Ukraine og EU arbejder for hurtig sammenkobling af energinet

Illustration: Koljambus, Bigstockphoto

I går mødtes energiministre fra adskillige europæiske lande med blandt andre EU’s Energikommissær, Kadri Simson, for at koordinere en udvidet sammenkobling af energinet i Ukraine og Europa (ENTSO-E).

»En hurtig sammenkobling ville styrke vores forsvar betragteligt,« udtaler Oleg Savitsky fra den ukrainske interesseorganisation Ecoaction til Euractiv.

»Hvis det europæiske net kan komme til at støtte vores net yderligere, ville det kunne beskytte os mod blackouts og andre udfald, der kunne påvirke vores befolkning,« siger han.

Efter mødet mellem de europæiske energiministre og Kadri Simson udtalte hun, at de europæiske netselskaber ville sætte gang i en hurtig opkobling til det ukrainske net.

»Forhåbentlig kan det tekniske arbejde i at integrere Ukraine i vores net fortsætte upåvirket af den russiske invasion,« tilføjede hun.

Euractiv skriver, at den rumænske energiminister, Virgil-Daniel Popescu, understregede vigtigheden af også at indtænke Moldova i opkoblingsprocessen før mødet i går, fordi Moldovas energinet hænger uløseligt sammen med det ukrainske.

Afkobling fra Rusland var undervejs

Ukraine var i gang med at teste det ukrainske energinets stabilitet allerede før invasionen den 24. februar. Den 23. februar blev elnettet afkoblet fra net i EU, Rusland og Belarus. Det var planlagt, at det ukrainske net skulle sluttes til net i nabolandende efter 72 timer, men nu hvor der ikke er udsigt til opkobling mellem net i Ukraine, Rusland og Belarus, er tilslutningen til ENTSO-E blevet akut nødvendig.

En sammenslutning af ukrainske interesseorganisationer skriver: »Hvis det ukrainske net forsættet med at operere i isoleret tilstand, vil det hurtigt kunne dræne brændselsreserverne og gøre energinettet ustabilt.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

ENTSO-E er en organisation. Det er EU der med en forordning har lavet en fælles organisation for europæiske transmissionsselskaber. Desuden er Ukraine stor-eksportør af el til EU (sammen med Hviderusland, så vidt jeg husker), så det er ikke sådanne, at elnet ikke er forbundet. Pointen er vel, at Ukraine noget uheldigt havde afkoblet deres el-net fra nabolandende netop som krigen startede, og ikke fik koblet til igen.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten