Ukonventionelle metoder: Gripenfly bomber skovbrand væk
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ukonventionelle metoder: Gripenfly bomber skovbrand væk

De svenske myndigheder overflyver det bombede område i Dalarna og konstaterer, at effekten har været fordelagtig. Illustration: Forsvarsmakten

Store dele af Sverige er omhyllet af en omfattende skovbrand midt i den knastørre sommer. Men klokken 12 i dag onsdag tyede myndighederne til en anderledes metode i kampen mod flammerne:

To Saab JAS 39 Gripen, et moderne svenskbygget kampfly, fløj over et af skovområderne i Dalarna i Midtsverige. Med sig bragte de hver en bombe, model GBU-49.

Den GPS- og laserstyrede bombe faldt fra 3000 meters højde med en hastighed af 550 kilometer i timen. Der var yderligere den særlige krølle, at bombningen skete i et område, hvor flammerne hærger, og hvor brandfolkene vægrer sig ved at begive sig ind. Der er nemlig tale om et område med en skydebane, hvor der befinder sig ammunition til brug for forskelligt artilleri.

»Ilten fra ilden kan fjernes ved hjælp af en bombe, og i dette tilfælde var det muligt at prøve, når ilden er et sted med skydebane. Vores foreløbige vurdering lige nu er, at dette har en god effekt, og metoden vil indgå i vores værktøjskasse i fremtiden,« siger redningsleder Johan Szymanski i en pressemeddelelse fra Sveriges militær.

Han betoner dog, at der stadig mangler flere analyser af effekten.

Disse typer af Gripen-fly blev brugt til at smide bomberne over skydeterrænet i Dalarna.Fotoet af Gripen-fly fra Ungarn. Illustration: Gripen Image Base

Et unikt problem

Forsvaret har tidligere brugt artilleri til at slukke mindre brande i militære skydningsområder, men dagens bombning er i en langt større størrelsesorden end hidtil, og formålet var at slukke flammernes rasen, før de nåede til skydebanen.

»Dette var et forsøg på at løse et unikt problem i et vanskeligt tilgængeligt område. Efter anmodningen om at bombe blev alle udfald endevendt, og vi fandt ud af, at der kunne gøres et forsøg,« siger det svenske forsvars indsatschef, Urban Molin.

Ifølge de svenske myndigheder skyldes valget af den 227 kilo tunge GBU-49, som ellers er udviklet til at ramme bevægende militære mål, at de håbede, at bombningen ville kunne skabe en stor trykbølge, som skubber til iltforsyningen, så meget af ilden bliver slukket.

Læs også: Danske brandfolk i Sverige: »Ser vi væk, blusser en ny brand op«

Det var ifølge militæret tilfældet. Selv ildebrand i op til 100 meter væk fra bombens epicenter blev slukket. De svenske militære myndigheder oplyser ikke, om selve ammunitionsmængden i bomben eller de miljømæssige bi-effekter ved brugen af bomber ved slukningen af branden i artilleri-området i Dalarna.

Se det svenske forsvars video af bombenedslaget her