Ulovlige GM-ris i Danmark

På de danske hylder i den tyske discountkæde Lidls har der stået ulovlige gensplejsede ris, som hverken er godkendt til menneskeføde eller har været underlagt de påkrævede undersøgelser. Det fremgår af Fødevarestyrelsens liste over tilbagetrukne fødevarer.

Der er tale om ris af typen LL Rice 601 brugt i produktet Golden Sun Langkorn Spitzenreis Parboiled fremstillet i Italien og solgt i Lidl sbutikker over hele landet. Styrelsen råder eventuelle købere til at levere risen tilbage.

LL Rice 601 er tidligere blevet fundet i hundemad solgt i Danmark, men det er første gang, at gensplejsede ris har fundet vej til hylderne for menneskeføde herhjemme.

De ulovlige ris blev først opdaget af myndighederne i Slovakiet efter en standard kontrol. Herefter fik de danske myndigheder besked gennem EU's varslingssystem.

Dan Belusa, GMO-ekspert hos Greenpeace, hæfter sig ved, at Danmark var et af de sidste lande, hvor risen blev opdaget.

»Det er uacceptabelt. Lidl står som ofre, fordi de har troet, at de købte en GM-fri ris. Der er jo tale om ris, som har stået på en forsøgsmark, men det her beviser, at det nemt går galt, og så ender den alligevel i vores fødekæde,« fortæller Dan Belusa.

Fundet sker ellers, efter at kæden, der primært er kendt for satse på lavprisvarer i 2006 bekendtgjorde, at de nu vil satse på bæredygtige og økologiske varer i sortimentet. Det skete med Fairtrade-mærkede bananer, chokolade, kaffe og økologisk mælk.

Dokumentation

Fødevarestyrelsen: Fund af GMO-ris

Emner : GMO