Ukraines forsvar anvender AI-ansigtsgenkendelse i krigen mod Rusland

Clearview AI leverer blandt andet teknologi til lovhåndhævelse i U.S.A. Illustration: Ausra Barysiene, Bigstockphoto

Det ukrainske forsvarsministerium tager nu amerikansk-produceret ansigtsgenkendelses-teknologi i brug i kampen mod de russiske styrker.

Ifølge Reuters gemmer der sig blandt andet 10 milliarder fotos fra det russiske sociale medie, Vkontakte, i Clearview AI's database.

Clearview AI udtaler, at de endnu ikke ved, hvordan den ukrainske stat mere præcist vil bruge deres teknologi, men at den skal hjælpe til at identificere russiske tropper, ligesom den skal gøre arbejdet med at identificere dem, der mister livet under krigen, lettere.

CEO i Clearview AI, Hoan Ton-That, udtaler til Reuters, at teknologien også kan være med til at efterprøve informationer på sociale medier samt med at bringe ukrainske familier, der er blevet splittet ad i kampens hede, sammen igen.

Overvågningsekspert advarer

Det var Clearview CEO Hoan Ton-That, der i første omgang henvendte sig til den ukrainske stat for at tilbyde deres service.

Han udtaler til Reuters, at den ukrainske regering vil implementere teknologien i flere institutioner end forsvarsministeriet i løbet af den nærmeste fremtid.

I nyhedsartiklen fra Reuters udtaler Albert Fox Cahn, der er direktør for Surveillance Technology Oversight Project i New York, at anvendelsen af ansigtsgenkendelsesteknologi kan føre endnu en sikkerhedsrisiko med ind i krigen.

Hvis teknologien laver en forkert kobling, kan det ifølge Albert Fox Cahn føre til både uretfærdige anholdelser, fejlrettet mistænksomhed og civile tab.

Han understreger, at teknologien i mere sikker grad kan anvendes til at identificere afdøde, men at anvendelsen af ansigtsgenkendelsesteknologi er særligt svær at kontrollere i en krigssituation.

Hoan Ton-That udtaler, at Clearviews teknologi aldrig skal anvendes som den eneste kilde til identificering.

Den måde Clearview indsamler data på er ulovlig i både Storbritannien og Australien.