Ultratynd LED-lampe med solceller oplyser afrikanske hjem
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Ultratynd LED-lampe med solceller oplyser afrikanske hjem

Danske forskere fra Risø har udviklet en billig lampe, der skal gøre livet lettere og sikrere for folk i de fattigste dele af Afrika.

Her oplever mange, at al lys forsvinder, når Solen går ned.

»Der er millioner af mennesker, der ikke har lys efter klokken seks om aftenen. Der findes masser af lamper, men de fleste er alt for dyre for folk, der lever for en dollar om dagen,« siger Frederik Christian Krebs, professor ved Risø DTU, der har stået i spidsen for lampen, som indgår i projektet 'Lighting Africa' under Verdensbanken.

Ved første øjekast ligner lampen en A4 plastic-transparent, der bruges til overhead-projektorer.

Men den er noget helt andet.

Beklædt med ultratynde plast-solceller, et langt, fladt batteri og en hvid-LED, er opfindelsen fra Risø ikke beregnet til forelæsninger, men til oplysning - helt bogstaveligt - af fattige, afrikanske hjem.

Om dagen lægges lampen ud i Solen, hvor solcellerne oplader batteriet. Når der er brug for lys om aftenen knappes lampen sammen i hjørnerne i den ene ende med ganske almindelige knapper, på samme måde som en overfrakke eller et sjal. Så kan lampen stå af sig selv og en hvid LED lyser op.

Umiddelbart lyder det både simpelt og billigt, men den praktiske afprøvning af lampen i Zambia i sommeren 2009, hvor 196 eksemplarer af lampen blev testet af skolebørn, gav en række erfaringer, som skal bruges i udviklingen af nye udgaver.

»I starten var brugerne meget hårde ved lamperne, fordi de ikke vidste, hvor den var skrøbelig, så de skal vide, helt intuitivt, hvordan lamperne virker. Det skal ligge i designet, så man undgår fejlanvendelse. De skal ikke kræve en uddannelse, de skal bare kunne bruges,« siger Frederik Christian Krebs og fortæller om en episode, hvor testpersoner lagde lampen ved siden af et bål og regnede med, batteriet dermed blev opladet.

Enormt perspektiv

1,6 milliarder af klodens mennesker er uden elektricitet, og en stor del af dem er samtidig uden lys, når Solen går ned. Dem, der har lys, bruger typisk petroleum- eller paraffinlamper, som er brandfarlige og sundhedsskadelige.

Det skyldes, at paraffin og petroleum er de billigste, tilgængelige lyskilder, fordi størstedelen af Afrika mangler et velfungerende elnet.

Derfor er lamper med egen energiforsyning, som solceller, et godt alternativ; hvis prisen vel at mærke bliver lav nok, så de kan konkurrere med fossile brændsler.

Den udgave af lampen, der blev testet i Zambia, kostede 17 euro stykket, men Frederik Krebs regner med, prisen kommer helt ned på tre euro.

»Vi skal kunne sige: I skal sidde i mørke i en uge (hvor der spares petroleum, red.), så har I lys i et år,« siger han.

Der findes allerede LED-lamper, som bruger solenergi, men typisk bruges der silicium-baserede solceller, som er alt for dyre til en fattig, afrikansk husholdning. Derfor bliver det aldrig et reelt alternativ til petroleum eller paraffin.

Ud over Risø DTU, der har udviklet lampen, samarbejdes der med Unicef, Børnefonden og studerende fra CBS.

Til efteråret skal der testes en lommelygte-udgave i Mali, og projektgruppen arbejder også med at kunne koble flere lamper sammen, så de f. eks. kan bruges som lyskæde, hvis der er fest.

Dokumentation

Lighting Africa

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvem står med affaldsbyrden når dette produkt skal masseproduceres? Er der giftige stoffer i? Og hvad med når produktet ikke virker længere? Er det sundt for naturen hvis den bliver smidt i vejgrøften?

Hvis lampen skal produceres så effektivt som der påbudes her, er det så i Kina eller i Afrika? Og hvad med dem der lever af at lave olielamper?

Er der taget fat i disse problemstillinger overhovedet??

Jeg synes der tages helt ukritisk imod produktforslag der oprinder i tilsyneladende humanistiske bevæggrunde.

Men artiklen er jo kort, så hvis der ér blevet taget stilling til disse spørgsmål - så: Applaus.

 • 0
 • 0

Min oplevelse (Niger) var at det eneste industri produkt der var helt ude i landsbyerne var 'Tiger Head' lommelygter.

Kommentar: opfindelsen viser lidt om hvordan Afrika opfattes udefra. Og det er ikke uden grund, for Afrika er en sump af uduelighed.

 • 0
 • 0

Vesten lever en lineær tilværelse, vi har en lineær økonomi, et lineært liv og en meget klar opfattelse af at vi skal produktive og møde til tiden, etc..
Afrika lever en flydende tilværelse og deres kultur blandet med vestlig kultur er og har altid været en katastrofe.

Min generelle holdning er faktisk at vi burde trække alle hvide/vestlige interesser ud af afrika, så de kan udvikle sig selv.

 • 0
 • 0

Svar!
I forhold til alternativet er dette nok et godt svar.

At tro man kan lade et mishandlet kontinent restituere sig selv er alt for sent, det vil svare til at rense såret med en stålbørste.
Min tilkendegivelse er for den praktiske udviklingsfacon, hvor en fieldtest af et højteknologisk produkt skal tilpasses ukyndige brugere.

Hvor mange batterier mon der smides i naturen i Danmark?

 • 0
 • 0

lampen, som indgår i projektet 'Lighting Africa' under Verdensbanken.

Vi vil jo ikke lade dem udnytte deres egen kul eller olie - hvor skal de så få strømmen fra?? - solceller kanske??

 • 0
 • 0

To af grundene til at Afrika, de midterste dele, er tillbagesat,, er den "civiliserede" verdens slavejagter engang og de tilfäldige kolonigränser der gennemskar gamle riger og tvingede gamle fjender att leve i samme land. Se bare hvad det skedte med de tutsier og hutuer.
Den gamle kong Leopold af Belgien brugte jo (Belgiske) Kongo som sin m.l.m. private koloni.

 • 0
 • 0

Der er faktisk gang i et projekt, hvor man dyrker en planteart, hvis frø indeholder en olie, der kan erstatte petroleum/diesel. (Så en udsendelse DR1 for et halvt års tid siden, men har desværre glemt plantens navn...) Olien kan bruges i lamper og i pumpemotorer tilbrønde fx uden videre.

Så, der arbejdes på flere mulige løsninger af afrikanernes behov for energi/belysning.


Jeg har et par solcellelamper i haven, godt nok kun som orienteringslys, og de forekommer at være ret robuste, de virker endda selvom de er fulde af vand/is. ;-D Men konstruktionen er altså grundlæggende ikke for smart...

Mvh
Tine

 • 0
 • 0

@Tine Andersen

Der er faktisk gang i et projekt, hvor man dyrker en planteart, hvis frø indeholder en olie, der kan erstatte petroleum/diesel. (Så en udsendelse DR1 for et halvt års tid siden, men har desværre glemt plantens navn...) Olien kan bruges i lamper og i pumpemotorer tilbrønde fx uden videre.

Jatropha?

http://en.wikipedia.org/wiki/Jatropha

 • 0
 • 0

Castor beans (men det er egentlig ikke en bönne) er en Ricinus art. Den stammer egentlig fra det östlige Afrika og det sydlige Middelhavsomraade, men kan ogsaa taale köligere himmelströj.

Den vokser godt paa törre og iövrigt daarligt opdyrkelige omraader men giver dog bedst udbytte paa god jord. Den er stärkt giftig (hvis altsaa man tygger de solide bönner i stykker, för man sluger dem, - men saa bliver det nok osse sidste gang man pröver det!).

Den brugtes til at fremstille lampeolie af i det gamle Ägypten og i Indien baade til lamper og medicin!

I dag bruges den til biodieselproduktion bl.a. i Brasilien.

 • 0
 • 0

Jathropa.

Ricinus er forresten også enormt giftigt at indtage. På den anden side, er det vel heller ikke ligefrem sundt at drikke petroleum.

Mvh
Tine

 • 0
 • 0