlagt et pumpelager i det britiske elnet.

»Vi skal have forskellige typer af kraftværk, som er fleksible og kan levere strøm, når forbrugerne efterspørger den, samtidig med at vi reducerer CO2-udslippet med 50 procent. Pumpelagre kan hjælpe os til at nå det mål, og efter 30 år der tale om en teknologi, hvis tid er kommet tilbage,« siger administrerende direktør Ian Marchant, Scottish and Southern Energy.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Scottish and Southern Energy

Emner : Vandkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det samme mener jeg man kunne gøre med stenbrudet ved Vang på Bornholm. Der er kun en lille åbning ud til havet, med en flot bro hen over. Under det kunne man passende lave en prop og så fylde hele stenbrudet med vand når det blæser nok.

 • 0
 • 0

Sætningen omkring Loch Ness anlægget er lidt misvisende.

De er i stand til at trække en effekt på 300MW ud af lageret, og sidste år lagrede og genvandt de 300GWh.

Når man snakker om et lager, er det lidt tvetydigt bare at bruge kapacitet. Det er heldigvis lidt tydeligere når man kigger på pressemeddelelsen.

Kunne være interessant med nogle mere uddybende informationer omkring lageret, så som hvor meget energi det kan lagre, og om det generelt bliver brugt som spidsbelastnings-"værk" ~3 timer i døgnet, eller det bliver brugt som kapacitet til at dække når vindmøllerne ikke drejer.

 • 0
 • 0

Underjordiske søer ... Tja, det lyder som noget nyt. Dagens scoop for en kvik journalist.

Men faktisk er det kun kanalerne og pumpe/el-værket, som er under jorden (og det er ganske konventionelt for vandkraftværker): "Water pumping and electricity generation at both developments will be carried out under ground", iflg. pressemeddelelsen fra Scottish and Southern Energy.

 • 0
 • 0

Det må godt nok være nogle store huler de har tænkt sig at udgrave hvis man skal tro ing.dk.

Som jeg forstår pressemeddelelsen er det nu også kun turbiner og pumpestation der skal være underjordisk. Selve reservoirene er vist helt konventionelle.

 • 0
 • 0

Jeg kunne personligt godt tænke mig at høre noget om den forventede virkningsgrad. Der er jo intet nyt i at lagre energi på denne måde, men hurdlen er altid hvad koster det i virkningsgrad og direkte omkostninger. Noget andet der undrer mig mere og mere, hvorfor er det bekymringer omkring naturpåvirkning nærmest er sat ud af spillet når man snakker vedvarende energi ? Skal man bygge en bro, motorvej mobiltlfmast så er der ikke de ydergrænser for protester om det dyre-plante-fiskeliv der vist nok udryddes. Skal der derimod etableres en havvindmøllepark er der ikke én biolog der piver.

 • 0
 • 0

Men faktisk er det kun kanalerne og pumpe/el-værket, som er under jorden (og det er ganske konventionelt for vandkraftværker): "Water pumping and electricity generation at both developments will be carried out under ground", iflg. pressemeddelelsen fra Scottish and Southern Energy.

Pressemeddelelsen er da også noget forvirrende formuleret: [i]"Both schemes would require the construction of a dam in order to impound water and create the upper reservoirs, but it is currently envisaged that water pumping and electricity generation at both developments will be carried out under ground, thereby avoiding any visual impact in the Great Glen itself."[/i] Man anlægger en dæmning og fylder en hel dal med vand, men gemmer rør, pumper og turbiner, for at undgå enhver synlig indflydelse på området (?)

Mon ikke den opmærksomme iagtager nok skal få øje på vandet i dalen?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten