Ultragrønne huse på vej i Barcelona og Paris
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ultragrønne huse på vej i Barcelona og Paris

Bor man i Barcelona eller Paris, vil man med udgangen af næste år kunne leje sig ind i boliger, som skal være fuldstændigt CO2-neutrale takket være brugen af ultramoderne isoleringsmaterialer og vedvarende energikilder - i hvert fald hvis det står til det EU-støttede konsortium Smart Energy Home (SEH), som luftede de ambitiøse planer i Barcelona i juli måned.

De nye 'Smart Homes' er næste generation af de passivhuse, som de seneste par år er skudt op overalt i Europa. Hvor traditionelle passivhuse maksimalt må bruge 15 kWh/m2 per år til opvarmning, tager de nye 'Smart Homes' skridtet videre ved selv at producere den energi, som huset og beboerne forbruger - et forbrug som typisk ligger på godt 2.000 kWh per år for en gennemsnitlig europæisk familie.

Måden at opnå det på bliver, ifølge den britiske avis The Guardian, at bruge eksempelvis solpaneler, intelligent LED-belysning og faseskiftende beklædningsmateriale, som kan holde på varmen eller frigive den, alt efter temperaturer.

Dansk lavenergitiger på spring

Energibevidste danske boligejere behøver dog ikke spejde misundeligt mod de sydligere himmelstrøg, når det gælder disse nye ultra-lavenergihuse.

For selvom kun et ud af de godt 8.000 passivhuse, som findes rundt omkring i Europa er opført på dansk grund, er der grund til optimisme.

I Aalborg skal der således frem til 2010 opføres 7.000 etagemeter boligbyggeri, som ligeledes skal være fuldstændigt energineutralt.

»Danmark har haltet bagefter på passivhusområdet, men med dette projekt forsøger vi at tage et tigerspring fremad, så vi atter kan blive førende på lavenergiområdet,« fortæller Rie Øhlenschlæger, der er konsulent i Bolig+, som projektet hedder.

Hun ser mange ligheder med Smart Energy Home, men påpeger også, at Bolig+-projektet som sådan er længere fremme.

'Ikke så ringe endda'

»Vi fokuserer også på det integrerede design; altså at der skal være et godt indeklima, og at boligerne skal være flotte at se på rent arkitektonisk. Det ser ikke umiddelbart ud til at være tilfældet med SEH,« lyder det fra Rie Øhlenschlæger.

Et andet pionerprojekt i Danmark hvad angår energineutralt byggeri, er opførslen af Green Lighthouse i København. Dette tårnformede kontorbyggeri skal fungere som Københavns Universitets vartegn under topmødet i 2009 og bliver projekteret af Cowi, der også ser lyst på Danmarks fremtid, når snakken falder på ultra-lavenergihuse.

»Det er slet ikke så ringe endda,« lyder det fra Michael Nielsen, udviklingschef i Cowi.

»Vi har skam de teknologiske forudsætninger og videnniveauet til at kunne hoppe med, når lavenergitoget kører her om ikke så længe. Det er der ingen tvivl om«.