Ultralyd afslører voldtægtsmænd på rekordtid

Når en voldtægtsforbryder skal sættes fast, er hvert minut kostbart, hvis voldtægtsmanden skal fanges. Men selvom politiet har taget millioner af prøver fra voldtagne kvinder verden over, så mangler de stadig resultatet fra mange.

I dag tager det nemlig et til to døgn at skille mandens dna fra kvindens med kemiske metoder og centrifugering af prøven. Men det vil amerikanske og svenske forskere lave om på.

Sammen med University of Virginia har to forskere ved Lunds Tekniska Högskola nu udviklet en metode, som reducerer tiden i laboratoriet til et minimum. På bare et par timer kan man med ultralyd snart styre mikropartikler i væsker og hurtigt fælde voldtægtsmanden.

Den nyudviklede metode går ud på at låse sædcellen fast i en ultralydsfælde. Prøven føres ind i en lille glasplade, gennemætset af tynde kanaler. Under pladen danner en ultralydssender stående bølger i kanalerne - lige som lyden i en orgelpibe.

Pladen er udformet, så sædcellerne bliver fanget i fælden, mens de kvindelige celledele skylles væk. Herefter er sædcellerne klar til dna-analyse.

Kanalsystem fjerner uønskede celler

På institut for elektrisk måleteknik har forskerne længe arbejdet med ultralyd og mikrostrømme og eksempelvis udviklet metoder til at rense blod fra fedtpartikler under hjerteoperationer.

»Vi arbejder med resonans i kanaler, omtrent som lyden i en orgelpibe,« forklarer professor Thomas Laurell og lektor Johan Nilsson på instituttets hjemmeside.

Ved hjælp af stående bølger i et mikrokanalsystem kan de fastlåse partikler - eller celler - og sende dem ind i sidekanaler. På den måde filtrerer eller separerer og fjerner de uønskede komponenter i en blodprøve.

»I USA ligger der omkring en halv million sædprøver fra voldtægtsforbrydere hos retsmyndigheder og venter på behandling, så behovet er stort,« fortæller forskerne.

Emner : Stråling