Ultralet kunstig muskel kan løfte 1000 gange sin egen vægt

1. december 2017 kl. 11:366
Ultralet kunstig muskel kan løfte 1000 gange sin egen vægt
Illustration: Shuguang Li/Harvard University.
Amerikanske forskere har udviklet en metode til at fremstille kunstige muskler, der ved hjælp af tryk kan løfte op til 1000 gange deres egen vægt. Systemet kan gøre det både hurtigere og billigere at fremstille 'bløde' robotter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere fra MIT og Harvard har udviklet en kunstig muskel, der kan løfte 1000 gange sin egen vægt. Det er samtidig muligt at fremstille denne form for bløde robotter på bare 10 minutter for mindre end én dollar. Det skriver New Scientist.

Strukturen for den kunstige muskel er inspireret af origami. Den baserer sig på, at et blødt og bøjeligt materiale fyldes med luft eller væske. Når luften suges ud strukturen, kan musklen trække sig sammen og løfte et objekt.

Læs også: Kunstig muskel lavet af guldbelagte løgskaller

Den kunstige muskels 'motor' er bygget op om tre simple trin: 1) Opbygning af et skelet gennem en af flere forskellige foldeteknikker. 2) Tilpasning af det ydre lag. 3) Lufttæt samling af delene. Kilde: MIT & Harvard Illustration: MIT & Harvard University.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holdet bag den nye opfindelse har testet forskellige materialer og former, hvor en af udgaverne vejer bare 2,6 gram og kan løfte et objekt på 3 kilo. Det svarer til, at et spædbarn kan løfte en Land Rover.

Bløde robotter har den fordel, at de bedre kan fungere i samspil med mennesker, fordi vi fra naturens hånd er mere skrøbelige end industrirobotter af jern og metal.

Næste skridt er, at videreudvikle den kunstige muskel til en komplet robot, udtaler Robert Wood fra Harvard University, der har ledet projektet.

Styres af origami-struktur og tryk

Med forskernes system er det muligt at udvikle forskellige typer af kunstige muskler, hvor konstruktionen er bygget op om tre dele: Et komprimerbart skelet, et fleksibelt ydre lag og et flydende medie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at tilføre en trykforskel gennem vakuum, kan strukturen få musklen til at strække sig ud, trække sig sammen eller dreje om sig selv. Det er samspillet mellem skelettets struktur og trykket, der afgør bevægelsen.

Læs også: Kunstige muskler af fiskeline 100 gange stærkere end de ægte

Forskerne regner med, at deres teknologi kan anvendes i mange forskellige sammenhænge, lige fra operationsudstyr til udforskning af rummet.

Beskrivelser af opfindelsen er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Se mere om de kunstige muskler i videoen fra Harvards Wyss Institute:

Remote video URL

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
1. december 2017 kl. 22:35

Nogen info om hvor hurtigt den kan få en del til at bevæge sig?

5
1. december 2017 kl. 22:05

"Ved at tilføre en trykforskel gennem vakuum," Måske oversættelsen ikke er perfekt, men enhver burde have fanget dette nonsens. Men det er da smart at integrere bevægelse og pneumatik til en samlet struktur med besynderlige bevægelser.

3
1. december 2017 kl. 17:25

Nu du siger det, og efter kort at have genlyttet noget af videoen, må jeg give dig ret! Første gang var min lyd nu også ret lav.

  • Anbefaling: Næste gang, så skru ned, Albert! ;-)
2
1. december 2017 kl. 14:34

Endnu en video med "musik" (læs. støj) som er værre end lirekassemusik eller spilledåse.

Hvem er de sygelige individer, som finder på den slags?