Ukraine indgår reaktor-kontrakt med Westinghouse: Frigør sig skridt for skridt fra Rusland

Plus20. juli 2022 kl. 05:3514
Ukraine indgår reaktor-kontrakt med Westinghouse: Frigør sig skridt for skridt fra Rusland
Her ses Rivne-værket i det nordvestlige Ukraine, der har i alt fire reaktorer fordelt på to med en elektrisk effekt på knap 400 MW og to på knap 1.000 MW. Den første reaktor blev tilkoblet elnettet i 1980, mens den nyeste, Rivne 4, blev koblet til i 2004. Alle reaktorer er - ligesom Ukraines resterende 11 reaktorer - russisk-designede VVER-reaktorer. Illustration: Дьяков Владимир Леонидович / Wikimedia Commons.
Det krigsplagede land vil være helt uafhængig af russernes atomteknologi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et invaderet land i krig skal beskytte sig mod angreb, men også sikre den fremtidige energiforsyning.

Ukraine har derfor taget endnu et skridt mod en udbygning af landets atomenergi, der tilmed skal være med til at gøre det østeuropæiske land uafhængigt af russisk atomkraftteknologi og -brændsel.

Efter annekteringen af Krim-halvøen i 2014 begyndte Ukraine at bevæge sig væk fra russisk atomteknologi og har inden for den seneste tid indgået flere aftaler med amerikanske Westinghouse.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
26. juli 2022 kl. 12:01

Det nye Ruhr-Distrikt kan blive Jammerbugt Kommune.

Fremragende ide, den er jeg sikker på at Danmarksdemokraterne vil bruge i den kommende valgkamp, sådan et rigtigt Ruhr-distrikt og dertil hører vel også et nyt Cheminova, mon ikke du er næsten selvskreven til en plads på deres valgplakater ?

Men tror du alligevel ikke at man i hovedstaden er lidt skuffet over at du ikke har tænkt på dem til det næste Ruhr-distrikt, der er da både Avedøre- og Lynetteholmen og Refshaleøen som sagtesn må kunne udvides yderligere med masser af vindmøller og sværindustri ?

13
26. juli 2022 kl. 10:05

Helt grundlæggende syntes jeg det er fint at Ukraine bygger nogle nye atomkraftværker... Men de har aftalt at bygge en ny reaktor (af gamle komponenter) og den aftale er nu udvidet til 9 reaktorere...

De står med 13 reaktorere der nærmer sig 40 års alderen og de har kun 2 "nye" der nærmer sig 20 års alderen. Disse 9 reaktorere kan ikke engang erstatte dem der snart skal skrottes og det er meget tvivlsomt at de er klar inden de eksisterende værker fejre deres 40 års fødselsdag...

Hvordan vil de leverer el til elbiler om 20 år? Hvordan vil de sikre elektrifiseringen af samfundet? De burde være i gang med (og ikke kun lægge planer om...) at opføre mindst 50 nye reaktorere hvis de ville satse bare lidt på atomkraft. Mon ikke det ender som alle andre lande der bygger atomkraft, man opføre en lille håndfuld værker for at lukke munden på de mest fanatiske tilhængere og så satser man på opførelsen af VE til at klare sin elforsyning...

11
25. juli 2022 kl. 22:30

Fred forhåbentligt, men næppe billigt.</p>
<p>Måske skal vi bare til at vænne os til, at energi har været for billig visse steder i verdenen? Vindressourcerne i Ukraine er utilstrækkelige og der er langt til havet. Jeg ser intet oplagt alternativ til a-kraft.

Med mindre man finder en måde at lave billig strøm uden sol og vind vil det betyde at sværindustri flytter fra hvor kulminerne lå til eksempelvis kystnære områder.

Det nye Ruhr-Distrikt kan blive Jammerbugt Kommune.

Det er ingen naturlov at man skal lave stål i Centraleuropa. Vi kommer til at skulle importere skrot og jernmalm men ellers bliver vi formentligt godt stillet.

10
25. juli 2022 kl. 21:32

Måske skal vi bare til at vænne os til, at energi har været for billig visse steder i verdenen? Vindressourcerne i Ukraine er utilstrækkelige og der er langt til havet. Jeg ser intet oplagt alternativ til a-kraft.

Min kritik er primært, at det er mange æg at lægge i samme privatejede kurv. Det er uheldigt, at a-kraft er så kompleks teknologi, at hvis du vil bestille et kraftværk i dag og det ikke må være russisk eller kinesisk, hvad har du så af muligheder? - Westinghouse og Framatome (EPR)?

Det bliver forhåbentligt bedre i fremtiden, men det er jo nu, der skal ske noget.

9
25. juli 2022 kl. 20:10

Fred forhåbentligt, men næppe billigt.

Måske skal vi bare til at vænne os til, at energi har været for billig visse steder i verdenen? Vindressourcerne i Ukraine er utilstrækkelige og der er langt til havet. Jeg ser intet oplagt alternativ til a-kraft.

8
25. juli 2022 kl. 17:43

Fordi fredelig udnyttelse af kernekraft skaber fred.

Fred forhåbentligt, men næppe billigt. Jeg vil være noget bekymret omkring at have 50+% af elektricitetsproduktionen dybt afhængig af et amerikansk selskab ejet af en canadisk kapitalfond. Hvad skulle forhindre dem i at profitmaksimere, nu de leverer kritiske komponenter og forbrugsstoffer, og det nærmest er umuligt at finde alternative leverandører?

Men godt at Ukraine prøver på at gøre noget. De har nogle kulkraftværker, som det ikke ville gøre noget fik mindre driftstid.

7
24. juli 2022 kl. 16:52

Den sidstnævnte hjemmeside har jeg nu genfundet, men den er ikke fra IAEA, men fra World Nuclear Association og den blev opdateret i april i år, så jeg ved ikke rigtig, men den overdriver tallene for provokerede aborter til 1 million i Europa samt Sovjetunionen, hvor IAEA siger mellem en og to hundrede tusinde, og den underdriver tallene for skjoldbruskkirtelcancerdødsfald til ganske få, hvor IAEA siger ca. 4000, så jeg stoler nu mest på IAEA.

Døde af akut strålesyge : 50

Døde af cancer senere : 4000

Unødvendige aborter : 150000

Døde som af social angst : ?

Naturligvis burde RBMK aldrig være bygget, da de var beregnet på samtidig produktion af civil elektricitet samt våbenplutonium, hvilket gav det ustabile design.

6
24. juli 2022 kl. 16:25

Fint, selv om emnet er trist, men IAEA siger ca. 50 døde akut plus ca. 4000 døde som følge af cancer i alt efter Chernobyl ulykken, så mit fem år gamle gæt var altså desværre mere rigtigt, end da jeg ifølge min nuværende erindring for ikke så længe siden læste også på en IAEA hjemmeside, at cancer overdødelighed ikke var påvist, men sidstnævnte hjemmeside kan jeg ikke genfinde.

4
24. juli 2022 kl. 15:28

Da historien skrives af sejrherrerne, bliver det faktum, at RBMK reaktorerne er og bliver lukket, så jeg giver mig!

Vedrørende dødstallet så mente jeg tidligere, at flere tusinde døde af forhøjet cancer som følge af nedfaldet, men tilsyneladende kan statistikkerne ikke påvise dette, så jeg tror nu mest på de omtrent 50, men vil heller ikke være påståelig, da cancer er stokastisk, så tallet vides ikke, men oprydningen med kun 50 døde ud af flere hundrede tusinder frivillige var faktisk godt arbejde, og det sovjetiske folk fortjener ros for damage control.

Alligevel vil jeg på ingen måde være påståelig, og synes at folk bør se fremad ind i det enogtyvende århundrede.

3
24. juli 2022 kl. 15:15

Hvad sker der?

En nogenlunde sober artikel om kernekraft i Ingeniøren, uden at det sædvanlige vrøvl om T... og F... fylder halvdelen ?

En enlig svale eller et lovende tegn på nye tider hvor fakta afløser frygt?

Dog undgår man ikke helt malurt i bægeret - for ligesom GE gennemgik en hestekur der forbedrede konkurrencen overfor f. eks. Siemens så ser det ud til at Westinghouse også har fået et forspring overfor EDF med sin forenklede reaktor:

https://www.youtube.com/watch?v=MXlOyTsO6GM

Så er EU for alvor ved at være agterudsejlet når det handler om at få fodfæste i den kommende atomalder, eller kan man nå at udvikle en konkurrencedygtig udgave af EPR reaktoren inden de andre har sat sig helt på markedet og det er for sent?

2
24. juli 2022 kl. 14:53

Tjernobyl (1986): 50 døde;

Løgn!

Det var simpelthen en kæmpe fejl, da de resterende tre reaktorer i Tjernobyl blev lukket i år 2000,

Nej, RBMK reaktorerne er uforsvarlige lortedesigns med negativ voidkoeficent der skal/skulle lukkes hurtigst muligt. Du undergraver atomkraftens troværdighed når du lukker den slags ud. https://en.m.wikipedia.org/wiki/RBMK

Mht TMI er det rimeligt uklart hvor mange der blev skadet indirekte. TMI er iøvrigt et prima eksempel på hvorledes misinformation undergraver atomindustriens troværdighed. https://www.netflix.com/tudum/articles/meltdown-three-mile-island-release-date-cast-news

1
24. juli 2022 kl. 13:18

Fordi fredelig udnyttelse af kernekraft skaber fred.

Lad mig gentage dødstallene fra de tre værste ulykker med fredelig udnyttelse af kernekraft: Tremileøen (1979): 0 døde; Tjernobyl (1986): 50 døde; Fukushima (2011): 1 død. Dertil kommer vedrørende Tjernobyl mange tusinde døde som følge af social stigmatisering samt mange millioner unødvendig aborterede fostre, fordi vesteuropæiske læger gik i panik og tilrådede dette

Det var simpelthen en kæmpe fejl, da de resterende tre reaktorer i Tjernobyl blev lukket i år 2000, fordi ikke mindst Tyskland ønskede dette imod kæmpe lån, hvilket var Ebberød Bank for Tyskland og gældsslaveri for Ukraine, men dette er alt sammen fortid, og nu bliver genopbygningen af Ukraine vel et greb i lommen for ECB

Vistnok behøver vi IKKE kernekraft i Danmark, da vi har vindenergi, men menneskehedens store byer behøver det, og jeg synes stadig, at – fordi en Rolls Royce går ikke i stykker – Københavns Kommune bør bygge en SMR på Christiania til elektrificering af bytrafikken – eller for den sags skyld bør Rolls Royce glad og gerne give en SMR i julegave til Beirut, som kan blive bycentrum på det forhenværende havneområde, og en oase til fred og liv.

Det ene skal som bekendt ikke udelukke det andet: Fossile brændsler til fattige nationer, fredelig udnyttelse af kernekraft til alle nationer, og vedvarende energi til rige nationer. Giv folkene interesse i at bygge freden.