Ulovlig antibiotika i otte jyske svinebesætninger

Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold fandt ved kontrolbesøg denne måned 50 kg ulovlig medicin i en enkelt svinebesætning.

Prøver viser, at medicinen er et antibiotika af typen tetracyklin, som ikke er godkendt til at behandle dyr. Der er tale om bredspektret antibiotika, som har stor risiko for at fremme udviklingen af resistente bakterier, som gør det umuligt at behandle infektioner.

Nye prøver viser, at samme type antibiotika er fundet hos yderligere fem besætninger med samme ejer, mens medicinen også er fundet i to andre besætninger i Jylland. Styrelsen afventer samtidig svar på yderligere tre undersøgelser, hvorfor fangsten kan stige, fremgår det af en pressemeddelelse.

»Det er bekymrende, at enkelte svineproducenter kan opføre sig så uansvarligt. De risikerer at bringe fødevaresikkerheden og den danske svineeksport i fare, når de gambler med ulovlig import af medicin. Antibiotika skal kun bruges til dyr, når de er syge – og kun med en dyrlæge involveret. Jeg er derfor tilfreds med, at vi hurtigt har fået inddæmmet problemet og fået sagen under kontrol,« siger Per Henriksen, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.


Fødevarestyrelsen meddeler, at ejerne af besætningerne, der har modtaget den ulovlige antibiotika, er blevet politianmeldt. Samtidig har styrelsen nedlagt forbud mod at slagte svin fra de otte besætninger med konstateret brug af tetracykliner.

De tre andre besætninger, hvorfra der endnu afventes svar på prøver, er ligeledes underlagt et midlertidigt forbud.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Landmanden burde sigtes for manddrab, da indtil flere har måtte lade livet på bekostning af MRSA. Det virker tydeligt at med sådan en stor mængde af antibiotika, så er profit sat højere end andre menneskers liv. Det virker bevist og derfor skulle straffen være derefter.

 • 0
 • 0

Jeg er derfor tilfreds med, at vi hurtigt har fået inddæmmet problemet og fået sagen under kontrol

Jah, okay... Det er sørme godt at vide. Så fik vi virkelig løst det problem og kan alle gå på sommerferie med ro i sindet.

 • 0
 • 0

Kunne man ikke blot straffe møjdyret ved at lade ham spise sit eget produkt ?

I øvrigt så er det beskæmmende, at navnet på pågældende ikke bliver offentligjort. Hvorfor skal man udsætte sig selv for medicinrester når myndighederne ved hvem producenten er ?

Det må være på grænsen til naivitet at tro at den Danske hæderkronede extensive svineavl sker uden at dyrene i samlet flok går til body-building og bliver dopet daglig.

Klart når Danske svineproducenter er begyndt at eksportere værdifult avlsmateriale så bliver deres skjulte arbejdsmetoder også eksporteret.

Måske fortjener vi ikke bedre når næsten den eneste parameter forbrugere går efter er discount prisen i køleboxen.

 • 0
 • 0

Hvad er det for en amatørjournalist, der skriver sådan noget vrøvl? Antibiotika er flertal af antibiotikum og er neutrum, så overskriften skal hedde:" Ulovligt antibiotikum i otte jyske svinebesætninger". Der er flere steder i artiklen, hvor der er denne fejl. Det er heller ikke rigtigt, at Tetracyklin ikke er godkendt til at behandle dyr. Det er selvfølgelig ikke lovligt at anvende det uden, at en dyrlæge har skrevet en recept på det på grundlag af en omhyggelig gennemgang af besætningens problem under de lovbefalede tilsyn og det er ikke lovligt selv at importere det. Søren Nielsen, dyrlæge, Tåsinge.

 • 0
 • 0

@Niels Hansen

Landmanden burde sigtes for manddrab

- Ja, og vi skal helst have dommer Lynch i sædet!

Selvfølgelig skal de pågældende straffes, det kan naturligvis ikke tolereres, der må naturligvis kun bruges medikamenter, der er godkendte og dyrlægeordinerede, det tror jeg nok at danske landmænd er enige i. Lad dem bare miste retten til at omgås svineavl.

Du mangler bare at fremføre bevis for, at den svineavler ved sin handling har medført smitte med MRSA til personer - og helst med dødelig udgang.

Men hvilken straf mener du så at en dansker skal idømmes, der har et endnu større overforbrug af antibiotika og er skyld i at grise smittes med MRSA? Du ved jo sikkert at mange mennesker har MRSA uden det har nogen målelige effekter?

Du ved sikkert også, at de mennesker faktisk kan smitte svin med MRSA?
 • 0
 • 0

Uanset at man har berettiget kritik, er det ikke forbudt at tale ordentligt til og om folk.

Nu er vi "ekstremt" fintfølende. Når det er skrevet:

Tetracykliner er en gruppe af bredspektrede antibiotika, der omfatter fire stoffer: tetracyklin (tetracyklinhydrochlorid), chlortetracyklin, oxytetracyklin og doxycyklin. Kun de tre sidstnævnte er godkendt til behandling af dyr i Danmark.

http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netn...

Man skulle formode at jounalisten kunne dykke bare lidt dybere i stoffet.

 • 0
 • 0

Udover en passende stor bøde, burde en landmand som overtræder reglerne fradømmes retten til at holde svin i et passende tidsrum. Til en start måske 1 år. I den periode skal pågældende have en udefra til at stå for driften og tage ansvaret. Bliver der på ny påvist ulovlig brug af antibiotika bør det føre til frakendelse af retten til at holde husdyr til menneskeføde. Det sidste betyder selvfølgelig at pågældende næppe kan beholde bedriften, men så kan man blot overholde gældende regler.

 • 0
 • 0

I danmark plejer vi ikke at hænge folk ud ved navns nævnelse med mindre de bliver dømt for at have gjort noget ulovligt.

Når dommen falder, indeholder den forhåbentlig et forbud mod at drive landbrug i det hele taget.

Nu står der i artiklen (og den artikkel jeg linkede til), at der er nedlagt forbud mod flytning af dyr til slagtning. Det bliver til en del dyr der skal fodres og passes, da der ikke sendes planmæssigt til slagteriet. Det er skam stramme sanktioner, fødevarestyrelsen har nedlagt. Politianmeldelsen vedrører også kun den "lille" ejerkreds, og kun det forhold.

Om der er hjemmel til at nedlægge forbud mod at drive landbrug, har jeg ikke hørt om. Der skal være tale om ret grove overtrædelser, som dommeren må vurdere om det er tilfældet. I så fald kun den del af erhvervet der kræver en miljøgodkendelse.

 • 0
 • 0

Landmanden burde sigtes for manddrab, da indtil flere har måtte lade livet på bekostning af MRSA.

Med din letkøbte konklusion, så bør enhver, der spirituspåvirket kører et motorkøretøj anklages for manddrab. Dette bør naturligvis også gælde cyklister og fodgængere, da indtil flere har mistet livet på bekostning af dette. Ligeledes skal personer, der har fået antibiotika og ikke gennemføre hele kuren også anklages, da det netop er mennesker, der ikke gennemføre deres kur, der er en af hovedårsagerne til at resistens opstår.

 • 0
 • 0

Hvor mange besætninger blev undersøgt? 8 ud af 8 er værre end 8 ud af 1000.

Problemets størrelse afhænger mere af hyppigheden end af det absolutte antal.

 • 0
 • 0

Hvor mange besætninger blev undersøgt?

Kontrollen er ved slagteriet. Hvert dyr er mærket, så der er fuld sporbarhed. Mangler et eller flere øremærker/tatoveringer vanker der anmærkninger. Er der formange stempler, meldes det som dyremishandling. Næh, der er ikke mangel på kontrol, hvorfor fødevarestyrelsen mener at sagen er under kontrol.

 • 0
 • 0

@ Jan: Det forstår jeg ikke? Hvordan finder man en tønde tetracyklin ved at tjekke øremærket på en gris? Det kan vel kun gøres ved uanmeldt besøg på besætningen.

Hvem har iøvrigt givet mig en tommelfinger ned for at stille et relevant spørgsmål om materialets statistiske grundlag - og hvorfor ? Kom ud af busken, jeg deltager gerne en åben debat.

 • 0
 • 0

Altså; man tjekker for "doping" på slagteriet og sender kun kontrol ud når der dukker forbudte midler op?

OK - det giver mening og det var ikke noget jeg umiddelbart læste ud af artiklen. Tak.

 • 0
 • 0

@Kristian,

Hvem har iøvrigt givet mig en tommelfinger ned for at stille et relevant spørgsmål om materialets statistiske grundlag - og hvorfor ? Kom ud af busken, jeg deltager gerne en åben debat

Det får du ikke noget af - de tør ikke stå åbent frem og de har sikkert intet at debattere med? Jeg fik 9 tommel-ned for at give er par seriøse og faglig korrekte kommentarer - se bort fra disse ignoranter, der sikkert ikke har noget at bidrage med i debatten - bortset fra en aversion mod landbruget.

 • 0
 • 0

Hvis man finder ulovligheder i 50kg størrelsen bare ét sted - så er det fortsat en grov og utilgivelig ulovlighed, der bør straffes uendeligt hårdt - fordi det er en helt bevidst forbrydelse, der udgør en stor fare for andre mennesker. Her synes de yderligere at være tale om en mand, der har ansvar for flere bedrifter med samme 'problem'

Det har intet med statistik at gøre. Det er knaldet på fersk gerning - gå straks i fængsel (og bliv der længe). Måske vil diabolske bøder mere effektivt og for samfundet langt billigere sikre, at sådanne varyler ikke længere har penge nok til at drive landbrug.

At man ikke kan slutte til alle landmænds opførsel eller måske end ikke til en eneste anden, hvis man fx undersøgte netop denne slyngel på en konkret mistanke, er en helt anden sag.

Her er det ikke kun det undersøgte antal bedrifter, men også den tilfældige udvælgelse og hele undersøgelsesplanen, der naturligvis skal have det store statistikertjek.

Lars :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten