Ukraine efterlyser årepressere til sårede: Danske makere 3D-printer i tusindvis

Sådan ser nogle af de spænder der bruges til årepressere ud. De 3D-printes lige nu på flere hundrede 3D-printere. Illustration: Dansk AM Hub

Der bliver printet løs på en lang række 3D-printere i Danmark lige nu. På en uge er ambitionen at fremstille spænder og håndtag til 50.000 årepressere, som skal sendes til Ukraine til sårede civile og soldater. 

Det er den nystartede danske organisation Makershelp, der koordinerer alt fra indsamling af materialer, distribution af materiale og kontakt til frivillige personer og virksomheder, der ønsker at stille deres 3D-printere til rådighed.

»Jeg fik en henvendelse fra organisationen Bevar Ukraine, som havde kontakt med en medarbejder på en tekstilfabrik i Ukraine. Han efterlyste en 3D-printer til at printe håndtag og spænder til årepressere, som er en stor mangelvare lige nu. Men en enkelt printer kommer man ikke langt med, og derfor er vi nu i gang med at printe rundt om i makermiljøerne i både Danmark og 12 andre lande,« siger Michael Lysgaard, der er idemand og stifter af Makershelp, som er den NGO der organiserer 3D-print af årepressere. 

Han vurderer, at der er gang i mellem 300 og 400 printere, der fremstiller komponenter til årepressere lige nu.

Helt konkret er det håndtag og spænder, som 3D printes på FDM-printere med et PLA-filament. Filen kan hentes direkte hos Makershelp, hvor man også kan registrere sin produktion, så den bliver regnet med i den kommende sending til Ukraine næste fredag.

Michael Lysgaard forventer, at der er behov for langt flere årepressere end den første sending på 50.000. 

»Lige nu fokuserer vi på det første sending årepressere. Men vi arbejder også på at etablere en bredere organisation, så vi hurtigt kan rykke, hvis der opstår behov for produktion af andre materialer,« siger Michael Lysgaard.

Her snurrer en hel række 3D-printere med komponenter til årepressere. 3D-printerne er fra 3D Verkstans danske kontor på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier i Herning.

Læs også: Danske antenner skal sikre wifi til internt fordrevne i Ukraine

Komponenter designet på få dage

De første test-print er allerede sendt til Ukraine, og ifølge Michael Lysgaard er tilbagemeldingen, at de allerede har reddet liv i Ukraine. 

Den første designfil kom fra tekstilfabrikken i Ukraine, og siden er den blevet videreudviklet og testet blandt andet med hjælp fra læger på Lunds universitetshospital. 

Komponenterne til årepressen printes på FDM-printere med PLA-filament Illustration: Michael Lysgaard

De 3D-printede årepressere bliver leveret til Ukraine via organisationen Bevar Ukraine og fragtet ind i landet via den grønne korridor, som bruges til nødhjælp. Årepresserne vil ankomme til Vestukraine, hvor de bliver fragtet til en tekstilfabrik, der skal færdigproducere enhederne ved at tilføje stropper. 

»Vi har været i stand til at designe, printe og teste to-tre designs om dagen. Derudover har vi løbende sendt filer til Ukraine, så de kan melde tilbage til os i forhold til størrelse. 3D-print giver os mulighed for at produktudvikle live på tværs af grænser, uden forsinkelser eller lead tid. Uden 3D-Print kunne dette aldrig lade sig gøre,« fortæller Christian Behrens-Thomsen fra virksomheden 3DVerkstan Danmark, som stiller 3D-printere til rådighed.

Læs også: 3D-printer fleksibel OLED-skærm

300 kg filament klar til print

Indtil videre er der doneret op mod 300 kg filament blandt andet fra Dansk AM Hub, som lige nu på vej til 3D Verkstans danske kontor på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier, hvorfra det distribueres til de danske frivillige - de såkaldte makers. Altså folk, der samles i grupper for at lave og producere ting i et fælles ønske om at løse aktuelle udfordringer.

Michael Lysgaard var også med, da det danske makermiljø på kort tid fik sat gang i produktionen af tusindvis af komponenter til værnemidler, eksempelvis visirer, i den tidlige fase af corona-krisen. 

»Teknologien rummer en fleksibilitet og hastighed, som gør den oplagt i den situation, som Ukraine er i, hvor de mangler basalt udstyr og har svært ved at skaffe det. I Danmark har vi en usynlig fabrik med tusindvis af 3D printere - både private og professionelle - og den fabrik bringer vi nu i spil,« siger Frank Rosengreen Lorenzen, der er direktør i Dansk AM Hub, som arbejder for at fremme udbredelsen af Additive Manufacturing – også kaldet industrielt 3D print. 

Sådan ser årepressen ud når den er samlet. Det sker i Ukraine på en tekstilfabrik. Illustration: Dansk AM Hub

Dansk AM Hub deltager i styregruppen bag projektet, men støtter også indsatsen ved bl.a. at sørge for materialet – filamentet – til de 3D printede dele. Filamentet er recycled PLA fremstillet i Europa af genoparbejdet fødevareemballage købt gennem Lostboyslab i Malmø, som har testet designet af blandt paramedicinere i flere lande.

Center for Industri i Viborg har bidraget med deres viden inden for sundhed og medicinsk 3D-print og bistået med udvikling og test af de 3D printede årepressere.

»Maker-miljøet er i stand til lynhurtigt reagere på en krise og redesigne ting, så de passer til den enkelte situation og enkelte behov især i krisetider. Gennem vores netværk af virksomheder og private kan vi reagere straks og netop producere det, der skal for at redde menneskeliv,« siger Michael Lysgaard, stifter af MakersHelp.

Læs også: Med en dykkermaske og 3D print var værnemidlet klar på 48 timer