Ukraines forsvar anvender AI-ansigtsgenkendelse i krigen mod Rusland

14. marts 2022 kl. 11:542
Ukraines forsvar anvender AI-ansigtsgenkendelse i krigen mod Rusland
Clearview AI leverer blandt andet teknologi til lovhåndhævelse i U.S.A. Illustration: Ausra Barysiene, Bigstockphoto.
Et samarbejde med den amerikanske techvirksomhed Clearview AI skal hjælpe det ukrainske forsvar med at identificere potentielle angribere og de russere, der mister livet i forbindelse med krigen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det ukrainske forsvarsministerium tager nu amerikansk-produceret ansigtsgenkendelses-teknologi i brug i kampen mod de russiske styrker.

Ifølge Reuters gemmer der sig blandt andet 10 milliarder fotos fra det russiske sociale medie, Vkontakte, i Clearview AI's database.

Clearview AI udtaler, at de endnu ikke ved, hvordan den ukrainske stat mere præcist vil bruge deres teknologi, men at den skal hjælpe til at identificere russiske tropper, ligesom den skal gøre arbejdet med at identificere dem, der mister livet under krigen, lettere.

CEO i Clearview AI, Hoan Ton-That, udtaler til Reuters, at teknologien også kan være med til at efterprøve informationer på sociale medier samt med at bringe ukrainske familier, der er blevet splittet ad i kampens hede, sammen igen.

Overvågningsekspert advarer

Det var Clearview CEO Hoan Ton-That, der i første omgang henvendte sig til den ukrainske stat for at tilbyde deres service.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han udtaler til Reuters, at den ukrainske regering vil implementere teknologien i flere institutioner end forsvarsministeriet i løbet af den nærmeste fremtid.

I nyhedsartiklen fra Reuters udtaler Albert Fox Cahn, der er direktør for Surveillance Technology Oversight Project i New York, at anvendelsen af ansigtsgenkendelsesteknologi kan føre endnu en sikkerhedsrisiko med ind i krigen.

Hvis teknologien laver en forkert kobling, kan det ifølge Albert Fox Cahn føre til både uretfærdige anholdelser, fejlrettet mistænksomhed og civile tab.

Han understreger, at teknologien i mere sikker grad kan anvendes til at identificere afdøde, men at anvendelsen af ansigtsgenkendelsesteknologi er særligt svær at kontrollere i en krigssituation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hoan Ton-That udtaler, at Clearviews teknologi aldrig skal anvendes som den eneste kilde til identificering.

Den måde Clearview indsamler data på er ulovlig i både Storbritannien og Australien.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. marts 2022 kl. 14:20

Han understreger, at teknologien i mere sikker grad kan anvendes til at identificere afdøde

Er det eftervist? En døds ansigtstræk afviger jo fra, da den pågældende var i live.