Ultraviolet lys skal redde fugle fra kollision med vindmøller

I starten af marts opstiller det norske institut for naturforskning (NINA) to UV-lamper i nærheden af Norges første vindmøllepark på øen Smøla. Lamperne skal lyse lige op i luften.

Lyset, der er usynligt for det menneskelige øje, er rettet mod fugle og skal få dem til at ændre retning, hvis de er på vej ind i vindmølleparken. Vindmøllernes vinger kræver ifølge Teknisk Ukeblad hvert år adskillige fugleliv - heriblandt store og forholdsvis sjældne fugle som Kongeørnen.

»Der er en del studier, der viser, at fugle reagerer på lys inden for UV-spektret, som vi mennesker ikke kan se. Hvis vi finder ud af, at fuglene på Smøla reagerer på det lys, vi sætter op, kan vi bruge UV-lys til at lave en slags hegn rundt om vindmøller for på længere sigt at forhindre, at fugle flyver ind i dem,« siger afdelingsingeniør ved NINA Øyvind Hamre til Teknisk Ukeblad.

Sorte møller og pulserende lys

Testen er en del af et større projekt, ledet af elselskabet Statkraft, der skal nedbringe antallet af døde fugle i vindmølleparker. Sidste år blev otte turbiner i parken blandt andet malet sorte i håb om, at fuglene ville opdage, at de var på kollisionskurs med møllen.

Den sorte maling er dog ikke så effektiv om natten, og det bliver også i de mørke timer, at UV-lyset skal testes. For at sikre, at fuglene ikke vænner sig til lyset, vil folkene bag projektet blandt andet forsøge sig med pulserende lys, der udsendes i to forskellige bølgelængder.

En radarstation skal så opfange, om fuglene reagerer som forventet på det usynlige lys. I første omgang vil lamperne blive placeret uden for selve vindmølleparken for ikke at forstyrre et andet projekt, der også involverer radarmålinger.

Projektet kører fra starten af marts til maj, hvorefter nætterne bliver så lyse, at lamperne ikke har nogen effekt. Hvis projektet bliver en succes, vil lamperne blive opstillet i parken.

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Selvom det er en meget sympatisk tanke at udstyre vindmøller med UV-lys, er det så absurd, som noget kan være.

En amerikansk studie viser, at vindmøller i gennemsnit slår +/- 8,2 fugle ihjel pr. år (Kilde 1). Et andet studie estimerer derfor, at mellem 10-40.000 fugle om året dør i USA pga. vindmøller (Kilde 2). Til sammenligning dræber kommunikationstårne 40-50 mio. fugle og højspændingsledninger op til 174 mio. fugle pr. år.

Det giver derfor ingen mening at udstyre vindmøllerne med UV-lys, når det er et ikke-eksisterende problem.

Dbh, Mikael

Kilde 1: http://www.ace-eco.org/vol8/iss2/art10/ Kilde 2: http://science.howstuffworks.com/environme...

  • 3
  • 2

hvis det virker og vi taler om fugle, der er forholdsvis sjældne i netop de områder, der "belyses".

Om så servicemontørerne vil misbruge dem til egen teint, er nok en helt anden sag:-)

  • 1
  • 0

Vi ligger nærmere Nordtyskland og der er tallene 4 fugle per vindmølle og fire flagermus. De dræbte fugle er 130 forskellige arter og de dræbte flagermus er 17 arter.

Enhver landmand dræber flere af både fugle og flagermus årligt simpelthen ved at formindske biodiversiteten som derved giver et ringere fødegrundlag.

Ingen ville generelt forbyde landbrug og der er heller ingen som ved deres fulde fem vil gribe ind overfor vindmøller medmindre man taler om områder nær særligt værdifulde fugle reservater.

I USA, hvor debatten er mere ude af proportioner er følgende artikel med mange henvisninger en del af pro vindmølle fløjen. http://www.livescience.com/41644-wind-ener...

Anti vindmølle lobbyen går amok med artikler som denne http://www.cfact.org/2013/03/18/wind-turbi...

Berlingske er også hoppet med på hysteriet http://www.b.dk/nationalt/flagermus-kan-br...

Jeg kender ikke per MW fugle og flagermus dødstal for andre andre kraftværker, men det ligger nok fast at man ikke kan lave omelet uden at knalde æg.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten