Ultragrønne huse på vej i Barcelona og Paris

Bor man i Barcelona eller Paris, vil man med udgangen af næste år kunne leje sig ind i boliger, som skal være fuldstændig CO2-neutrale, takket være brugen af ultramoderne isoleringsmaterialer og vedvarende energikilder.

Det er målet for det EU-støttede konsortium Smart Energy Home (SEH), som luftede de ambitiøse planer i Barcelona i juli.

De nye "Smart Homes" er næste generation af de passivhuse, som det seneste par år er skudt op i mange europæiske lande.

Hvor traditionelle passivhuse maksimalt må bruge 15 kWh/kvm per år til opvarmning, tager de nye "Smart Homes" skridtet videre ved selv at producere den energi, som huset og beboerne forbruger - et forbrug som typisk ligger på godt 2.000 kWh per år for en gennemsnitlig europæisk familie.

Måden at opnå det på bliver ifølge den britiske avis The Guardian at bruge eksempelvis solpaneler, intelligent LED-belysning og faseskiftende beklædningsmateriale, som kan holde på varmen eller frigive den alt efter temperaturen.

Dansk lavenergitiger på spring

Energibevidste danske boligejere behøver dog ikke spejde misundeligt mod de sydligere himmelstrøg, når det gælder disse nye ultra-lavenergihuse.

For selv om kun ét ud af de godt 8.000 europæiske passivhuse er opført på dansk grund, er der grund til optimisme.

I Aalborg skal der således frem til 2010 opføres 7.000 etagemeter boligbyggeri, som ligeledes skal være fuldstændig energineutralt.

»Danmark har haltet bagefter på passivhusområdet, men med dette projekt forsøger vi at tage et tigerspring fremad, så vi atter kan blive førende på lavenergiområdet,« fortæller Rie Øhlenschlæger, der er konsulent i Bolig+, som projektet hedder.

Hun ser mange ligheder med Smart Energy Home, men påpeger også, at Bolig+-projektet som sådan er længere fremme.

Vi har teknologien

»Vi fokuserer også på det integrerede design; altså at der skal være et godt indeklima, og at boligerne skal være flotte at se på rent arkitektonisk. Det ser ikke umiddelbart ud til at være tilfældet med SEH,« lyder det fra Rie Øhlenschlæger.

Et andet pionérprojekt i Danmark hvad angår energineutralt byggeri, er opførelsen af Green Lighthouse i København. Dette tårnformede kontorbyggeri skal fungere som Københavns Universitets vartegn under topmødet i 2009 og bliver projekteret af Cowi, der også ser lyst på Danmarks fremtid, når snakken falder på ultra-lavenergihuse.

»Det er slet ikke så ringe endda,« lyder det fra Michael Nielsen, udviklingschef i Cowi.

»Vi har skam de teknologiske forudsætninger og videnniveauet til at kunne hoppe med, når lavenergitoget kører her om ikke så længe. Det er der ingen tvivl om,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er jo opløftende, at andre også kan, hvad vi stort set i koe nceptsammenhæng har kunnet de sidste 10 år.

Hvad der mangler, er retlig regulering af krav til nybyggeri. Det er utroligt, men sandt: Det er ikke teknologi eller viden, der mangler, det er almindelig politisk inerti. Blandingen af manglende civilcourage i det politiske system, modstand mod forandring hos arkitekter, ingeniører og håndværkere - og bygherrer.

Kunne de forskellige interesenter ikke sættes sammen i et indelukke og så blive sluppet ud, når der var opnået et resultat, der svarede til et stillet mål?

Mikael Hertig

  • 0
  • 0

Så mangler vi lige at få at vide, hvilke ultramoderne isoleringsmaterialer der er tale om? Ligeså med de faceskiftende materialer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten